Visgi, maisto saugos ekspertė Sylvia Anderson sako, kad tam tikrus maisto produktus valgyti yra galima, nepaisant to, jog ant jų buvo užsidėjęs pelėsis. Tačiau šiukštu nevalgykite supelijusio jogurto, minkšto sūrio, ar grietinės.
Viktorinoje dalyviai aiškinosi, kas jiems kelia didžiausią pasibjaurėjimą
„IDRlabs“ – tinklalapio, kuriame skelbiami moksliniais tyrimais pagrįsti straipsniai ir viktorinos – sukurtame „pasibjaurėjimo maistu teste“ dalyvių buvo prašoma įvertinti 32 su maistu susijusius teiginius skalėje nuo „sutinku“ iki „nesutinku“. Viktorinos pabaigoje dalyviui pranešama, kurios kategorijos jam kelia didžiausią pasibjaurėjimą.
„Pasibjaurėjimo kategorijos“ viktorinoje yra šios: gyvūnų mėsa, higiena, žmogaus teršalai, pelėsis, vaisiai, žuvis, daržovės ir vabzdžių teršalai.
Pavyzdžiui, pelėsių kategorijoje dalyvių prašoma įvertinti, kiek, jų manymu, priimtina nubraukti pelėsį nuo kietojo sūrio, nupjauti pelėsį nuo duonos riekės ir ar jie valgo mėlynojo pelėsio sūrį, skelbia „Business Insider“.
Vienur rašoma: „Bjauru, jei restorano virėjas skanauja sriubą šaukštu, kaskart jo neplaudamas“.
Kitur sakoma: „Šlykštu valgyti duoną, nuo kurios buvo nupjautas pelėsis“.
„Twitter“ naudotojai diskutavo, kuriuos maisto produktus saugu valgyti nupjausčius pelėsį, o kuriuos – ne.
„Twitter“ įraše, peržiūrėtame net 6 milijonus kartų, vienas vartotojas rašė: „Tai, kad tiek daug iš jūsų valgo nematomas supelijusios duonos dalis, iš tikrųjų daug ką paaiškina“.
Maisto produktai kuriuos galima valgyti ir nupjovus pelėsį
Maisto saugos ekspertė Sylvia Anderson „Business Insider“ sakė, kad, priklausomai nuo maisto produkto, kartais pelėsį galima nupjauti ir valgyti.
Maisto produktai, nuo kurių galima saugiai pašalinti pelėsį ir valgyti, yra marmeladas ir kieti vaisiai.
„Kylant maisto produktų kainoms, daug žmonių pjaustys pelėsį nuo produktų, – sakė S. Anderson. – Jei aš pjaustyčiau pelėsį nuo bet ko, nupjaustyčiau produktą bent per colį (2,54 cm) nuo pelėsio“, – sakė ji.
Ji teigė, kad kieti vaisiai ir daržovės yra tinkami apipjaustymui, tačiau nelieskite peilio prie pelėsio, kad nesusidarytų kryžminė tarša.
S. Anderson sakė, kad pelėsį galite nupjauti ir nuo kietojo sūrio bei kietojo saliamio.
Viktorinos dalyvių klausiama, ar jie sutinka, ar nesutinka su teiginiu: „Nevalgysiu marmelado, nuo kurio paviršiaus pašalintas pelėsis“.
„Twitter“ komentaruose vienas vartotojas pareiškė esąs pasibaisėjęs „supelijusį marmeladą valgančiais žmonėmis“.
Tačiau S. Anderson sakė mananti, kad pelėsį nuo želė ir marmeladų nuimti ir valgyti tai, kas yra po juo, nėra nieko blogo: „Juose yra gana daug cukraus, kuris yra konservantas“.
Maisto produktai, kurių negalima valgyti nuėmus pelėsį
S. Anderson sakė, kad reikėtų vengti tokių produktų kaip jogurtas, grietinė ir minkštas sūris, jei ant jų yra pelėsių. Net jei jį nupjaunate, po juo vis tiek lieka drėgmės, kurioje jis gali augti.
Pasak ekspertės, net jei nuėmus pelėsį jo nebematyti, tai nebūtinai reiškia, kad maistas yra valgomas. Kai kurie pelėsiai gamina toksines medžiagas, kurios gali sukelti alerginę reakciją, todėl geriau būti atsargesniems.
Sylvia Anderson sakė, kad jai yra tekę nupjauti pelėsį nuo paskutinės duonos riekės, kai desperatiškai norėjo suvalgyti skrebutį: „Bet tada, kai turėjau jį valgyti, kvapas buvo bjaurus“.
Apskritai nerekomenduojama valgyti duonos, ant kurios buvo pelėsio, net jei jį nupjovėte.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!