• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Jungtinės Tautos (JT) pradeda kampaniją prieš maisto produktų švaistymą. Šūkiu „Pagalvok. Valgyk. Taupyk“ JT maisto ir žemės ūkio organizacija (FAO) bei Aplinkos apsaugos programa (UNEP) kreipiasi pirmiausiai į vartotojus. Tačiau kampanija skirta ir prekybos bei gastronomijos atstovams, taip pat gamintojams, praneša agentūra AFP.

REKLAMA
REKLAMA

FAO ir UNEP ragina vartotojus protingai apsipirkinėti. Žmonės esą turėtų planuoti, ką valgys, ir susidaryti pirkinių sąrašą. Taip pat reikėtų vengti spontaniškų apsipirkimų ir „nenurašyti“, pavyzdžiui, kreivų morkų. Organizacijų teigimu, pasaulyje išmetama galybė vaisių ir daržovių tik todėl, kad jų dydis, forma ar spalva neatitinka normų. Vis dėlto, JT duomenimis, daugiausiai maisto iššvaistoma nuimant derlių, jį apdorojant ir dalijant.

REKLAMA

Pasaulyje, kuriame gyvena septyni milijardai žmonių, ir kuriame iki 2050 metų jų skaičius pasieks devynis milijardus, maisto švaistymas yra absurdiškas dalykas – ekonominiu, ekologiniu ir etiniu požiūriu, sakė UNEP direktorius Achimas Steineris. FAO generalinis direktorius Jose Graziano da Silva pareiškė, kad jis ypač kreipiasi į pramonines šalis, kur kasmet iššvaistoma 300 mln. tonų maisto produktų. Visame pasaulyje šis rodiklis yra 1,3 mlrd. tonų per metus.

JT duomenimis, pramoninėse šalyse kiekvienas vartotojas išmeta nuo 95 iki 115 kg maisto produktų kasmet. Skurdžiose Afrikos, Pietų ar Pietryčių Azijos šalyse tai yra 6-11 kg. Europos Sąjunga (ES) užsibrėžė tikslą iki 2025 metų maisto produktų iššvaistymą sumažinti perpus.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų