REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Liepa ir rugpjūtis yra atostogų metas, kada nemaža dalis gyventojų poilsiui ir naujiems įkvėpimams renkasi keliones į užsienio šalis. Kad kelionės neapkartintų nemalonūs rūpesčiai ir neplanuotai patirtos išlaidos, elektroninio saugumo specialistai vasarojančius užsienyje įspėja išlikti budriais ir saugoti banko mokėjimo kortelių duomenis.

REKLAMA
REKLAMA

Turistai – lengviausias grobis

Pasak „Swedbank“ operacinės rizikos kontrolieriaus Mindaugo Montvilo, elektroninių duomenų vagys neretai sąmoningai savo aukomis išsirenka turistus. „Sukčiai naudojasi tuo, kad poilsiautojai būna atsipalaidavę ir praradę budrumą, prasčiau pažįsta vietas, kuriose lankosi ir poilsiauja. Kita vertus, neteisėtas mokėjimo kortelių duomenų nuskaitymas nėra dažnas reiškinys, todėl žmonės paprastai apie tai nesusimąsto ir nežino elementarių saugaus atsiskaitymo mokėjimo kortele dalykų“.

REKLAMA

„Swedbank“ duomenimis, nelegalūs Lietuvos gyventojų banko mokėjimo kortelių nuskaitymai dažniausiai fiksuojami Jungtinėje Karalystėje, Rusijoje, Turkijoje, taip pat Italijoje bei Bulgarijoje. Tai yra šalys, į kurias driekiasi didžiausi Lietuvos turistų srautai.

Kaip kelionėje nelikti be pinigų?

„Internetas mirga patarimais, kaip sutaupyti keliaujant svetur, tačiau mažai kas kalba, kaip poilsiaujant užsienyje apskritai nelikti be pinigų. Elgiantis racionaliai ir laikantis tam tikrų saugumo taisyklių, šią riziką galima sumažinti iki minimumo. Visų pirma, vykstantieji svetur turėtų pasirūpinti, kad mokėjimo kortelėje, kuria bus atsiskaitoma kasdien, nebūtų laikomi visi kelionei suplanuoti pinigai“, – pataria M. Montvilas.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl to, pasak specialisto, patyrę keliautojai į kelionę dažnai ima dvi mokėjimo korteles: debeto, kurioje yra kasdieniams pirkiniams reikalinga suma, ir kredito, kurios neretai prireikia automobilių nuomos punktuose, viešbučiuose bei galimais nenumatytais atvejais. „Turėdamas dvi korteles keliautojas savotiškai apsidraudžia. Net jeigu jis prastų kasdienę kortelę arba ją dėl įtariamo duomenų nuskaitymo tektų užblokuoti, kelionė nesugriūtų. Be to, iškilus nenumatytiems atvejams ar netikėtai pritrūkus pinigų vienoje kortelėje reikiamą sumą paprasta perkelti iš kitos kortelės“, – pataria „Swedbank“ specialistas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Saugumo specialistas taip pat rekomenduoja nenumoti ranka į kortelių dienos operacijų limitus. Kelionei patariama nustatyti minimalų dienos operacijų limitą, tai galima greitai ir paprastai padaryti interneto banke. Taip sumažinama rizika, jog praradus kortelę bus patirta didesnių nuostolių. Be to, patartina išsaugoti didesnės vertės pirkinių – nakvynės, automobilio nuomos – mokėjimo dokumentus, jie gali praversti iškilus ginčytinoms situacijoms dėl mokėjimų pagrįstumo.

Taisyklė Nr. 1 – apsaugoti PIN kodą

Atsiskaitant mokėjimo kortele, naudojant ją bankomate pinigų išgryninimui ar bilietų pirkimui savitarnos terminaluose, „Swedbank“ operacinės rizikos kontrolieriaus teigimu, svarbiausia apsaugoti PIN kodą: „Kortelės PIN kodas – tai yra raktas nuo jūsų elektroninės piniginės. Net jeigu sukčiams kokiu nors būdu ir pavyktų nuskaityti duomenis, įrašytus magnetinėje kortelės juostelėje, nežinodami jos PIN kodo, pasinaudoti kortelės padirbta kortelės klastote jie negalės. Todėl rinkdami kodą, saugokite jį nuo svetimų akių – nepasivarginkite kaskart jį suvesdami pridengti delnu ar pinigine. Ir, žinoma, nelaikykite PIN kodo šalia kortelės ir jokiu būdu nerašykite jo ant kortelės. Tai svarbiausia saugumo taisyklė“.

REKLAMA

Taisyklė Nr. 2 – nepaleiskite kortelės iš akių

Dalydamasis patarimais keliaujantiems į užsienį „Swedbank“ specialistas taip pat primena, kad atsiskaitant mokėjimo kortele rekomenduojama neišleisti jos iš akių. „Jei kavinės personalas jums atsiskaitant už kavos puodelį negali pasiūlyti nešiojamojo kortelių skaitytuvo, eikite kartu su juo prie baro – ten, kur įrengtas stacionarus skaičiuotuvas. Ir stebėkite, kas yra atliekama su kortele – tai jūsų teisė. Jeigu kortelė nukeliauja kažkur po prekystaliu ar išnešama į kitą patalpą – tai rimtas įspėjamasis signalas“.

REKLAMA

Kilus įtarimui

Tam, kad būtų laiku pastebėtas galimas neteisėtas pinigų nuo kortelės nuskaitymas, labai svarbu nuolat tikrinti su banko mokėjimo kortele susietos sąskaitos balansą. „Dažnai nutinka, kad nusikaltėliai testuoja duomenis, atlikdami nedidelės vertės, pavyzdžiui, kelių litų pavedimus. Pastebėję įtartiną pinigų judėjimą, tuoj pat informuokite kortelę išdavusį banką. Banką reikėtų informuoti ir tuo atveju, jeigu atsiskaitant kilo įtarimas, kad kortelės duomenys galėjo būti nuskaityti nesąžiningų asmenų. Pranešus laiku bus užkirstas kelias finansiniams nuostoliams“, – primena „Swedbank“ specialistas.

Bankas nuolatos vykdo pinigų judėjimo ir mokėjimų stebėseną, todėl bet kokie įtarimą keliantys nestandartiniai atsiskaitymai fiksuojami ir bankas neretai kreipiasi į mokėjimo kortelės turėtoją prašydamas patvirtinti jų teisėtumą.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų