REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) nurodė dujų perdavimo bendrovei „Amber Grid” laikinai sustabdyti beveik 100 mln. eurų vertės magistralinio dujotiekio į Lenkiją (GIPL) statybos rangovo konkursą.

 

Jis bus sustabdytas, kol VPT vertins konkurso dokumentus ir „Amber Grid” sprendimus. Tai reiškia, kad „Amber Grid“ šią savaitę negalės pasirašyti sutarties su konkurso laimėtoja bendrove „Alvora“, BNS patvirtino VPT vadovė Diana Vilytė.

„Mes pradėjome tyrimą, buvo atėjęs tiekėjas su advokatais ir papasakojo niuansus, jie negauna visos informacijos dėl laimėtojo, sako, akivaizdus protegavimas. Aklai tikėti negalime, ignoruoti irgi negalime, pakankamai solidūs faktai, tai patikrinsime, gal viskas gerai, gal pasitvirtins, gal ne“, – BNS sakė D. Vilytė.

Pasak jos, tyrimas gali tęstis iki 20 darbo dienų, bet tikimasi jį baigti anksčiau.

Į VPT kreipėsi antroje vietoje likusi Lietuvos dujotiekių statybos bendrovė „MT Group“. Ji bando sustabdyti konkurso procedūras ir per teismą.

REKLAMA
REKLAMA

VPT vadovės teigimu, tarnyba nagrinės tuos viešojo pirkimo aspektus, kurių bendrovė neskundė teismui, kad nebūtų dubliavimosi.

„MT Group“, konkurse dalyvavusi kartu su partnere, Lenkijos energetikos objektų statytoja „Rafako“, teigia, kad konkursas vyko neskaidriai, pažeidžiant viešųjų pirkimų procedūras.

REKLAMA

„MT Group“ praėjusią savaitę teigė, kad įmonės pasiūlymas turėjo būti pripažintas ekonomiškai naudingiausiu, už „Alvoros“, konkurse dalyvavusios kartu su „Šiaulių dujotiekio statyba“, pasiūlymą jis buvo pranašesnis iš esmės visuose vertinimo srityse.

„MT Group“ ir „Rafako“ antradienį pranešė, jog dėl konkurso kreipėsi į Europos Komisijos Inovacijų ir tinklų programų vykdomąją įstaigą (INEA), Centrinę projektų valdymo agentūrą (CPVA) ir Lietuvos energetikos agentūrą (LEA) – visos jos atsakingos už projektų finansavimą iš Europos Sąjungos (ES) fondų. Joms įmonės pateikė duomenis apie grubius konkurso pažeidimus ir prašo įvertinti juos skiriant ES paramą.

REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų įsitikinimu, tokie strateginiai konkursai turi vykti skaidriai ir nekelti net menkiausių abejonių“, – panešime sakė „MT Group“ direktoriaus pavaduotojas Simonas Kunickas.

Tuo metu konkursą skelbusi „Amber Grid“ teigia, jog jį organizavo atsakingai, skatindama konkurenciją ir siekdama ekonomiškai naudingiausio pasiūlymo.

„Amber Grid“ šią savaitę ketino pasirašyti 79,85 mln. eurų (96,6 mln. eurų su PVM) vertės sutartį su „Alvora“, o oficiali statybų pradžia buvo numatyta spalio 7 dieną.

GIPL projektą „Amber Grid“ įgyvendina kartu su Lenkijos dujų perdavimo sistemos operatoriumi „Gaz-System“. Numatoma, kad dujų jungtis pradės veikti 2021 metų pabaigoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visa projekto vertė – 500 mln. eurų, investicijos vien Lietuvoje sieks iki 136 mln. eurų.

Pastačius jungtį, Baltijos šalių kryptimi bus galima transportuoti iki 27 teravatvalandžių (TWh) dujų per metus, Lenkijos kryptimi – iki 21 TWh, o Baltijos šalių dujų rinkos taps bendros ES dujų rinkos dalimi.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų