REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka penktadienį su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu telefonu aptarė naftos teikimą Baltarusijai, skelbia naujienų agentūra „Belta“.

 Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka penktadienį su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu telefonu aptarė naftos teikimą Baltarusijai, skelbia naujienų agentūra „Belta“.

REKLAMA

Pokalbis įvyko Rusijos prezidento iniciatyva.

„Visų pirma, valstybių vadovai aptarė energijos išteklių – naftos – tiekimą“, – teigiama agentūros pranešime.

Apie šį pokalbį A. Lukašenka pranešė per susitikimą su Rusijos Archangelsko srities gubernatoriumi Igoriu Orlovu Minske.

A. Lukašenka pabrėžė, kad į šį susitikimą jis vėlavo, nes paskambino V. Putinas, kad pateiktų „netikėtą pasiūlymą“.

„Paskambino Rusijos prezidentas. Jis pateikė pasiūlymą, kad mes jį apmastytume, įskaitant ir dėl naftos tiekimo Baltarusijai. Mes, žinoma, dabar – tai buvo netikėtas pasiūlymas – bandome pasiskaičiuoti. Bet tai tikriausiai nesvarbu. Todėl, kad prekė – rusiška“, – kalbėjo A. Lukašenka.

REKLAMA
REKLAMA

Jis pareiškė, kad „Rusija gali parduoti teisingomis kainomis, ji gali parduoti ir neteisingomis kainomis, nes ji yra monopolininkė“.

„Mes naftos iš niekur kitur negaudavome. Tas pats – dėl dujų“, – pridūrė A. Lukašenka.

REKLAMA

Jo žodžiais, V. Putinas pasiūlė kompensuoti Baltarusijos netektis dėl mokesčių pertvarkymo Rusijos naftos sektoriuje premijų rusiškos naftos tiekėjams vamzdynais sąskaita.

„Tarkim, pernai surinkome 1 mlrd. JAV dolerių muito mokesčio, o šiemet šios mūsų pajamos sumažės iki 700 mln. dolerių (jos nuolat mažėja). Jis (Rusijos prezidentas – red.) sakė: mes šiuos 300 mln. dolerių kompensuosime, įskaitant ir premijų tiekėjams sąskaita“, – kalbėjo A. Lukašenka.

Jis pabrėžė, jog Rusija naftą Baltarusija tiektų 2019 metų sąlygomis.

„Rusija yra pasirengusi išsaugoti praėjusių metų finansinį lygį dėl naftos. Na, bent jau kažkiek judame į priekį. Dabar mes visa tai paskaičiuosime, nors tai ir neturi didelės praktinės reikšmės, nes kitko Rusija kol kas nesiūlo“, – sakė Baltarusijos prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA

A. Lukašenka pareiškė, jog Rusijos naftos kompanijos nesutiko žaliavą Baltarusijai tiekti net ir pasaulinėmis kainomis.

„Paprašėme prekiauti nafta pasaulinėmis kainomis. Bet kompanijos nesutiko. Jie paprašė prie pasaulinės kainos pridėti dar 12 JAV dolerių“, – teigė A. Lukašenka.

„Rusijos prezidento pasiūlyta schema – bent jau kažkoks būdas ginčams išspręsti“, – pridūrė jis.

Rusijai nuo šių metų smarkiai sumažinus žaliavos tiekimą Baltarusijos naftos perdirbimo gamykloms, A. Lukašenka nurodė ieškoti jos kitur, sumažinti rusiškos dalį visame naftos importe iki 40 proc. ir pagrasino pradėti pumpuoti iš naftotiekio „Družba“ tranzitinių gijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjusį mėnesį Baltarusija įsigijo pirmąjį šiais metais alternatyvios rusiškai naftos krovinį – maždaug 86 tūkst. tonų norvegiškos naftos buvo atgabenta į Klaipėdos uostą, o į Baltarusiją ją pergabeno „Lietuvos geležinkeliai“.

Ketvirtadienį Baltarusijos naftos pramonės veiklą koordinuojantis valstybės koncernas „Belneftechim“ pranešė, jog įsigyti dar du maždaug tokio pat dydžio kroviniai, juos pristatant kovo mėnesį į Klaipėdos uostą, tačiau tai jau bus rusiška nafta.

„Nafta – rusiška. Bet mes jos įsigijome be jokių premijų tiekėjams. Įvertinome ir tai, kad krovinys bus pristatytas per trumpą laiką. Kaina – komercinė paslaptis. Tačiau galima pabrėžti, jog Rusijos žaliavos savininkas iš šio sandorio gali uždirbti daugiau ir negaudamas premijos“, – sakė „Belneftechim“ atstovas spaudai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų