REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gedulo diena Beirute: žuvo daugiau kaip 100 žmonių

atnaujinta 08.59 val.

Libano sostinę antradienį supurtė galingas sprogimas, sulyginęs su žeme beveik visą uostą ir nuniokojęs daugybę pastatų. Per jį žuvo per 100 žmonių, dar daugiau kaip 4 tūkst. buvo sužeisti, o daug kūnų buvo palaidoti po griuvėsiais, pranešė Libano Raudonasis Kryžius ir pareigūnai.

Libano sostinę antradienį supurtė galingas sprogimas, sulyginęs su žeme beveik visą uostą ir nuniokojęs daugybę pastatų. Per jį žuvo per 100 žmonių, dar daugiau kaip 4 tūkst. buvo sužeisti, o daug kūnų buvo palaidoti po griuvėsiais, pranešė Libano Raudonasis Kryžius ir pareigūnai.

REKLAMA

„Iki šiol daugiau nei 4 000 žmonių buvo sužeisti ir daugiau kaip 100 žmonių neteko gyvybių. Mūsų komandos vis dar vykdo paieškos ir gelbėjimo operacijas aplinkinėse teritorijose“, – sakoma Raudonojo Kryžiaus pranešime.

Plykstelėjus didžiuliam oranžinės liepsnos kamuoliui, virš teritorijos pakibo tirštas grybo pavidalo dūmų debesis.  

Neaišku, dėl ko įvyko sprogimas, kurio galia atitiko 3,5 balo stiprumo žemės drebėjimo smūgį, nurodo Vokietijos geofizinių tyrimų centras GFZ. Jo garsas buvo girdimas net Kipro sostinėje Nikosijoje, esančioje už 240 km nuo Beiruto. 

REKLAMA
REKLAMA

Libano vidaus reikalų ministras pranešė, jog uoste, regis, sprogo didžiulis kiekis amonio nitrato.   

Nuniokojimo mastas pribloškė šalį, besigrumiančią tiek su koronaviruso pandemija, tiek su su didžiausia ekonomine krize nuo 1975–1990 metų pilietinio karo. 

REKLAMA

Kelios valandos po sprogimo, labiausiai niokojančio per visą neramią Libano istoriją, į nelaimės vietą iš viso miesto vis dar skubėjo greitosios pagalbos automobiliai, vežę į ligonines sužeistuosius. Labai greitai ligoninės buvo perpildytos. Jos prašė parūpinti kraujo atsargų ir mobilių elektros generatorių. 

Rajonuose aplink uostą kruvini gyventojai svirduliavo nuolaužomis nusėtomis gatvėmis, kuriose buvo matyti daugybė aplamdytų automobilių. Smūginė banga nuniokojo pastatus ir išdaužė jų langus bei išlaužė duris kelių kilometrų spinduliu. Nukentėjo ir vienintelis mieste esantis tarptautinis oro uostas.  

REKLAMA
REKLAMA

Kariuomenės sraigtasparniai padėjo gesinti didžiulį gaisrą uosto teritorijoje.  

Vidaus reikalų ministras Mohammedas Fahmi vietos televizijai sakė, jog uoste, regis, sprogo daugiau kaip 2 700 tonų amonio nitrato, saugoto uosto sandėlyje nuo 2014 metų, kai buvo konfiskuotas iš vieno krovininio laivo.     

Liudininkai pranešė matę oranžinį dūmų debesį. Toks debesis paprastai matomas, kai sprogus nitratams išsiskiria toksiškas azoto dioksidas.  

Vaizdo įrašuose matyti, kad prieš pat sprogimą netoliese įsiplieskė gaisras. Vietos televizijos pranešė, kad jis kilo fejerverkų sandėlyje. Ugnis, regis, persimetė į šalia esantį pastatą ir tada driokstelėjo galingesnis, kurtinamas sprogimas, po kurio į padangę pakilo grybo pavidalo dūmų debesis.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sprogimas driokstelėjo tvyrant įtampai tarp Izraelio ir šiitų sukarinto judėjimo „Hizbollah“ Libano pietiniame pasienyje. Daugelis gyventojų pranešė prieš sprogimą girdėję lėktuvų ūžesį. Tai pakurstė gandus, jog galėjo būti įvykdyta ataka, nors Izraelio karinės aviacijos skrydžiai virš Libano yra įprasti.     

Vienas Izraelio vyriausybės pareigūnas sakė, kad žydų valstybė „neturi nieko bendra“ su šiuo sprogimu. Jis kalbėjo anonimiškai, nes nebuvo įgaliotas teikti informaciją žiniasklaidai. Izraelio pareigūnai paprastai nekomentuoja „užsienio pranešimų“. Žydų valstybės vyriausybė pasiūlė Libanui skubią pagalbą per tarptautinius tarpininkus.      

REKLAMA

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pareiškė, kad Vašingtonas „pasirengęs padėti Libanui“, o valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) išreiškė savo „giliausią užuojautą“. 

„Mūsų komanda Beirute pranešė man apie didžiulę žalą miestui ir žmonėms, kurie man brangūs. Tai papildomas iššūkis ir taip jau gilios krizės metu“, – nurodė M.Pompeo rašytiniame pareiškime.  

Libano sveikatos apsaugos ministras Hassanas Hamadas nurodė, kad ligoninės sunkiai tvarkosi su sužeistųjų antplūdžiu, ir pridūrė, kad arabų šalys bei Libano draugai siūlo pagalbą.    

Beiruto muchafazos vadovas Marwanas Abboudas negalėjo sulaikyti ašarų, savo akimis išvydęs nuniokojimo mastą.   

REKLAMA

Beirutas yra nuniokotas miestas“, – šūktelėjo jis. 

Ministras pirmininkas Hassanas Diabas pažadėjo, kad „kaltininkai už tai sumokės“. 

Baltuosiuose rūmuose pradėdamas koronaviruso pandemijai skirtą spaudos konferenciją D. Trumpas sakė, kad sprogimas Libane „panašus į siaubingą ataką“.

Vienam iš žurnalistų paklausus, ar jis esąs tikras, jog tai buvo ataka, D. Trumpas atsakė: „Buvau susitikęs su kai kuriais puikiais mūsų generolais, ir jie, regis, mano, jog taip ir buvo.“    

Tuo metu trys Gynybos departamento pareigūnai televizijai CNN sakė, jog iki antradienio vakaro „nebuvo jokių požymių, kad Beirutą sudrebinę galingi sprogimai buvo ataka“.    

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pentagono atstovai sakė, jog „nežino, apie ką kalba prezidentas“, nurodė CNN. 

Naujienų agentūros AP žurnalistai iš įvykio vietos pranešė, kad uoste matyti ant žemės gulintys sužeisti žmonės. Vienas civilinės saugos pareigūnas sakė, kad uosto teritorijoje tebėra lavonų, daugelis jų – po griuvėsiais.  

Per sprogimą buvo apgadintos kelios Beiruto ligoninės. Prie Šv. Jurgio universitetinės ligoninės būriavosi įvairių sužalojimų patyrę žmonės, dalis jų atvyko pėsčiomis, kiti – savo mašinomis. Čia sužeistieji buvo vežami ir greitosios pagalbos automobiliais. Per sprogimą buvo smarkiai nuniokotas ligoninės vidus ir dingo elektra. Nukentėjusiesiems medikai teikė pagalbą tiesiog gatvėje, paguldę juos ant neštuvų ar pasodinę į vežimėlius.       

REKLAMA

Jungtinių Tautų taikos palaikymo misija Libane (UNIFIL) pranešė, kad buvo apgadintas vienas iš jos laivų uoste, taip pat nukentėjo kažkiek taikdarių, kai kurie jų – sunkiai.  

Sprogimas, atgaivinęs prisiminimus apie didžiulius sprogimus, drebinusius Libaną pilietinio karo metais, driokstelėjo JT remiama tribunolui ruošiantis paskelbti verdiktą byloje dėl buvusio Libano ministro pirmininko Rafiqo Hariri nužudymo 2005 metais.

Milijardierius R. Hariri žuvo, kai savižudis sprogdintojas detonavo sunkvežimį su tona sprogmenų, pro šalį važiuojant ekspremjero kortežui. Tas sprogimas, kaip ir antradienio, buvo juntamas už daugelio kilometrų. 

REKLAMA

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad jo šalis siunčia Libanui pagalbą.  

„Hizbollah“ remiantis Iranas taip pat pranešė esąs pasirengęs padėti.

„Libane, išlik tvirtas“, – tviteryje parašė šiitiškos respublikos užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas (Mohamadas Džavadas Zarifas). 

„Matėme grybą“

AFP filmuotoje medžiagoje matyti beveik visiškai sugriauti ištisi miesto kvartalai, tarsi žaisliukai nusviesti ir apversti automobiliai, su žeme sulyginti sandėliai.

Kariai stengėsi iš gatvių išstumti priblokštus civilius, kurių daugelis buvo nuo galvos iki kojų apsitaškę savo krauju.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savanoriai vedė sužeistuosius į medicinos punktus, plėšydami savo marškinius improvizuotiems tvarsčiams, kad sustabdytų kraujavimą iš gilių žaizdų jų veiduose ir kūnuose.

„Išgirdom sprogimą, tada pamatėm grybą“, – pasakojo viena gyventoja, mačiusi antrąjį kurtinamą sprogimą iš savo buto balkono Mansurijos rajone.

„Sprogimo banga nubloškė mus atgal į butą“, – pridūrė moteris.

Vienas AFP korespondentas, esantis įvykio vietoje, pasakojo, kad Hamros komerciniame rajone visos parduotuvės buvo apgadintos, išdaužyta dešimtys vitrinų ir lankų, nuniokota daug automobilių.

Prie netoliese esančio Clemenceau medicinos centro buvo atvežta ir atėjo dešimtys sukruvintų žmonių, įskaitant vaikus, tikėdamiesi sulaukti medicinos pagalbos.

REKLAMA

Uoste kilo didžiulis gaisras, o sraigtasparniai liejo vandenį ant liepsnojančių pastatų. Taip pat užsidegė mažiausiai vienas uoste stovėjęs laivas.

Saugumo pajėgos atitvėrė uosto zoną, į kurią buvo įleidžiami tik greitosios pagalbos ir ugniagesių automobiliai bei žmonės, kurių artimieji dirbo toje teritorijoje.

Sprogimai driokstelėjo skolų prislėgtam Libanui grumiantis su didžiausia ekonomine krize nuo 1975–1990 metų pilietinio karo, kurią dar labiau komplikavo dėl naujojo koronaviruso įvestos karantino priemonės.

Šalis taip pat laukia verdikto byloje dėl buvusio Libano ministro pirmininko Rafiqo Hariri nužudymo 2005 metais. Milijardierius R. Hariri žuvo per sprogdinimą Beiruto centre. Teismas verdiktą turėtų paskelbti penktadienį.   

REKLAMA

Keturi Libano šiitų sukarinto judėjimo „Hizbollah“ nariai teisiami už akių Nyderlanduose dėl savižudžio sprogdintojo atakos Beirute, per kurią žuvo sunitas R. Hariri ir dar 21 žmogus.   

Viena moteris naujienų agentūrai AFP sostinės centre sakė: „Tai buvo panašu į žemės drebėjimą... Man pasirodė, kad jis buvo galingesnis už 2005-ųjų sprogimą, per kurį žuvo R. Hariri.“

Įtampa tvyro ir Libano santykiuose su Izraeliu, paskelbusiu, kad užkirto kelią penkiems „Hizbollah“ kovotojams prasiskverbti į žydų valstybės teritoriją.  

Irano remiamas judėjimas atmetė šiuos kaltinimus.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų