8 genetinės mutacijos, kurios gali suteikti „supergalių“

Daugiau nei 99 proc. visos jūsų genetinės informacijos yra visiškai tokia pat, kaip ir visų kitų planetoje gyvenančių žmonių. Genai nulemia jūsų odos atspalvį, lytį, plaukų spalvą, taip pat ar jūs turite tam tikrų genetinių ligų. Tačiau pasidaro daug įdomiau, kai pradedame nagrinėti, kas yra tame mažiau nei 1 proc. Dėl specifinių genetinių variacijų kai kurie iš mūsų turi tam tikras, drįstame sakyti, ypatingas savybes.

Štai, kokiais būdais mūsų genai lemia, ar turėsime neeilinių gebėjimų:

ACTN3 ir superbėgiko genetinė variacija

Visi turime geną, vadinamą ACTN3, tačiau kai kurios jo variacijos padeda kūnui gaminti baltymą alfa-aktininą-3. Šis baltymas kontroliuoja greitai trūkčiojančias raumenų skaidulas – ląsteles, atsakingas už greitą raumenų įtempimą ir susitraukimą bėgant arba kilnojant svorius.

2008 metais, mokslininkams atliekant tyrimus su elitiniais bėgikais ir galiūnais, buvo rasta, kad tik nedidelė dalis jų turėjo dvi neveiklias ACTN3 kopijas, todėl šis genas dabar kartais yra vadinamas sporto genu.

Tačiau bendroje populiacijoje, apie 18 proc. žmonių šio baltymo negamina. Tai reiškia, kad jie turi dvi neveiklias ACTN3 kopijas.

hDEC2 ir supermiego mutacija

Įsivaizduokite, jeigu naktimis miegodami tik po keturias valandas kas rytą jaustumėtės pailsėję. Kai kurie žmonės natūraliai turi šią savybę. Jie yra vadinami supermiegaliais ir mokslininkai tik neseniai atskleidė, kodėl tai įvyksta.

Iš esmės, ši savybė yra susijusi su specifinėmis genų mutacijomis. Mokslininkai tiki, kad vieną jų rado hDEC2 geno viduje.

Tai reiškia, kad nedidelis miego poreikis gali būti paveldimas, ir tyrėjai tikisi kada nors išmokti, kaip panaudoti šią mutaciją žmonių miego įpročiams keisti.

TAS2R38 ir superskonio variacija

Maždaug ketvirtadalis populiacijos maisto skonį jaučia intensyviau nei kiti.

Tokie žmonės yra linkę karčią kavą gerti su pienu ir cukrumi, taip pat vengti riebaus maisto. Mokslininkai mano, kad jų jautrumo skoniui priežastis yra užprogramuota genuose, ypač kartaus skonio receptoriaus gene TAS2R38.

REKLAMA

Šio geno variacija, sukelianti ypač jautrų skonio pojūtį, yra žinoma kaip PAV, o kita variacija, dėl kurios skonio pojūtis yra silpnesnis, vadinama AVI.

LRP5 ir nesulaužomų kaulų mutacija

Trapūs kaulai yra didelė problema. Tyrėjai atrado, kad trapių ir silpnų kaulų priežastis yra LRP5 geno, reguliuojančio kaulų mineralinį tankį, mutacija. Iki šiol mokslininkai yra identifikavę keletą LRP5 geno mutacijų, kurios, atrodo, yra susijusios su kaulų ligomis, tokiomis kaip juvenilinė pirminė osteoporozė bei osteoporozės pseudogliomos sindromas.

Tačiau kitokia to paties geno mutacija gali turėti ir priešingą poveikį, dėl kurių žmogaus kaulai pasidaro ypač tvirti ir yra praktiškai nesulaužomi.

Variacija, apsauganti nuo maliarijos

Žmonės, kurie serga pjautuvine anemija – tai reiškia, kad jie turi vieną S tipo hemoglobino geną (dėl kurio pakinta jo forma) ir vieną įprastą hemoglobino geną – yra atsparesni maliarijai.

Nors kraujo ligos apsunkina sergančiųjų gyvenimus, ateityje ši informacija gali padėti sukurti daugiau modernių gydymų nuo maliarijos.

CETP ir mažo cholesterolio kiekio kraujyje mutacija

Nors cholesterolio kiekis kraujyje priklauso nuo mūsų aplinkos, taip pat ir mitybos įpročių, tam daug įtakos turi ir genetika.

Už cholesterolio esterius pernešančio baltymo (CETP) gamybą atsakingo geno mutacijos gali sukelti šio baltymo trūkumą organizme. CETP trūkumas yra siejamas su padidėjusiu „gerojo“ DTL cholesterolio kiekiu kraujyje, kuris padeda nešti cholesterolį į kepenis, kur jis yra pašalinamas iš organizmo, taip sumažinant jo kiekį.

Tyrimai parodė, kad žmonės turintys šį CETP trūkumą kraujyje sukeliančią mutaciją, rečiau serga išemine širdies liga.

BDNF ir SLC6A4  ir kavos supermegėjo variacija

Yra bent šeši genai, susiję su tuo, kaip pasisaviname kofeiną.

Tam tikros mutacijos šalia BDNF ir SLC6A4 genų gali sustiprinti pasitenkinimą teikiantį poveikį, dėl kurio norisi gerti daugiau kavos.

REKLAMA

Kitos variacijos yra susijusios su kofeino apdorojimu. Tie, kurie jį skaido greičiau, gali būti linkę gerti daugiau kavos, nes kofeino poveikis greičiau praeina.

Kitos mutacijos atskleidžia, kodėl kai kurie žmonės, išgėrę kavos ryte, vakare gali lengvai užmigti, o kiti, norėdami gerai išsimiegoti, šio įpročio turi atsisakyti.

ALDH2 ir superišraudimo mutacija

Ar jūsų skruostai išgėrus vos vieną taurę vyno greitai parausta? To priežastis gali būti ALDH2  geno mutacija.

Viena šio geno mutacija trukdo kepenų fermentui ALDH2 šalutinį alkoholio produktą acetaldehidą paversti acetatu. Kai kraujyje susikaupia daug acetaldehido, išsiplečia kapiliarai, ir žmogaus veidas išrausta.

Tačiau yra dar vienas pavojingas acetaldehido poveikis – jis gali sukelti vėžį. Taigi mokslininkai perspėja, kad tie, kurie gerdami alkoholį greitai išrausta, gali turėti šią mutaciją, dėl kurios padidėja rizika susirgti stemplės vėžiu.

Straipsnio originalą galite perskaityti „Business Insider“.


Rašyti komentarą...
T
Tutukas
2021-03-29 08:51:40
Pranešti apie netinkamą komentarą
Po skiepu visi turės supergaliu
Atsakyti
0

SKAITYTI KOMENTARUS (1)
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
REKOMENDUOJAME
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų