REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po audrų Lietuvoje buvo apsemti namai, sudaužyti šiltnamiai, apgadinti automobiliai, o į draudimo bendroves kreipėsi šimtai žmonių. Draudimo bendrovės skaičiuoja, kad gyventojų nuostoliai gali siekti šimtus tūkstančių eurų ir atkreipia dėmesį, ką reikėtų daryti jų patyrus.

Po audrų Lietuvoje buvo apsemti namai, sudaužyti šiltnamiai, apgadinti automobiliai, o į draudimo bendroves kreipėsi šimtai žmonių. Draudimo bendrovės skaičiuoja, kad gyventojų nuostoliai gali siekti šimtus tūkstančių eurų ir atkreipia dėmesį, ką reikėtų daryti jų patyrus.

REKLAMA

Draudimo ekspertai sako, kad šiltuoju metų laiku audrų ir žaibavimų bei liūčių nuostoliai išauga keletą kartų, lyginant su kitais metų laikais.

 „Lietuvos draudimo“ ekspertai nurodo, kad žalą patyrusiems gyventojams pirmiausia reikia imtis neatidėliotinų gelbėjimo veiksmų, jei reikalinga iškviesti avarines tarnybas ir užregistruoti įvykį.

Registruoti įvykius gyventojai gali jiems patogiausiu būdu, pavyzdžiui, iš karto įkeliant įvykio nuotraukas savitarnos svetainėje arba nurodytu telefono numeriu.

REKLAMA
REKLAMA

„Didžioji dalis žalų atlyginama nuotoliniu būdu, apžiūras atliekant pagal įvykio nuotraukas, todėl patariama patirtus nuostolius nufotografuoti telefonu ir atsiųsti draudikams“ , – pranešime nurodo „Lietuvos draudimo“ atstovai.

REKLAMA

Draudimo bendrovės „Ergo“ Lietuvoje Turto žalų administravimo skyriaus vadovas Mindaugas Ratkevičius taip pat tikina, kad atsitikus įvykiui po liūties ar audros, būtų gerai pirmiausia užfiksuoti padarytą žalą.

„Pats gyventojas, jei tik leidžia galimybės, gali tiesiog telefonu nufotografuoti apgadintą turtą. Tuomet reikia imtis veiksmų žalai mažinti. Patalpų užliejimo atveju – semti vandenį, užsandarinti ertmes, pro kurias bėga vanduo, sausinti patalpas“, – sako M. Ratkevičius.

Jis pasakoja, kad remdamiesi gyventojų padarytomis nuotraukomis, draudimo ekspertai įvertina, ar į įvykio vietą reikia siųsti ekspertus papildomai apžiūrai.

REKLAMA
REKLAMA

Tais atvejais, jei turtą apgadino ne gyventojui priklausantis objektas, pavyzdžiui, medis, konstrukcija, stogo danga, įvykį reikia registruoti policijoje.

„Liūties padaryta žala dažniausiai yra įtraukta į standartines pasirenkamas draudimo rizikas, tad jei klientas turi tokį galiojantį draudimą, žala bus atlyginta.

Dėl žalos atlyginimo yra tariamasi su klientu ir sprendžiama, kaip klientui patogiau, mat žala gali būti atlyginama tiek prieš ar po remonto, tiek remonto metu. Draudimo įmonė gali sumokėti remontą atliekančiai įmonei arba pačiam klientui“, – komentuoja „Ergo“ Turto žalų administravimo skyriaus vadovas.

Šimtatūkstantiniai nuostoliai

„Lietuvos draudimas“ praneša, kad dėl pirmadienio audros, liūties ir krušos apie apgadintą turtą ar automobilius pranešė 500 bendrovės klientų, dar beveik 150 klientų nukentėjo nuo sekmadienio audringų orų. Iš viso šiems nuostoliams atlyginti „Lietuvos draudimas“ rezervavo pusę milijono eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nukentėjo maždaug 150 apdraustų automobilių – fiksuojami ledukų įdaužimai ant automobilių kėbulų. Taip pat  registruojamos ir liūties žalos – sulieti pastatų rūsiai, sandėliukai, pusrūsiai ir juose laikomas turtas. Apie nuostolius būstui pranešė 500 mūsų klientų“, - apie vakarykštės audros padarinius gyventojų turtui pasakoja „Lietuvos draudimo“ Žalų departamento direktorius Artūras Juodeikis.

„Lietuvos draudimas“ skaičiuoja, kad dėl pastarųjų dienų audringų orų sukeltos žalos bus atlyginta 0,5 milijono eurų nuostolių. Daugiausiai pranešimų gaunama iš centrinės Lietuvos, nukentėjo Kauno miestas ir rajonas, Kėdainių, Jurbarko, Kaišiadorių rajonai.

REKLAMA

Draudimo bendrovė „Ergo“ pranešta, kad po Lietuvą užklupusios audros, į juos jau kreipėsi daugiau kaip 150 nuostolius patyrusių gyventojų. Pirmieji pranešimai fiksuoti Kauno, Tauragės ir Vilniaus apskrityse, tačiau žalų neišvengta visoje šalyje.

„Ergo“ duomenimis, kruša ir liūtys gyventojų turtui jau atnešė daugiau nei 75 tūkst. eurų siekiančių nuostolių. Pranešimai apie žalas netyla, o draudimo bendrovė prognozuoja, kad jų skaičius išaugs dar bent dvigubai.

„Vis sugrįžtančių audrų metu daugiausiai žalos atnešė vėjas ir kruša. Gyventojai pranešė apie vėjo apgadintus pastatus, netikėtai užklupusios krušos suniokotus šiltnamius, lauko pavėsines, automobilius. Ant pastarųjų taip pat virto medžiai, nemažai nuostolių transporto priemonėms sukėlė stipri liūtis.

REKLAMA

Sulaukėme pranešimų apie užlietus gyvenamuosius namus bei komercines patalpas, stiprus lietus išplovė kelių šlaitus. Dėl dingusios elektros bei viršįtampių, fiksuoti elektros prietaisų gedimai, taip pat keli gyventojai pranešė apie į pastatą trenkusį ir jį suniokojusį žaibą“, – vardija G. Matiukas. 

Atkreipia dėmesį į klaidas

Sinoptikai ir toliau prognozuoja audringus orus, o draudimo ekspertai atkreipia dėmesį į tai, kokių esminių klaidų reikėtų vengti.

„Jei liūtis užklupo kelyje, sulėtinkite greitį, važiuokite didesniu atstumu nuo kitų automobilių, venkite lenkimo. Didelis vandens kiekis kelyje prilygsta važiavimui apledėjusiu keliu ir gali visiškai išvesti automobilį iš rikiuotės. Taip pat nesistenkite bet kokia kaina pasiekti savo kelionės tikslo – aukštas vandens lygis gali atsieiti nemažas remonto išlaidas. Automobilį palikite saugioje vietoje, kuo toliau nuo medžių ar kitų užvirsti galinčių objektų“, – pataria G. Matiukas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat primena, kad atsargumas būtinas ir audros metu esant namuose. Todėl siūlo užverti langus, nepalikti atvirų stoglangi. Žaibuojant patartina išjungti elektros prietaisus iš elektros tinklo, nesiliesti prie metalinių namo konstrukcijų.

„Lietuvos draudimo“ atstovai taip pat tikina, kad norint apsaugoti savo turtą, kiemuose, balkonuose, terasose nereikėtų laikyti nepritvirtintų daiktų, kuriuos vėjas gali nunešti, lyjant ir žaibuojant siūloma sandariai uždaryti visus balkonus, langus, orlaides, išjungti ir ištraukti iš elektros lizdų visus prietaisus. Nestatyti automobilių po medžiais, kurie gali užvirsti, jei įmanoma automobilius laikyti garaže ar po stogine, siekiant apsisaugoti nuo krušos padarinių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų