REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Armėnija ir Azerbaidžanas pasirašė taikos sutartį: Kremlius atsiunčia taikdarius

(išvakarėse buvo numuštas Rusijos sraigtasparnis, žuvo du pilotai)

Armėniją šiąnakt paskelbė apie kartu su Azerbaidžano ir Rusijos prezidentais pasirašytą taikos sutartį, kuri numato visišką karo veiksmų nutraukimą Kalnų Karabache. Rusijos prezidentas specialiu kreipimusi pareiškė, kad į regioną bus įvesti rusų taikdariai, o visos šalys „lieka tose pozicijose, kokios yra dabar“.

Armėniją šiąnakt paskelbė apie kartu su Azerbaidžano ir Rusijos prezidentais pasirašytą taikos sutartį, kuri numato visišką karo veiksmų nutraukimą Kalnų Karabache. Rusijos prezidentas specialiu kreipimusi pareiškė, kad į regioną bus įvesti rusų taikdariai, o visos šalys „lieka tose pozicijose, kokios yra dabar“.

REKLAMA

Anksčiau buvo skelbta, kad Azerbaidžanas užėmė kelis strateginius Kalnų Karabacho, kurį laiko savo teritorija, miestus. Pasirašius sutartį buvo nutrauktas 6 savaites trukęs karas.

Armėnijos premjeras paskelbė apie taikos sutartį

Armėnijos premjeras Nikolas Pašinianas, kartu su Rusijos ir Azerbaidžano prezidentais, pasirašė karo nutraukimo Kalnų Karabache sutartį lapkričio 10-osios pirmą nakties vietos laiku. Apie tai premjeras pranešė savo feisbuko paskyroje. 

„Tai ne pergalė, tačiau ir pralaimėjimo nebus, kol jūs visi nepripažinsite savęs pralaimėjusiais. Mes niekada nepripažinsime pralaimėję, ir tai turi tapti mūsų nacionalinės vienybės ir atgimimo pradžia“, – rašė Armėnijos premjeras. 

REKLAMA
REKLAMA

Nepripažinto Kalnų Karabacho prezidentas Araikas Arutiunianas taip pat pareiškė, kad „davė sutikimą užbaigti karą“, rašoma „RIA Novosti“. Jo teigimu, daugelis Kalnų Karabacho parlamento deputatų „palaikė priimtą sprendimą“. „Žinant susidariusią sudėtingą situaciją, siekiant išvengti tolimesnių didžiulių netekčių ir visiško Arcacho netekimo, aš daviau sutikimą nutraukti karą“, – savo feisbuko paskyroje parašė Arutiunianas.

REKLAMA

Kalnų Karabacho saugumo tarybos sekretorius Samvelis Babajanas vėliau pranešė, kad „bandė sustabdyti išdavikiškos sutarties pasirašymą, tačiau nepavyko“.

Sutartis – nepalanki Armėnijai

Sutartyje, kurią paviešino Rusija, teigiama, kad lapkričio 10-ąją Azerbaidžanas ir Armėnija nutraukia kovos veiksmus. Be to, Armėnija iki lapkričio 20-osios grąžina Azerbaidžanui Agdamo ir Gazacho rajonus. Iki lapkričio 15-osios Armėnija grąžina Kelbadžaro rajoną, o iki gruodžio 1-osios – Lačino rajoną, pasiliekant penkių kilometrų pločio Lačino koridorių. Šis koridorius užtikrins Kalnų Karabacho ryšį su Armėnija. 

REKLAMA
REKLAMA

Abi pusės susitarė apsikeisti karo belaisviais ir žuvusiųjų kūnais. Rusija apsiėmė dislokuoti beveik 2 tūkst. taikdarių regione. 

Azerbaidžanas numušė Rusijos sraigtasparnį

Azerbaidžanas  lapkričio 9-osios vakarą paskelbė, kad „netyčia numušė Rusijos sraigtasparnį virš Armėnijos teritorijos“. 

Šalies vidaus reikalų ministerijos pranešime teigiama, kad sraigtasparnis buvo numuštas netyčia, o Azerbaidžanas atsiprašo Rusijos bei yra pasirengęs sumokėti kompensaciją.

Apie numuštą sraigtasparnį Azerbaidžano ir Armėnijos pasienyje lapkričio 9-ją pranešė Rusijos ir Armėnijos atstovai. Žuvo du ekipažo nariai, dar vienas buvo evakuotas į tėvynę. Jam nustatyti vidutinio sunkumo sužeidimai. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jerevane kilo neramumai

Paskelbus apie nutraukiamus karo veiksmus Kalnų Karabache Jerevane prasidėjo stichinė protesto akcija. Jos dalyviai įsiveržė į Armėnijos vyriausybės pastatą, rašoma „Meduza“. 

Kelios dešimtys žmonių išlaužė lauko duris, įsilaužė į kabinetus ir nusiaubė susirinkimų salę. „Policija netrukdė demonstrantų veiksmams“, – rašoma „Interfaks“.

Vėliau buvo pranešta, kad žiauriai sumuštas Armėnijos parlamento pirmininkas Araratas Mirozianas. Politikos kortežą užstojo įtūžusi protestuotojų minia. A. Miroziano apsauga buvo sumušta, o jis pats ištemptas iš automobilio ir sumuštas. Apie jo būklę nėra pranešama, tačiau paviešintame vaizdo įraše matyti jo kūnas be gyvybės ženklų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų