REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dabar galiojanti tvarka leidžia gyventojams atgaline data pakeisti savo pajamas ir sumokėjus palyginti nedidelę sumą bent porai metų užsitikrinti tūkstantines pajamas. „Sodra“ pripažįsta, kad dalis gyventojų akivaizdžiai naudojasi tokia sistema.

Dabar galiojanti tvarka leidžia gyventojams atgaline data pakeisti savo pajamas ir sumokėjus palyginti nedidelę sumą bent porai metų užsitikrinti tūkstantines pajamas. „Sodra“ pripažįsta, kad dalis gyventojų akivaizdžiai naudojasi tokia sistema.

REKLAMA

Jeigu jūsų šeima planuoja turėti vaiką, pats metas būtų pagalvoti apie individualią veiklą. Ypač jeigu neturite pastovaus darbo ar pajamų.

Dabar galiojanti tvarka užtikrina, kad sumokėjus palyginti nedidelę sumą socialinio draudimo įmokų, bent dvejiems metams galima užsitikrinti stabilias vaiko priežiūros išmokas.

Kaip veikia išmokų sistema

Kaip informavo Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM), kad gautų motinystės, tėvystės ar vaiko priežiūros išmokas, savarankiškai dirbantys gyventojai turi turėti 12 mėn. draudimo stažą per paskutinius 2 metus, tai yra būti sumokėję įmokas nuo 12 minimalių mėnesinių algų.

Sprendžiant iš „Sodros“ skaičiuoklės, socialinio draudimo įmokos už 12 mėn. nuo 555 eurų minimalios algos būtų kiek daugiau nei 990 eurų. Papildomai dar tektų sumokėti ir 233 eurų gyventojų pajamų mokesčio (GPM). Taigi „Sodrai“ ir Valstybinei mokesčių inspekcijai iš viso reikėtų sumokėti 1223 eurus.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, kaip patikslino Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacija, „Sodros“ skaičiuoklė nėra visiškai tiksli ir gaunant minimalią algą iš viso reikėtų sumokėti 1669 eurus įmokų ir mokesčių, jeigu norima uždirbti reikiamą vienerių metų draudimo stažą.

REKLAMA

Tačiau net ir tokią sumą sumokėti apsimoka, nes tuomet įgyjama teisė gauti vaiko priežiūros išmoką. Jeigu ją rinktumėtės gauti vienerius metus, „Sodra“ mokėtų 430 eurų per mėnesį (atskaičius GPM – beveik 411 eurų į rankas) arba 4,9 tūkst. eurų per metus.

Jei vaiko priežiūros išmoka būtų pasirinkta gauti dvejus metus, tai pirmaisiais jos gavimo metais „Sodra“ mokėtų po 301 eurą, o antraisiais – po 228 eurus per mėnesį. Iš viso 6,3 tūkst. eurų per dvejus metus (be to, antraisiais metais gaunant papildomų pajamų, dėl jų išmokos nemažinamos).

REKLAMA
REKLAMA

Taigi, sumokėjus įmokas ir mokesčius nuo individualios veiklos, galima gauti kelis kartus didesnę išmokų sumą. Tačiau tai dar ne viskas.

Tikslinti deklaraciją apsimoka

Kaip nurodo SADM, savarankiškai dirbantys asmenys kas mėnesį gali mokėti pasirinkto dydžio įmokas, tačiau pasibaigus metams, iki gegužės 1 d. turi deklaruoti pajamas ir sumokėti įmokų skirtumą.

Deklaruodami pajamas savarankiškai dirbantys asmenys gali jas nurodyti pamėnesiui arba nenurodyti. Nenurodžius, pajamos bus išdėstytos automatiškai ir bus vienodos kiekvieną mėnesį.

Svarbiausia yra tai, kad savarankiškai dirbantys ir pajamas deklaruojantys asmenys gali tikslinti savo pajamų deklaracijas už 5 ankstesnius metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei asmeniui paskiriama išmoka iš tam tikrų metų pajamų, tačiau pasibaigus metams jis deklaruoja didesnes tų metų pajamas, jam paskirta išmoka perskaičiuojama ir primokamas skirtumas.

Pvz., jeigu praėjusiais metais sumokėjote mokesčius nuo 555 eurų ir, tarkime, kovą pradėjote gauti vaiko priežiūros išmokas, tai tų pačių metų balandį (ar dar kitą mėnesį), gavus „Sodros“ pinigus, galite patikslinti pajamų deklaraciją (nurodyti didesnes praėjusių metų pajamas) ir papildomai sumokėti įmokų „Sodrai“.

Papildomai mokesčiams sumokėjus, pvz., 671 eurą, vieno mėnesio išmoką galima pasididinti iki 775 eurų (neatskaičius GPM). Bet kokiu atveju toks gautų išmokų „investavimas“ gerokai ūgtelėtų per kelis mėnesius.

REKLAMA

Įmokos ir išmokos gerokai skiriasi

„Sodra“ pripažįsta, kad jos klientai gali taip gudrauti ir, sprendžiant iš turimų duomenų, taip veikiausia ir daro.

2016-2018 m. vien tik savarankišką veiklą vykdžiusių ir motinystės draudimu draustų gyventojų, kurie 2018 m. įgijo teisę gauti motinystės, tėvystės bei vaiko priežiūros išmoką, vidutinės kompensuojamosios pajamos, pagal kurias skaičiuojamos išmokos, siekė 556 eurus.

Tai yra vidutiniškai 2,4 karto didesnės nei visų savarankišką veiklą vykdžiusių asmenų „Sodrai“ deklaruotos vidutinės mėnesio pajamos, kurios už 2017 m. siekė 227 eurai. Paprastai kalbant, tie, kurie negalvojo apie išmokas, įmokų sumokėjo gerokai mažiau.

REKLAMA

„Sodra“ skaičiuoja, kad socialinio draudimo įmokas, tarp jų ir motinystės socialinio draudimo, už 2018 m. sumokėjo 86 tūkst. savarankiškai dirbusių gyventojų. Jų sumokėtų įmokų motinystės socialinio draudimo įmokų vertė 2018 metais siekė 5,5 mln. eurų.

Savarankiškai dirbančių apdraustųjų asmenų grupei išmokėtų motinystės, tėvystės ir vaiko priežiūros išmokų vertė 2018 metais siekė 34,6 mln. eurų.

Palyginti, samdomų darbuotojų 2018 metais sumokėtų motinystės socialinio draudimo įmokų vertė siekė 283,6 mln. eurų, o jiems išmokėtų motinystės, tėvystės, vaiko priežiūros išmokų vertė – 283,1 mln. eurų.

Iš viso 2018 metais surinkta 289,1 mln. motinystės socialinio draudimo įmokų, o išmokų skirta 28,7 mln. eurų daugiau – 317,7 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Toks didelis tų savarankiškai dirbančiųjų, kuriems paskirtos motinystės socialinio draudimo išmokos, šuolis palyginti su likusiais gyventojais, užsiimančiais savarankiška veikla, leidžia daryti prielaidą, kad planuodami šeimą savarankiškai dirbantys tėvai turi galimybę strategiškai planuoti iš veiklos deklaruojamas pajamas ir išlaidas, kad gautų didesnes motinystės, tėvystės ir vaiko priežiūros išmokas“, – situaciją komentavo „Sodra“.

SADM pripažįsta, kad individualiai dirbantys asmenys įmokų sumoka mažiau nei gauna išmokų. Tai reiškia, kad prie didesnių jų pajamų prisideda kiti mokesčių mokėtojai.

„Ministerija dar 2018 m. siūlė išplėsti savarankiškai dirbančių asmenų apmokestinamąją bazę iki 100 proc., tačiau Seimas su tokiu siūlymu nesutiko.

Dėl šios priežasties šiuo metu individualią veiklą vykdančių asmenų, pajamas deklaruojančių ūkininkų ir jų partnerių apmokestinamoji bazė sudaro 90 proc., o asmenų, kurie gauna autorinius atlyginimus arba pajamas pagal sporto ar atlikėjo sutartis iš skirtingų draudėjų, taip pat individualiųjų įmonių savininkų, skirtingų bendrijų narių – 50 proc.“ – taip ministerija paaiškino, kodėl šios problemos išspręsti nepavyksta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų