REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo kitų metų pradžios įsigalioja Administracinių nusižengimų kodekso nuostatos, pagal kurias už kai kuriuos nusižengimus gyventojams bus leidžiama vairuoti automobilį tik tuo atveju, jeigu jame bus įrengtas antialkoholinis užraktas.

Nuo kitų metų pradžios įsigalioja Administracinių nusižengimų kodekso nuostatos, pagal kurias už kai kuriuos nusižengimus gyventojams bus leidžiama vairuoti automobilį tik tuo atveju, jeigu jame bus įrengtas antialkoholinis užraktas.

REKLAMA

Susisiekimo ministerija parengė taisykles, kuriomis vadovaujantis automobiliuose turės būti įrengti tokie užraktai ir kaip jie turės veikti.

Draudimo vairuoti visų rūšių transporto priemones, kuriose neįrengti antialkoholiniai variklio užraktai, trukmė galės būti nuo 1 iki 2 metų. Tiesa, ši priemonė galės būti skiriama tik su nusižengusio žmogaus sutikimu.

Teismas ar pareigūnai galės skirti šią priemonę, kai asmuo bus nubaustas už pavojingą, chuliganišką vairavimą išgėrus, praktinį vairavimo mokymą būnant neblaiviam (kai tai daro tiek instruktorius, tiek šeimos narys), už vairavimą neblaiviam (nuo 0,4 iki 1,5 promilės), už nežymų sveikatos sutrikdymą ar kitos transporto priemonės sugadinimą išgėrus.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip paaiškino Susisiekimo ministerija, antialkoholiniai variklio užraktai yra skirti programoms, kuriose dalyvauja neblaivūs vairavę transporto priemones asmenys.

REKLAMA

Taisyklių projekte nurodoma, kad antialkoholinis užraktas turės būti įrengtas taip, kad prieš užvedant automobilio variklį būtų prašoma vairuotojo iškvepiamo oro ėminio ir be jo neleidžiama užvesti variklio.

Užraktas turės veikti taip, kad iškvepiamo oro ėminio taip pat bus prašoma atsitiktiniais intervalais vairuojant, bet ne rečiau kaip 1 kartą per valandą. 

Be to, užraktas privalės turėti nustatytą 5 minučių variklio užvedimo laiką, po vairuotojo pūtimo ir 5 minučių laisvo (vairuotojui neatliekant pūtimo testo) variklio užvedimo laiką po kiekvieno transporto priemonės variklio užgesinimo.

REKLAMA
REKLAMA

Susisiekimo ministerija nurodo, kad preliminariais skaičiavimais, antialkoholinio variklio užrakto įsigijimas, sumontavimas ir priežiūra kainuotų apie 1,4 tūkst. eurų, o užrakto nuoma 12 mėnesių – apie 1,2 tūkst. eurų.

Asmeniui, kuriam bus pritaikytas draudimas vairuoti transporto priemones, kuriose neįrengti antialkoholiniai variklio užraktai, nėra nustatyta pareigos įsidiegti į nuosavybės teise ar kitokiu teisiniu pagrindu valdomą transporto priemonę antialkoholinį variklio užraktą. Tačiau toks asmuo galės vairuoti tik transporto priemones, kuriose įrengti antialkoholiniai variklio užraktai.

„Nutarimo projekte numatyta, kad draudimo vairuoti transporto priemones, kuriose neįrengti antialkoholiniai variklio užraktai, vykdymą kelyje prižiūri policijos, Valstybės sienos apsaugos tarnybos, Transporto saugos administracijos pareigūnai. <...> Be to, projekte numatyta, kad pareigūno reikalavimu asmuo, kuriam paskirta administracinio poveikio priemonė, privalo pamėginti užvesti jos variklį nenaudodamas antialkoholinio variklio užrakto ir užvesti jos variklį atlikęs transporto priemonės vairuotojo iškvepiamo oro ėminį (pūtimo testą).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tikimasi, kad taip sumažės asmenų, kurie vairavo transporto priemones būdami neblaivūs, pakartotinių nusižengimų, jie nepraras vairavimo įgūdžių, bus sudaryta galimybė neprarasti darbo, susijusio su transporto priemonių vairavimu. Siūlomas teisinis reguliavimas nustatys galimybę neblaiviems vairuotojams taikyti alternatyvaus pobūdžio nerepresines administracinio poveikio priemones. Neigiamų pasekmių nenumatoma“, – rašoma projekto aiškinamajame rašte.

Taisykles dar turės patvirtinti Vyriausybė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų