REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
4
Parduotuvė (Fotodiena/Arnas Strumila)

Pranešimų dėl netinkamų produktų ar kitų pažeidimų Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) užfiksuoja tūkstančius. O štai parduotuvėje apsilankiusiam vienam pirkėjui nepasitenkinimą sukėlė maisto etiketėje pateikta informacija.

4

Pranešimų dėl netinkamų produktų ar kitų pažeidimų Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) užfiksuoja tūkstančius. O štai parduotuvėje apsilankiusiam vienam pirkėjui nepasitenkinimą sukėlė maisto etiketėje pateikta informacija.

REKLAMA

Į naujienų portalą tv3.lt kreipęsis Edgaras (tikrasis vardas redakcijai žinomas – aut. past.) išreiškė pasipiktinimą dėl etikečių apie produktų sudėtį ant skirtingų, parduotuvės produktų. 

Pasak vyriškio, skelbiama informacija ant kopūstų ir alkoholinių gėrimų nustebino dėl neinformatyvaus pateikimo. 

„Išduokite valstybinę paslaptį dėl cukraus. Du lietuviški produktai – rauginti kopūstai. Vieno gamintojas rašo, kad į produkciją deda cukraus, kitas nurodo – nededa. 

REKLAMA
REKLAMA

Skaitome etiketėje produkto maistinę ir energinę vertę ir štai jums stebuklas, ponios ir ponai, abiejuose produktuose cukraus kiekis vienodas – 2,9 gramai“, – savo pasipiktinimo neslėpė skaitytojas Edgaras.  

REKLAMA

Vyras teigia nesuprantąs, kodėl toks pats žymėjimas, kuris gali būti klaidingas, pastebimas ant kitų produktų, ir svarsto, kad galbūt tai yra atsitiktinė klaida. 

„Tai gamintojo ženklinimo brokas, kontroliuojančių institucijų aplaidumas, klaida etiketėje, ar aš mokykloje blogai mokiausi chemijos? Kur paslaptis? Ar tikrai galima pasitikėti visomis kitų gamintojų etiketėmis? Kodėl produkto maistinės ir energinės vertės nėra ant visų produktų? Vienoje parduotuvėje ant belgiško alaus radau užrašą, kad į jį deda cukrų, o išgėręs vieną skardinę alaus suvartoji 2,6 gramus cukraus. <...> Kodėl tokio ženklinimo nėra ant lietuviško alaus?“, – klausia Edgaras.

REKLAMA
REKLAMA

Maisto inspektoriai turi paaiškinimą

Tuo metu VMVT Maisto skyriaus patarėja Ona Keblienė naujienų portalui tv3.lt patvirtino, kad toks įvykis yra užfiksuotas, todėl bus pradėtas tolimesnis tyrimas. 

Pašnekovė, komentuodama susiklosčiusią situaciją, paaiškino, kad jeigu produkte buvo naudojamas cukrus, jis privalo būti nurodomas informacinėje etiketėje arba ant pakuotės.

„VMVT yra gavusi šį pranešimą, todėl pradėsime tyrimą. <...> Jeigu buvo naudotas cukrus, jis privalo būti nurodytas sudedamųjų dalių sąraše. Rašyti sudedamojo produkto kiekio gramais nėra būtina, užtenka nurodyti sudedamąsias dalis pagal ingrediento kiekį. Jeigu cukraus kiekis bus vienas mažiausių, jis atsidurs sąrašo gale.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau maistingumo vertės, esančios, pavyzdžiui, aluje, nurodyti nėra būtina. Tai gali būti gamybos paslaptis“, – kalba O. Keblienė.

Pašnekovė taip pat nurodo, kad kai kurie žodžiai, įvardijami sudėtyje, gali skambėti vienodai, tačiau jų reikšmė yra skirtinga. Štai, pavyzdžiui, žodis „cukrus“ sudedamojoje ir maistingumo dalyje skiriasi. 

„Maistingumo deklaracijoje nurodomas cukrus – tai nėra baltasis cukrus. Tai yra visi cukrūs, kurių yra ir morkose, kopūstuose. Vadinasi, jų gauname ir iš kitų produktų. Tiesiog lietuvių kalboje kartais nėra labai aišku, kas yra cukrus ir cukrūs“, – pastebi specialistė.

REKLAMA

VMVT taip pat informuoja, kad kiekvienas pirkėjas, įtardamas, kad prekė neatitinka kokybės arba informacija yra pateikiama netinkamai, už teisių pažeidimą gali sulaukti atitinkamo gynimo ir netgi patirtos žalos atlyginimo. 

Jeigu su išsakytais nusiskundimais nesutinka juridinė įmonė, pardavusi atitinkamą produktą, vartotojai gali parašyti skundą VMVT.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų