2009 metais, palyginti su 2008-aisiais, gyvulininkystės produktų gamyba mažėjo. Mėsos gamyba (skerdenos svoris, neįskaitant subproduktų) sumažėjo 9 procentais, pieno – 5, kiaušinių – 4 procentais, praneša Statistikos departamentas.
Mėsos gamybos mažėjimą lėmė mažėjęs kiaulių (20 proc.), galvijų (5 proc.) skerdimas. Paskerstų kiaulių skaičius sumažėjo 21 procentu (paskersta 193,8 tūkst. kiaulių mažiau negu 2008 m.). Vidutinis paskerstos kiaulės svoris 2009 m. kaip ir 2008 m. buvo 81 kg. Paskerstų galvijų skaičius sumažėjo 9 procentais (paskersta 20,6 tūkst. mažiau negu 2008 m.). Vidutinis paskersto galvijo svoris 2009 m. buvo 221 kg (9 kg didesnis negu 2008 m.).
Gyvų veršelių išvežimas į kitas šalis 2009 m., palyginti su 2008 m., sumažėjo 8 procentais (2009 m. išvežta 131,8 tūkst. veršelių). Gyvų kiaulių išvežimas į kitas šalis 2009 m., palyginti su 2008 m., padidėjo 35 procentais (2009 m. išvežta 562,4 tūkst. kiaulių).
Pieno gamyba mažėjo dėl mažėjusio melžiamų karvių skaičiaus (2009 m., palyginti su 2008 m., melžiamų karvių skaičius sumažėjo 5 proc.). Vidutinis pieno primilžis iš karvės 2009 m., palyginti su 2008 m., padidėjo 33 kg (0,7 proc.).
Ūkininkų ir šeimos ūkiuose pagamintų produktų dalis, palyginti su visa gamyba, sudarė: gyvulių ir paukščių – 38 procentus (2008 m. – 42), pieno – 84 (2008 m. – 85), kiaušinių – 21 (2008 m. – 20).
Lietuvos žemės ūkio produktų gamybos rodiklių palyginimas su kaimyninėmis šalimis: 2009 m. vienam gyventojui vidutiniškai teko 60 kg mėsos skerdenos (2008 m. – 64 kg), iš jos kiauliena sudarė 21 kg (2008 m. – 25 kg), pieno – 536 kg (2008 m. – 561 kg), kiaušinių – 256 vnt. (2008 m. – 265 vnt.). Latvijoje, skaičiuojant vienam gyventojui, mėsos pagaminta 37 kg, Estijoje – 57 kg, pieno – atitinkamai 369 ir 501 kg, kiaušinių – 302 ir 129 vnt.
2010 m., palyginti su 2009 m. (sausio 1 d.), ožkų skaičius sumažėjo 11,4 procento, galvijų – 1,5, procento. Avių skaičius padidėjo 10,5 procento, kiaulių – 3,5, paukščių – 2,2 procento.