Rudeninės gėrybės leis tinkamai pasiruošti šaltajam metų laikotarpiui

Sulaukus rudens – daržo gėrybių laikotarpio, svarbu iš jo pasiimti visą galimą naudą. Šiuo metų laiku pasitelkus tinkamą mitybą, savo organizmą galima tvirtai paruošti šaltajam sezonui. Iš rudeninių daržovių pasisavinus gausų vitaminų kiekį išvengiama ne tik peršalimų bei ligų, bet jaučiamasi gerokai energingiau ir žvaliau. Remiantis sveikos mitybos piramide, per dieną patartina suvalgyti 3-4 porcijas daržovių, t.y. 3-4 vidutinio dydžio daržoves, tad verta susipažinti, kokius vitaminus galima iš jų gauti.

Maistas (nuotr. Fotolia.com)

Morkos

Ši rudens gėrybė yra itin gausus vitaminų šaltinis, puikiai stiprinantis mūsų imunitetą. Morkose yra C, D, E, B vitaminų, kalcio, geležies, magnio ir karotino, organizme virstančio vitaminu A. Dauguma žinome vienintelę morkų teikiamą naudą – regėjimo stiprinimą, tačiau be viso to, ši daržovė teikia atsparumą įvairioms injekcijoms, saugo nuo mažakraujystės , gerina medžiagų apykaitą. Kaip geriausia vartoti morkas? Žinoma, paprasčiausias variantas, tiesiog, kramsnoti žalias. Kitas itin naudingas būdas – šviežių morkų sultys. Jos skatina žaizdų gijimą, maitina odą, saugo nuo uždegimų.

REKLAMA

Bulvės

Bulvėse yra gausu angliavandenių, taip pat šios daržovės – baltymų šaltinis. Dauguma yra įsitikinę, kad ši daržovė mūsų organizmui nėra itin naudinga, tačiau mes klystame. Bulvėse galime rasti daug kalio, kuris gerina organizmo skysčių apykaitą bei fermentinius procesus. Be to, jose yra antioksidantų, kurie organizmą saugo nuo ligų.

Burokėliai

Burokėliai padeda organizmui lengviau įsisavinti baltymus, taip pat juose yra skaidulų, kurios ypač gerina žarnyno veiklą. Valgant šias daržoves mažėja gliukozės kiekis kraujyje bei yra įrodyta, kad jos mažina kraujo spaudimą. Burokėliuose galima rasti vitamino C, kalio, magnio, geležies bei amino rūgšties. Valgant burokėlius, dažnai juos perverdame, kol jie pasidaro minkšti, tokiu būdu prarandamos vertingosios medžiagos. Norint jas išsaugoti, šviežius burokėlius geriausia, tiesiog, rauginti.

Cukinijos

Ši daržovė yra itin nekaloringa, tačiau tuo pačiu mūsų organizmui galinti suteikti daug naudingų medžiagų. Cukinijoje gausu vitaminų C, B1, B2, E, antioksidantų, užkertančių kelią ligoms, magnio, kalcio, geležies. Šios daržovės ypatingai naudingos vartojant jas šviežias.

Moliūgai

Moliūgai ypatingai naudingi vėlyvą rudenį, kada daržovių pasirinkimas itin susiaurėjęs. Tai puikus vitamino C šaltinis, jame nemažai B6 vitamino, geležie bei skaidulų, skatinančių gerųjų bakterijų dauginimąsi. Siekiant išsaugoti vitaminus ir naudingas medžiagas, moliūgų nepatartina troškinti ar virti, geriausia trumpai pakepti orkaitėje.


Rašyti komentarą...
SKAITYTI KOMENTARUS (0)
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
REKOMENDUOJAME
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų