REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Karantino metu gyventojai ėmė apsipirkinėti rečiau, tačiau perka daugiau. Iš pradžių pirkėjai susidūrė su tam tikrų maisto produktų trūkumu. Tačiau dabar dažnas pastebi gerokai išaugusias kai kurių maisto produktų kainas. Specialistai kainų didėjimą aiškina skirtingai.

Karantino metu gyventojai ėmė apsipirkinėti rečiau, tačiau perka daugiau. Iš pradžių pirkėjai susidūrė su tam tikrų maisto produktų trūkumu. Tačiau dabar dažnas pastebi gerokai išaugusias kai kurių maisto produktų kainas. Specialistai kainų didėjimą aiškina skirtingai.

REKLAMA

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro atliktame pagrindinių maisto produktų kainų palyginime, kuris skelbiamas portale produktukainos.lt, pastebima, kad kai kurių pagrindinių maisto produktų, ypač mėsos, pieno ir daržovių kainos didžiuosiuose prekybos tinkluose išaugo.

Pavyzdžiui, pirmą karantino savaitę palyginti su ankstesne savaite, obuolių Jonagold kaina padidėjo daugiau kaip 25 proc., o per metus, palyginti su ta pačia 2019 m. savaite – net 46 proc.

Vištienos ketvirčiai per savaitę brango beveik 19 proc., o per metus – daugiau kaip 21 proc. Česnakai per savaitę pabrango beveik 17 proc., o per metus – beveik 50 proc. Rauginti kopūstai per savaitę brango beveik 6 proc., o per metus – net 78 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, skaičiuojant tiek savaitinį, tiek metinį kainų pokytį, atpigo duona ir batonas, ryžiai, makaronai, kai kurie sūriai, rapsų aliejus, geriamas vanduo ir kt.

REKLAMA

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro, atsiųstame komentare pripažįstama, kad kovo mėnesį kai kurių maisto produktų, pavyzdžiui, vištienos ketvirčių, česnakų, bulvių, burokėlių ir kt., mažmeninės kainos padidėjo.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau kitų produktų kainos sumažėjo, pavyzdžiui, duonos gaminių ir kt. Šiuo atveju, kainas esą veikia padidėjusios ar sumažėjusios paklausos arba sezoniškumo veiksniai.

„Tačiau, be abejo, karantinas veikia vartotojų elgseną ir verslo aplinką: atitinkamų maisto produktų paklausos sumažėjimą ar padidėjimą, logistikos kaštus, darbuotojų trūkumą, komplektuojančių žaliavų tiekimo sutrikimus. Tad tai atsispindi ir atitinkamų produktų kainose“, – teigiama komentare.

Kainų šuolius lemia padidėjusi paklausa

Mėsos perdirbėjų asociacijos direktorius Egidijus Mackevičius teigia, kalbant apie asociacijos įmonės ženklaus kainų šuolio nepastebėjo. Tačiau jis taip pat sako, kad kainų sujudimas gali būti pastebimas dėl padidėjusios paklausos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pastarosiomis savaitėmis beveik tris kartus padidėjo mėsos pardavimai. Taip pat parduotuvėse neliko akcijų. Didžiausi kiekiai mėsos būdavo parduodami akcijų laikotarpiu. Žmonės laukdavo nuolaidų ir rečiau pirkdavo mėsos produktus reguliaria kaina. Dabar, karantino metu žmonės perka daugiau ir nebelaukia akcijų“, – pastebi asociacijos direktorius.

Kalbėdamas apie ateitį ir karantino grėsmę mėsos perdirbėjams E. Mackevičius tvirtina, kad jau buvo bėdų, tačiau šiuo metu jos išsisprendė.

„Daug problemų sukėlė sutrikęs transportavimas Lenkijos pasienyje pirmąją karantino savaitę. Buvo didelė rizika, kad ims trūkti mėsos. Tada situacija būtų buvusi nebekontroliuojama, tad tai būtų koregavę ir kainas“, – teigia asociacijos direktorius.

REKLAMA

Pasak jo, jautienos Lietuvos perdirbėjai turi pakankamai, dalį jos netgi eksportuoja. Tačiau kiauliena Lietuva neapsirūpina pati. Šalyje trūksta daugiau nei pusė viso kiekio suvartojamos kiaulienos. Tad sutrikus pervežimams buvo sunku tiek eksportuoti, tiek importuoti mėsą.

„Šiuo metu svarbu, kad maisto produktai judėtų greitai ir nestrigtų pasieniuose. Kalbant apie mėsą tai ypač svarbu, nes ji greitai genda, tad norint šviežią mėsą pateikti vartotojui turime suktis greitai.

Dar vienas svarbus dalykas, keliantis grėsmę yra ilgas darbuotojų karantinavimas. Pavyzdžiui, jeigu tam tikroje didelėje mėsos perdirbimo įmonėje būtų užfiksuotas koronaviruso atvejis. Tam tikram laikui tektų nušalinti visą pamainą, tad nebus kam gaminti.

REKLAMA

Todėl į maisto pramonę turėtų būti žiūrima įvairiapusiškai, kad nenušalintume žmonių, kurie dar tikrai gali dirbti. Tokių įmonių darbuotojams turėtų būti daromi greitieji koronaviruso testai, kad sveiki darbuotojai galėtų kuo greičiau grįžti į darbą. Sustojus gamybai krizė ir maisto trūkumas ateis garantuotai“, – tikina E. Mackevičius.

Anot asociacijos vadovo, tam tikrus darbuotojus labai sunku pakeisti, pavyzdžiui mėsos išpjaustytojus.

„Naujam darbuotojui reikėtų mokytis 3 ar 4 mėnesius, o tiek laiko šiuo metu tikrai nebūtų. Todėl įmonės imasi visų atsargumo priemonių, tačiau tikisi ir valdžios pagalbos“, – sako E. Mackevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daržovių kainos nesikeičia

Lietuvos daržovių augintojų asociacijos direktorė Zofija Cironkienė teigia, kad šiuo metu daržovių kainos yra netgi šiek tiek nukritusios.

„Žinoma, karantinas daro tam tikrą įtaką daržovių rinkai. Šiuo metu labiausiai suaktyvėję pardavimai yra prekybos tinkluose. Tačiau tiek pastarieji, tiek daržovių augintojai yra pažadėję kainų nekelti ir šio susitarimo laikosi.

Tačiau buvo kilę problemų tiems, kas tiekė daržoves mokykloms, darželiams, maitinimo įstaigoms. Bet žmonės vis tiek valgo būdami namuose. Todėl išaugo daržovių paklausa prekybos tinkluose“, – pastebi asociacijos direktorė.

Pasak Z. Cironkienės, šiuo metu didžiausia įtampa jaučiama dėl darbuotojų.

Jeigu virusas plis, nebus kam dirbti ūkiuose ir paruošti daržoves prekybai. Tada tikrai bus sudėtinga situacija.

REKLAMA

„Šiuo metu augintojai saugosi, naudoja kaukes, dezinfekavimo priemones. Tačiau įmonės pardavinėjančios šias priemones naudojasi padėtimi keldamos kainas. O juk apsaugos priemonės šiandien dirbantiems žmonėms yra būtinos, jie privalo jas pirkti“, – sako asociacijos direktorė.

Bus įteisintas kainų reguliavimas?

Teisingumo ministerija yra parengusi ir registravusi Vartotojų teisių apsaugos įstatymo pataisas.

Kaip teigiama aiškinamajame projekto rašte rašte taip siekiama sudaryti prielaidas priimti laikinus sprendimus dėl kainų ribojimo jei tam kiltų poreikis ekstremalios padėties metu.

„Pažymėtina, kad jau šiuo metu Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba gauna vartotojų paklausimus (skundus/prašymus) dėl galimai padidėjusių maisto ir ne maisto produktų kainų “, – nurodoma rašte.

Lietuvos mažmeninės prekybos įmonių asociacija nepritaria tokiam įstatymui, nes jis esą ribotų konkurenciją ir lemtų kainų didėjimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų