REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujoji Zelandija penktadienį dar mažiausiai 12 dienų pratęsė karantiną didžiausiame šalies mieste Oklande, pranešė ministrė pirmininkė Jacinda Ardern, pareigūnams sunkiai susidorojant su nauju koronaviruso protrūkiu, jau išplitusiu ir už šio didmiesčio ribų.   

Naujoji Zelandija penktadienį dar mažiausiai 12 dienų pratęsė karantiną didžiausiame šalies mieste Oklande, pranešė ministrė pirmininkė Jacinda Ardern, pareigūnams sunkiai susidorojant su nauju koronaviruso protrūkiu, jau išplitusiu ir už šio didmiesčio ribų.   

REKLAMA

„Kabinetas sutarė dar 12 dienų išlaikyti esamą tvarką, iš viso galiosiančią dvi pilnas savaites“, – sakė premjerė. 

Koronaviruso protrūkis jau išplito už Oklando ribų, suduodamas rimtą smūgį pastangoms suvaldyti epidemiją. 

Sveikatos apsaugos ministras Chrisas Hipkinsas pranešė, kad po to, kai šią savaitę Oklande vėl netikėtai buvo aptiktas koronavirusas, buvo nustatyta 12 naujų vietinio užsikrėtimo atvejų ir vienas tikėtinas atvejis.  

Anot jo, du užsikrėtimo atvejai nustatyti Šiaurės salos Tokoroa mieste, esančiame už maždaug 210 km į pietus nuo Oklando.  

REKLAMA
REKLAMA

Užkratas išplito už Oklando ribų nepaisant didžiausiame šalies mieste įvesto griežto karantino, per kurį, be kita ko, kaukėti policijos pareigūnai blokuoja kelius.  

REKLAMA

Maždaug 30 žmonių iš Tokoroa miesto, turėję artimų kontaktų su dviem užsikrėtusiais asmenimis, buvo karantinuoti, jiems atlikti testai koronavirusui nustatyti. 

Ch. Hipkinsas paragino nenuogąstauti, kad dėl to, jog nepavyko užkirsti kelio užkrato išplitimui už Oklando ribų, dabar koronavirusas gali būti išplitęs ir kitose šalies vietovėse.  

„Visi iki šiol nustatyti atvejai susiję, visi jie – iš vieno židinio Oklande, tai gera žinia“, – sakė ministras ir pridūrė, kad Tokoroa atvejai buvo nustatyti greitai.  

REKLAMA
REKLAMA

„Nematėme jokio COVID-19 atvejo už Oklando ribų, nesusijusio su tuo židiniu, su kuriuo dabar turime reikalą“, – sakė Ch. Hipkinsas.     

Krizė kilo, kai antradienį Oklande keturiems vienos šeimos nariams testais buvo patvirtintas koronavirusas. Pirmieji vietinio užsikrėtimo atvejai šalyje buvo nustatyti po 102 dienų pertraukos. 

Užsikrėtimo atvejų skaičius toliau auga – iki penktadienio koronavirusas buvo patvirtintas 30 asmenų, sveikatos apsaugos pareigūnams desperatiškai bandant nustatyti infekcijos šaltinį.      

„Būtent šios dėlionės dalies mums dabar stinga“, – sakė Sveikatos apsaugos ministerijos generalinis direktorius Ashley Bloomfieldas.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Visiškai nepriimtina“ 

Naujoji Zelandija po 102 dienų atokvėpio, kai šalyje nebuvo nustatoma koronaviruso perdavimo atvejų, per keturias dienas atsidūrė tokioje padėtyje, kad vėl priversta galvoti apie karantino įvedimą visos šalies mastu.    

A. Bloomfieldas sakė, kad emocijos kunkuliuoja, tačiau paragino visuomenę nenukreipti savo įtūžio į priešakinėse kovos su koronavirusu fronto linijose dirbančius medicinos darbuotojus.  

„Sulaukėme pranešimų apie atvejus, kai sveikatos priežiūros darbuotojai, darantys viską, kad žmonės galėtų pasitikrinti [dėl koronaviruso], buvo įžeidinėjami ir netgi užpulti“, – sakė jis.   

REKLAMA

„Tai visiškai nepriimtina“, – pridūrė A. Bloomfieldas, atsisakęs pateikti daugiau detalių. 

Naujoji Zelandija laikosi tokios pat strategijos, padėjusios anksčiau šiais metais po septynias savaites savaites galiojusio karantino suvaldyti epidemiją: izoliuoja asmenis, kuriems nustatyta COVID-19, atseka jų kontaktus ir vykdo didelio masto testavimą.    

Ch. Hipkinsas sakė, kad vien ketvirtadienį buvo paimta beveik 16 tūkst. tepinėlių. 

Vyriausybės nurodymu privalomai testuojami uostų ir izoliavimo įstaigų darbuotojai, paaiškėjus, kad dauguma Oklando oro uosto darbuotojų niekada nebuvo tirti dėl koronaviruso.  

Ch. Hipkinsas paneigė, kad vyriausybė neužtikrino pasienio, laikomo lengviausiu keliu koronavirusui sugrįžti, saugumo.

Visgi ministras pridūrė: „Norėčiau, kad ten anksčiau būtų buvę atliekama daugiau testų, taip, reikėtų tai pripažinti.“ 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų