REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prie Baltarusijos ambasados Vilniuje piketavę asmenys reikalavo Baltarusijos aktyvistų išlaisvinimo ir pasisakė prieš šios šalies vadovo Aleksandro Lukašenkos vykdomas represijas.

REKLAMA
REKLAMA

Dar prieš prasidedant piketui jo organizatoriai teigė, kad „artėjant prezidento „rinkimams“ Baltarusijoje vėl nusirito masinių areštų banga“.

REKLAMA

„Rugsėjo 3–iąją Baltarusijos KGB suėmė septynis jaunuolius ir apkaltino juos mėginimu padegti Rusijos ambasadą Minske. Rugsėjo 8–ąją buvo suimti dar trys jauni žmonės, kuriems irgi pareikšti tokie kaltinimai. Nors rugsėjo 12–ąją šeši suimtieji buvo paleisti, tačiau tardymo izoliatoriuje iki šiol laikomi keturi žmonės. Nepriklausoma Baltarusijos žiniasklaida teigia, kad valdžia ėmėsi šių represijų siekdama susikrauti politinį kapitalą Baltarusijos prezidento rinkimų kampanijoje“, – teigiama piketo organizatorių išplatintame pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Anot piketo organizatorių, valdžios represijas sukėlė rugpjūčio pabaigoje į Rusijos ambasados teritoriją Minske įmesti du „Molotovo kokteiliai“, kurių vienas apgadino ambasados automobilį. Atsakomybę už šį Rusijos atstovybės užpuolimą, sukėlusį didelį atgarsį žiniasklaidoje, prisiėmė iki šiol niekam negirdėta Baltarusijos anarchistų grupė „Laisvės draugai“ („Druzja svobody“), tačiau daugelis aktyvistų mano, kad tai buvo Baltarusijos KGB provokacija, kuria siekta pademonstruoti valdžios ryžtą kovoje prieš „terorizmą“ ir taip laimėti prezidento rinkimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Piketo Vilniuje prie Baltarusijos ambasados organizatoriai tikėjosi, kad į pirmadienio protesto akciją susirinks iki 50 asmenų, tačiau vidurdienį prie Baltarusijos diplomatinės atstovybės Lietuvoje atėjo devyni žmonės. Jokioms organizacijoms nepriklausantys susirinkusieji laikė vėliavas, plakatus su rusiškais užrašais „Batka, baik daryti netvarką. Žmonės juokiasi“, „Valstybės saugumo komitetas“.

Pasak akcijos organizatorių, piketu norėta pareikšti protestą prieš Baltarusijos valdžios represijas ir solidarizuotis su suimtaisiais.

REKLAMA

„Norėsime pranešti A. Lukašenkai, kad liautųsi savivaliauti ir suiminėti nekaltus žmones. Artėja Baltarusijos prezidento rinkimai, kurie bus gruodžio pradžioje, ir, kaip visada, daromi įvairūs politiniai žingsniai, imituojama kova prieš terorizmą, prasidėjo tie masiniai areštai. Suimta 10 žmonių, šeši jau paleisti, o keturi dar sėdi. Jiems kaltinimai yra gana iš piršto laužti – kaltinami ne tik padeginėjimais, kurie buvo neseniai, bet ir prieš pusmetį, ir dar seniau. Taip bandoma kurpti kažkokias politines bylas ir imituoti kovą prieš terorizmą, kad prezidentas mat imasi ryžtingų veiksmų ir taip kaupia politinį kapitalą rinkimuose“, – Eltai piketo motyvus aiškino vienas jo iniciatorių Darius Pocevičius.

Piketo dalyviai Baltarusijos ambasadai įteikė prezidentui A. Lukašenkai, Baltarusijos prokuratūrai, Vidaus reikalų ministerijai, Valstybės saugumo komitetui adresuotą peticiją. Dokumente reikalaujama paleisti likusius keturis suimtuosius ir visiems 10 Baltarusijos aktyvistų panaikinti kaltinimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų