REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per kovo mėnesį verslo pradelsti įsipareigojimai padidėjo 40 mln. litų ir pasiekė 4,93 mlrd. litų. Skolų lygis yra beveik toks pats, koks buvo praėjusiais metais tuo pačiu metu, rodo kreditų biuro „Creditinfo“ duomenys.

REKLAMA
REKLAMA

Įmonių įsiskolinimai praėjusį mėnesį labiausiai išaugo finansų sektoriui, nežymiai - telekomunikacijų įmonėms, o pradelsti mokėjimai už komunalines, išperkamosios nuomos (lizingo) ir kitas paslaugas praktiškai nepakito.

REKLAMA

„Dauguma naujai atsiradusių pradelstų skolų tenka įmonėms, kurių mokumo problemos atsirado dar sunkmečio laikotarpiu. Skolų portfelį augti skaitina ir didesnis verslo aktyvumas. Esant didesniam sandorių kiekiui ir sparčiam pardavimų augimui neišvengiama neatsiskaitymo atvejų. Neretai susiduriame su atvejais, kai palyginti gerus finansinius rodiklius turinčios įmonės delsia atsiskaityti su tiekėjais, taip rizikuodamos ne tik juos prarasti, bet ir susigadinti kredito istoriją, kurią, prieš kredituodami, vertina visi komerciniai bankai, lizingo, daug kitų įmonių“, - sako Rasa Maskeliūnienė, kreditų biuro „Creditinfo“ vyriausioji kredito analitikė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak „Creditinfo“ analitikės, nereta įmonė Lietuvoje neturi aiškios rizikos valdymo struktūros, kuria vadovautųsi, todėl gana dažnai apsiribojama dėl bendradarbiavimo renkantis iš alternatyvų „dirbsiu arba nedirbsiu“. Vis dėlto, su nemaža dalimi prastus kredito reitingus turinčių įmonių bendradarbiauti su tam tikromis išlygomis galima. Pavyzdžiui, nustatant griežtesnį kredito limitą, dalinį avansą, naudojant automatines priemones mokumo būklės pasikeitimams pastebėti.

Šiuo metu bent vieną pradelstą skolą turi maždaug kas ketvirta veikianti įmonė.

Kreditų biure „Creditinfo“ yra formuojama fizinių ir juridinių asmenų kredito istorija, nustatomi kredito reitingai bei asmenų galimybės prisiimti finansinius įsipareigojimus. Bankų, lizingo ir telekomunikacijų bendrovių inicijuotas kreditų biuras veikia nuo 2003 metų. Jį administruojanti bendrovė „Creditinfo Lietuva“ taip pat valdo asmeninės kredito istorijos sistemą „Mano Creditinfo“, kuria automatizuotas kreditavimo sprendimų priėmimo, klientų elgesio monitoringo bei įsiskolinimų valdymo sistemas. „Creditinfo Lietuva“ priklauso tarptautinei kompanijai „Creditinfo Group“.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų