REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gyventojai, nusprendę įsigyti butą, susiduria su didžiule pasiūla. Sunku apsispręsti, kokiame bute gyventi – naujos ar senos statybos? Jeigu ketinama pirkti naują, kokį rinktis – dar tik esantį projektuotojų brėžinyje ar jau pastatytą? Ir ko gero svarbiausias klausimas – už kiek pirkti? 

Gyventojai, nusprendę įsigyti butą, susiduria su didžiule pasiūla. Sunku apsispręsti, kokiame bute gyventi – naujos ar senos statybos? Jeigu ketinama pirkti naują, kokį rinktis – dar tik esantį projektuotojų brėžinyje ar jau pastatytą? Ir ko gero svarbiausias klausimas – už kiek pirkti? 

REKLAMA

Vilnietė Simona portalui tv3.lt pasakoja, kad jos vienas svarbiausių kriterijų renkantis būstą buvo jo vieta. 

„Norėjau buto Senamiestyje, tačiau ten esančių butų kainos labai didelės, todėl ėmiau buto ieškoti kituose mikrorajonuose, tačiau nenorėjau nutolti nuo miesto centro, tad išsirinkau 37 kv. metrų butą Naujamiestyje už 98,6 tūkst. eurų. Žinoma, be paskolos neapsiėjau“, – tvirtina mergina. 

Simonos tvirtinimu, dvejonių rinktis senos ar naujos statybos butą nebuvo. 

„Naujamiesčio mikrorajone senų ir naujų butų kainos labai panašios, tad žinoma, kad pasirinkau naujos statybos butą. Tiesa, namas dar nepastatytas, tad reikės dar maždaug pusmetį laukti, kol galėsiu ten gyventi. Taip pat užtruks namų įsirengimas, nes butas be apdailos. Namų įrengimui planuoju skirti dar 10 tūkst. eurų, tikiuosi, šios sumos man užteks“, – teigia mergina.  

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat vilnietė tikina, kad labai atidžiai rinkosi statybos įmonę, nes perkant dar tik projektą, o ne realų butą visada yra rizika, kad įmonė gali bankrutuoti. 

REKLAMA

„Tokiu atveju likčiau be buto ir be pinigų. Todėl domėjausi įmonėmis, klausinėjau draugų ir pažįstamų, kurias įmones jie rinkosi. Manau, kad labai svarbu pasirinkti rimtą ir patikimą statybos įmonę“, – tikina Simona.  

Kita portalo tv3.lt skaitytoja vilnietė Akvilė šiuo metu gyvena nuomojame bute, kuris priklauso jos draugams. Tad mergina moka kur kas mažesnę nuomos kainą nei šiuo metu ji yra nuomos rinkoje. 

„Šiuo metu esu patenkinta gyvendama nuomojame bute, tačiau jau svarstau ir apie nuosavą būstą. Jį renkantis man svarbu vieta ir aplinka. Nenorėčiau įsikurti triukšmingoje gatvėje ar šalia prekybos centro automobilių stovėjimo aikštelės, norėtųsi dalinės atskirties, bet tuo pačiu ir gero susisiekimo“, – teigia Akvilė.  

REKLAMA
REKLAMA

Vilnietė norėtų įsikurti ramioje vietoje, tačiau tuo pačiu esančioje netoli miesto centro, kad nereikėtų gaišti valandos ar daugiau keliaujant į darbą. Taip pat merginai svarbu turėti galimybę naudotis visuomeniniu transportu iki pat vėlyvo vakaro.  

„Žinoma, man yra svarbūs ir kokybiški statybų sprendimai. Tačiau butas bus naujos ar senos statybos, nėra svarbu, bet tikrai atsižvelgsiu į buto kainą. Šiuo metu nežinau, kokią tiksliai sumą skirsiu būstui, tačiau kai apsispręsiu jo ieškoti, tikrai jo kaina gali koreguoti mano galutinį sprendimą“, – sako Akvilė. 

Būstui rekordinė suma – 2,1 mlrd. eurų

Praėjusiais metais šalyje buvo nupirkta butų ir gyvenamųjų namų už maždaug 2,1 mlrd. eurų sumą. Tai didžiausia per metus būstui Lietuvoje įsigyti išleista suma per visą istoriją. Tradiciškai apie pusė šios sumos išleista perkant senos statybos butus, rodo Registrų centro duomenys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Praėję metai būsto rinkoje buvo aktyvūs, o metų pabaigoje stebėjome spartų būsto sandorių ir kainų augimo šuolį. Paskutiniais mėnesiais pademonstruotas spurtas leido kilstelėti ir metinius augimo rodiklius. Analizuojant atskiras kategorijas metiniais augimo tempais išsiskyrė gyvenamieji namai, o butų segmente stebėtas nuosaikus augimas“, – naujausius būsto kainų duomenis komentuoja Registrų centro Duomenų atvėrimo skyriaus vadovas Paulius Rudzkis.

Butų kainos priklauso nuo mikrorajono 

Portalas tv3.lt palygino, už kokią mažiausią kainą trijuose didžiausiuose miestuose Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje galima įsigyti naujos statybos, jau įrengtą, iki 40 kvadratinių metrų, dviejų kambarių butą ir kiek toks pat butas kainuotų miesto senamiestyje. 

REKLAMA

Skelbimų svetainėje aruodas.lt Vilniuje, Pašilaičių mikrorajone, pigiausias 39,58 kv. metrų ploto butas name, pastatytame 2019 metais rugsėjo mėnesį, kainuoja 80 tūkst. eurų. Butas yra dviejų kambarių, turintis visą apdailą, bet be baldų. 

Norintys įsikurti arčiau centro turėtų mokėti beveik 3 kartus didesnę sumą. Vilniuje, Naujamiestyje, Mindaugo gatvėje 2016 metais pastatytame name, esantis butas kainuoja 199 tūkst. eurų. Butas yra 2 kambarių, 39 kv. metrų, turintis visą apdailą ir netgi baldus. Taip pat bute yra balkonas.  

Kaune pigiausias, 2 kambarių, 37,68 kv. metrų, butas/loftas esantis Vilijampolėje, 2019 metais pastatytame name, kainuoja 57,5 tūkst. eurų. Butas su visa apdaila bei baldais. Tačiau bute nėra balkono. 

REKLAMA

Kauno senamiestyje, 2 kambarių, 36 kv. metrų ploto, butas 2019 metais pastatytame name kainuoja dvigubai brangiau – 112 tūkst. eurų. Butas su visa apdaila ir baldais. Taip pat bute yra balkonas.  

Klaipėdoje, Tauralaukyje, 2 kambarių, 30 kvadratinių metrų, butas, 2018 metais pastatytame name, kainuoja 58 tūkst. eurų. Butas su visa apdaila, bet be baldų. Taip pat jame nėra balkono.  

Klaipėdos senamiestyje panašus butas kaip ir Kaune yra dvigubai brangesnis – 124 tūkst. eurų. 2017 metais pastatytame name esantis butas yra 2 kambarių, 37 kvadratinių metrų. Butas visiškai įrengtas, be baldų, tačiau turi balkoną. 

Parduota po 16 butų kasdien

Preliminariais nekilnojamojo turto plėtros bendrovės „Citus“ duomenimis, Vilniuje per 12 praėjusių metų mėnesių parduoti 5 932 butai ir kotedžai – vidutiniškai, po 494 per mėn. arba po 16 kasdien. Per visus 2018 m. sostinėje parduotas 4 281 būstas. Vilniaus naujos statybos būsto rinka augo 39%. Kaune 2019 m. parduoti 1 062 būstai, 2018 m. – 752, o rinka augo – 41%.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Populiariausi rajonai Vilniuje pernai – Pilaitė (2019 m. čia parduoti 838 būstai), Šnipiškės, Pašilaičiai, Naujamiestis, Žirmūnai, Lazdynėliai. Šiuos rajonus pernai pasirinko daugiau nei pusė – 59% – naujų būstų pirkėjų.

Kaune daugiausia naujų būstų, taip pat 59%, nupirkta Dainavoje, Vilijampolėje, Romainiuose ir Aleksote.

Abiejuose didžiuosiuose miestuose šie mikrorajonai populiariausiųjų pozicijų neužleidžia jau ne vienerius metus. Tiesa, Kaune Vilijampolė dar neseniai ėmė kratytis nepatrauklaus rajono statuso ir tapo vienu iš prestižinių, o Vilniuje savo eilės laukia Pietinė miesto dalis – Stoties rajonas, Burbiškės, Naujininkai. Čia savivaldybė, transporto įmonės, verslininkai planuoja didžiulius pokyčius ir investicijas.

REKLAMA

O pajūryje vyrauja šiek tiek kitokios būsto įsigijimo tendencijos.

„Nors Klaipėdos būsto rinka vis dar stipriai orientuota į plėtrą užmiestyje, tačiau uostamiestyje ryškėja ir Vilniui bei Kaunui būdingos tendencijos – ieškoma galimybių gyventi arčiau miesto centro, patogesnio susisiekimo iš namų iki įvairių paslaugų, pramogų ar kultūros vietų. Tačiau kartu norima namų ramesnėse vietose, gamtos, žalumos apsuptyje. Visa tai ir bandėme suderinti naujame projekte klaipėdiečiams“, – teigė bendrovės „YIT Lietuva“ nekilnojamojo turto verslo vadovas Gytis Jakučionis.

Pasak specialisto, jau kuris laikas stebimas Klaipėdos būsto rinkos aktyvėjimas. Nors vis dar nemažai projektų vystoma užmiestyje, vis labiau pastebimas poreikis kokybiško aukštesnės klasės būsto miesto centre ar arčiau jo. Populiarėja mažaaukštė statyba. Uostamiestį iš naujo atranda ir čia iš sostinės atsikeliantys vilniečiai, bėgantys nuo miesto spūsčių, ieškantys komfortiško gyvenimo prie jūros.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų