REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Viena Lazdijų rajono gyventoja norėjo būti sąžininga ir pranešti Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) apie mokesčių vengiantį asmenį, tačiau galiausiai už tai teko pačiai pasiaiškinti. Tik ne VMI, o socialinėje erdvėje. Mergina įsitikinusi – anonimiškumas neegzistuoja.

Viena Lazdijų rajono gyventoja norėjo būti sąžininga ir pranešti Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) apie mokesčių vengiantį asmenį, tačiau galiausiai už tai teko pačiai pasiaiškinti. Tik ne VMI, o socialinėje erdvėje. Mergina įsitikinusi – anonimiškumas neegzistuoja.

REKLAMA

Į naujienų portalą tv3.lt kreipėsi Karolina (pavardė redakcijai žinoma). Mergina pasakoja, kad paskambinus 1882 anonimiškai VMI pranešė apie nelegalią prekybą, tačiau jau antradienį su ja susisiekė moteris, apie kurią ji ir pranešė. Pasak jos, VMI žodis žodin perdavė visą pasakytą informaciją įskųstajai ir net jos telefono numerį.

„Aš prekiauju avalyne jau du metus, dirbu legaliai ir moku mokesčius. Ir man pikta, kai prekiauja ta pačia avalyne, bet gali kainas dvigubai mažesnes laikyti, nes jokių mokesčių nemoka. Tai tiesiog pikta.

REKLAMA
REKLAMA

Penktadienį pranešiau VMI, o pirmadienį ji jau viską žinojo. Antradienį ji mane užsipuolė, kad ją paskundžiau mokesčių inspekcijai ir žino mano telefono numerį, nes tik jį buvau palikus VMI. Perdaviau, kad su manim susiektų, jei kažkas būtų. Viskas buvo anonimiškai, bet išeina taip, kad visiškai neanonimiškai čia, viskas perduota Lazdijams, iš kur aš kilus, ir iš kur ta moteris.

REKLAMA

Jie jai viską pasakė apie mane, mano numerį perdavė. Ji pasakė, kad turi informatorių, kuris dirba VMI ir viską sužino. Sakė, kad ji turi ten pažįstamų. Tai koks čia tada anonimiškumas“, – tv3.lt pasakojo Karolina.

Ji taip pat pridėjo, kad pokalbis tuo nesibaigė. Įskustosios sesuo per socialinio tinklo „Facebook“ grupes pradėjo platinti informacija apie merginą, vadinti ją skundike ir raginti iš jos nepirkti prekių.

„Skambinau dar šiandien ryte į VMI, pasakiau tą situaciją, tai konsultantė tik tylėjo. Sakė, kad bus pradėtas vidinis tyrimas, bet man atrodo, kad tik vėl perduos informaciją“, – svarsto mergina.

REKLAMA
REKLAMA

Mergina patikino, kad niekur daugiau apie šią prekeivę nerašė ir nesikreipė, tad jos duomenis galėjo perduoti tik VMI.

VMI pradės vidinį tyrimą

Naujienų portalui tv3.lt VMI Vidaus saugumo skyriaus patarėja Jūratė Karpavičienė tikino, kad yra vadovaujamasi aukščiausiais asmens duomenų saugumo standartais. O visais atvejais, kai sulaukiama pranešimų apie galimą informacijos nutekinimą, pradedami vidiniai tyrimai. Ne išimtis bus ir šis atvejis.

„Atliekama situacijos analizė ir vertinimas, yra patikrinamas visas pranešimo gavimo – perdavimo procesas, identifikuojami visi jame dalyvavę asmenys, prašoma pateikti paaiškinimus. Jei faktas apie neteisėtą duomenų tvarkymą (pvz., atskleidimą) būtų nustatytas, VMI tokį poelgį vertintų principingai, o darbuotojui tektų griežčiausia atsakomybė už savo veiksmus“, – tikina J. Karparavičienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip paaiškina VMI atstovė, gaunant anoniminį pranešimą, VMI neidentifikuoja pačio pranešėjo, nes neprašo jo nei vardo, nei pavardės, adreso ar kitų duomenų. Tačiau, jei gyventojas sutinka toliau bendradarbiauti, gali palikti tik savo telefono numerį.

O būtent tai šiuo atveju ir padėtų atskleisti, kas galėjo perduoti Karolinos numerį.

„Paliktas telefono numeris gali būti perduotas tik vienam darbuotojui, kuris yra pasirašęs konfidencialumo pasižadėjimą, o apie perdavimo faktą informacija yra fiksuojama atskirai. Taigi, VMI visuomet gali identifikuoti, koks VMI darbuotojas galėjo žinoti pranešėjo telefono numerį. Dar kartą reikėtų pažymėti, jog be telefono numerio, daugiau jokia informacija pagal kurią galima identifikuoti asmenį yra nefiksuojama, nekaupiama ir neperduodama. Kai pranešimas yra priimtas, o gyventojo pateikta informacija yra perduodama analizei, ji pateikiama darbuotojui be jokių su pranešėju susijusių duomenų, taigi jame nėra jokių domenų, pagal kuriuos potencialiai būtų galima identifikuoti pranešėją, taip pat ir tel. numerio“, – nurodo VMI Vidaus saugumo skyriaus patarėja Jūratė Karpavičienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų