REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trumpas skelbia apie „istorinį taikos susitarimą“ tarp Izraelio ir JAE

papildyta 19:08 val.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ketvirtadienį netikėtai paskelbė, kad Izraelis ir Jungtiniai Arabų Emyratai pasiekė „istorinį taikos susitarimą“.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ketvirtadienį netikėtai paskelbė, kad Izraelis ir Jungtiniai Arabų Emyratai pasiekė „istorinį taikos susitarimą“.

REKLAMA

Santykių tarp JAE ir Izraelio normalizavimas yra „DIDŽIULIS proveržis“, tviteryje parašė JAV vadovas, pavadinęs tai „istoriniu taikos susitarimu tarp dviejų mūsų PUIKIŲ draugų“.

Kiek vėliau žurnalistams D. Trumpas sakė, kad tikimasi ir daugiau diplomatinių proveržių tarp Izraelio ir jo kaimynystėje esančių musulmoniškų šalių.

„Vyksta dalykai, bet apie juos negaliu šnekėti“, – teigė prezidentas.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo pavadino tai „istorine diena ir svarbiu žingsniu taikos Artimuosiuose Rytuose link“.

„Jungtinės Valstijos tikisi, kad šis drąsus žingsnis bus pirmasis iš virtinės susitarimų, užbaigsiančių 72 metus trunkantį priešiškumą regione“, – sakė M. Pompeo.

REKLAMA
REKLAMA

Pareiškime, kurį D. Trumpas paskelbė tviteryje, sakoma, kad Izraelio ir JAE vadovai „sutiko visiškai normalizuoti santykius“. Be kita ko, Izraelis sutiko sustabdyti plano dėl dalies palestiniečių teritorijų aneksijos įgyvendinimą.

REKLAMA

„Šis istorinis diplomatinis pasiekimas padės vykdyti taikos procesą Artimųjų Rytų regione“, – sakoma bendrame JAV prezidento D. Trumpo, Izraelio premjero Benjamino Netanyahu ir Abu Dabio sosto įpėdinio šeicho Mohammedo bin Zayedo al Nahyano pareiškime.

Jame taip pat pažymima, kad Izraelio ir JAE delegacijos artimiausiomis savaitėmis susitiks pasirašyti dvišalių susitarimų, susijusių su investicijomis, turizmu, tiesioginiu oro susisiekimu, saugumu, telekomunikacijomis, technologijomis, energetika, sveikatos apsauga, kultūra, aplinkos apsauga, ambasadų įkūrimu ir kitomis sritimis.

REKLAMA
REKLAMA

JAE lyderis savo ruožtu pabrėžė, kad Izraelio ir JAE dar laukia daug darbo siekiant normalizuoti dvišalius santykius.

„Telefoninio pokalbio metu su prezidentu Trumpu ir ministru pirmininku Netanyahu buvo pasiektas susitarimas sustabdyti Izraelio aneksiją palestiniečių teritorijose. JAE ir Izraelis susitarė bendradarbiauti ir parengti veiksmų planą dvišaliams santykiams užmegzti“, – parašė jis tviteryje.

B. Netanyahu tviteryje irgi vadino pasiektą susitarimą „istorine diena“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų