REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
13
Kosmiso tyrinėjimas (nuotr. SCANPIX)

NASA paviešino įrašą, kuriame kalbama apie „kosminę muziką“, išgirstą skriejant pro tolimąją mėnulio pusę.

13

NASA paviešino įrašą, kuriame kalbama apie „kosminę muziką“, išgirstą skriejant pro tolimąją mėnulio pusę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pokalbis:

„Ar tu taip pat girdėjai tą švilpiantį garsą?“

„Skamba kaip, žinai, kosminė muzika“

„Aš norėčiau žinoti, kas tai yra“.

Šis pokalbis tarp „Apollo 10“ astronautų Eugene'o Cernano ir Johno Youngo, įvykęs, kai jų kosminis laivas skriejo aplink tolimąją mėnulio pusę, buvo įslaptintas ilgiau nei keturis dešimtmečius. Nors rašytinis variantas pirmą kartą paviešintas dar 2008 metais, tačiau diskusijos garsinis įrašas ir paslaptingieji garsai paviešinti pirmą kartą.

REKLAMA

„Keista muzika“

Astronautai tikrai nesitikėjo kosmose išgirsti kažką panašaus. Pasak laidos „NASA Nepaaiškinti dokumentai“, garsai buvo tokie keisti, kad komanda diskutavo, ar apie juos reikia pranešti NASA vadovams. Tokių abejonių priežastis – baimė, kad gali būti suabejota jų tinkamumu ateityje skristi į kosmosą.

Tačiau šią savaitę NASA paskelbė pranešimą, kuriame E. Cernanas pats suabejoja savo teiginiais.

REKLAMA
REKLAMA

„Nepamenu, kad diskutuojamas incidentas būtų mane tiek sujaudinęs, kad būčiau tai rimtai vertinęs. Greičiausiai tai buvo radijo trukdžiai. Jei būtume manę, kad tai kažkas kito, būtume informavę visus apie tai po skrydžio. Niekuomet daugiau apie tai nesusimąstėme“, - sakė astronautas.

Nepaaiškinta? Ne visai...

Ir nors minėtoji laida ir žiniasklaida plačiai paskelbė apie „nepaaiškinamą garsų prigimtį“, tiesa yra šiek tiek kitokia. NASA technikas palaiko E. Cernano vertinimą, kad tai galėjo būti radijo trukdžiai, kuomet radijai dviejuose kosminiuose laivuose - Mėnulio modulyje ir Valdymo modulyje – įsiterpinėjo vienas į kitą. Šis paaiškinimas yra kvestionuojamas astronauto Alo Wordeno, kuris tvirtina, jog jei įraše kažkas girdisi, tai vadinasi kažkas ir buvo. Vis tik jam prieštarauja jo paties kolegos. Michaelis Collinsas, „Apollo 11“ pilotas ir pirmasis asmuo, skridęs apie tolimąją mėnulio pusę, prisiminė taip pat girdėjęs keistus garsus, tačiau tvirtino apie tai daug negalvojęs.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Prisimenu keistą garsą... Jei nebūčiau buvęs apie jį įspėtas, jis būtų mane labai išgąsdinęs. Tačiau radijo technikai jau turėjo paaiškinimą – tai radijo trikdžiai“, - savo knygoje rašo jis.

Astronautas patvirtino, kad diskutuojamas garsas pasigirsdavo tuomet, kai radijai buvo įjungti abiejuose moduliuose ir veikė netoli vienas kito.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų