REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gruodžio pradžioje Seimas galutinai pritarė Akcizų įstatymo pataisoms. Joms įsigaliojus, pastebimai pabrangs kaitinamieji tabako produktai, pvz., naudojami „Iqos“.

Gruodžio pradžioje Seimas galutinai pritarė Akcizų įstatymo pataisoms. Joms įsigaliojus, pastebimai pabrangs kaitinamieji tabako produktai, pvz., naudojami „Iqos“.

REKLAMA

Už įstatymo projektą balsavo 65 parlamentaras, 11 buvo prieš, o 25 susilaikė. Kad įsigaliotų jį dar turi pasirašyti prezidentas.

Posėdyje opozicinių frakcijų atstovai kritikavo šį projektą dėl to, kad juo neva pažeidžiami įsipareigojimai didinti akcizus pamažu, kad jį priėmus padidės kontrabanda.

Tuo metu valdantieji argumentavo, kad akcizą reikia didinti labiau, nes reikalingos papildomos pajamos didėjančios išmokoms finansuoti. Be to, net ir padidinus akcizą kaitinamojo tabako gaminiams, jis vis dar bus mažesnis už tą, kuris taikomas įprastinėms cigaretėms.

Įstatymo pataisas parengė Vyriausybė. Teigiama, kad jos atitinka nuostatas dėl mokesčių tobulinimo ekonomikos augimui palankia kryptimi ir mokesčių bazės optimizavimo.

REKLAMA
REKLAMA

Rengiant projektą esą taip pat įvertintos ES Tarybos rekomendacijos. Juo, be kita ko, siekiama labiau prisidėti prie gyventojų sveikatinimo.

Įstatymo pataisomis siūloma kaitinamojo tabako produktams nuo 2020 m. kovo 1 d. akcizą didinti nuo 68,6 iki 113,2 euro, t. y. 65 proc. (vietoje numatyto 78,5 euro, arba 14,4 proc.) už kilogramą produkto.

REKLAMA

Vyriausybė skaičiuoja, kad padidinus akcizų tarifą kaitinamojo tabako produktams, dėl mokestinių veiksnių 20 vienetų kaitinamojo tabako produktų galėtų pabrangti apie 0,33 euro.

Labiausiai tokiam kaitinamojo tabako gaminių akcizų didinimui prieštarauja kai kurios verslo organizacijos.

Pavyzdžiui, Lietuvos verslo konfederacija Seime svarstomą projektą apibūdina taip: „Tai akivaizdaus akibrokšto verslo atžvilgiu pavyzdys, darantis didžiulę žalą verslo – valstybės pasitikėjimo santykiui.“

Konfederacija įsitikinusi, kad taip drastiškai padidinus akcizą gali išaugti iš kitų šalių įvežtų produktų vartojimas. Tad pajamų iš akcizų surinkimas gali ne padidėti, o sumažėti.

REKLAMA
REKLAMA

Asociacija „Investuotojų forumas“ atkreipia dėmesį, kad Lenkijoje ši tabako kategorija neapmokestinama akcizais, o Latvijoje akcizas daug mažesnis (70 eurų už 1 kg tabako), negu siūlomas projekte.

Forumo vertinimu, nesunku nuspėti, kas būtų taip padidinus akcizą: „kaitinamojo tabako kapsulės būtų perkamos Lenkijoje ir perpardavinėjamos Lietuvoje, o akcizo surinkimas ne padidėtų, bet sumažėtų.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų