REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltarusijos centrinė rinkimų komisija antradienį atsisakė įregistruoti kandidatu rugpjūtį įvyksiančiuose prezidento rinkimuose dabartinio šalies vadovo Aleksandro Lukašenkos pagrindinį varžovą Viktorą Babaryką.

Baltarusijos centrinė rinkimų komisija antradienį atsisakė įregistruoti kandidatu rugpjūtį įvyksiančiuose prezidento rinkimuose dabartinio šalies vadovo Aleksandro Lukašenkos pagrindinį varžovą Viktorą Babaryką.

REKLAMA

Nauja opozicijos kandidatų banga šią vasarą vadovavo protestams, siekdami, kad Baltarusijos lyderis 65-erių A. Lukašenka nebebūtų perrinktas dar vienai kadencijai.

Centrinė rinkimų komisija nesutiko įregistruoti dviejų pagrindinių opozicijos kandidatų, argumentuodama taisyklių pažeidimais dėl neteisingai užpildytų pajamų deklaracijų ir nepakankamu surinktų piliečių parašų skaičiumi.

Komisija vienbalsiai nusprendė neįregistruoti kandidatu pagrindinio A. Lukašenkos varžovo, 56-erių buvusio bankininko V. Babarykos, kuris birželį buvo suimtas dėl įtariamų finansinių nusikaltimų.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat atsisakyta įregistruoti kitą populiarų opozicijos veikėją – buvusį Baltarusijos ambasadorių JAV ir buvusį aukštųjų technologijų parko vadovą 55-erių Valerijų Cepkalą.

REKLAMA

Buvęs kolūkio vadovas A. Lukašenka Baltarusijai vadovauja jau 26 metus, ir rugpjūčio 9-osios rinkimuose sieks šeštos kadencijos.

Be jo rinkimuose dalyvaus dar keturi kandidatai: buvusi parlamento narė Ana Kanopackaja, „Baltarusijos socialdemokratų Hramados“ pirmininkas Sergejus Čerečenis, visuomeninio susivienijimo „Sakyk tiesą“ pirmininkas Andrejus Dmitrijevas ir populiaraus tinklaraštininko Sergejaus Tichanovskio žmona Svetlana Tichanovskaja.

Rinkimai 9 mln. gyventojų turinčioje šalyje rengiami nepaisant plintančio koronaviruso. Baltarusija patvirtino per 65 tūkst. užsikrėtimo koronavirusine infekcija COVID-19 atvejų, bet A. Lukašenka atsisakė skelbti griežtą karantiną.

REKLAMA
REKLAMA

„Pašalinti stipriausi kandidatai“

Baltarusijoje šią vasarą daug A. Lukašenkos kritikų ir varžovų buvo areštuoti, o visuomenėje populiarūs opozicijos veikėjai susidūrė su didelėmis kliūtimis, siekdami balotiruotis per artėjančius rinkimus, sako apžvalgininkai. V. Babaryka buvo laikomas stipriausiu potencialiu oponentu.

„Valdžia pašalino stipriausius kandidatus ir paliko silpniausius“, – naujienų agentūrai AFP sakė „Laisvosios Europos radijo/Laisvės radijo“ (RFE/RL) baltarusių redakcijos politikos apžvalgininkas Valerijus Karbalevičius.

Jo teigimu, reali kova būtų įmanoma tik tada, jei likę opozicijos kandidatai iš savo gretų išsirinktų vieną asmenį, kuris dalyvautų rinkimuose, kad neišsibarstytų balsai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jie to nedarys. Pasielgta lygiai taip, kaip tinka valdžiai“, – pridūrė V. Karbalevičius.

Centrinės rinkimų komisijos vadovė Lidija Jermošina sakė, kad V. Babarykos iniciatyvinei grupei pavyko surinkti būtinus 100 tūkst. jį palaikančių rinkėjų parašų.

Tačiau ji perskaitė valstybinio kontrolės komiteto laišką, kuriame tvirtinama, kad V. Babaryka priklausė „organizuotai nusikalstamai grupei“, ir sakoma, kad 2018 metais jis nedeklaravo daugiau kaip 4 mln. dolerių pajamų.

V. Babarykai atstovaujantis teisininkas komisijai sakė, kad šie kaltinimai – dalis jam iškeltos baudžiamosios bylos, kuri dar nebuvo nagrinėta.

L. Jermošina taip pat sakė, kad V. Babaryka naudojosi finansavimu iš užsienio organizacijos. Užsienio valstybės pagalba Centrinė rinkimų komisija laiko banko „Belgazprombank“, kurio akcininkai yra Rusijos dujų koncernas „Gazprom“ ir jo kontroliuojamas „Gazprombank“, darbuotojų dalyvavimą V. Babarykos iniciatyvinėje grupėje.

REKLAMA

Vienas aukšto rango baltarusių pareigūnas tvirtino, kad V. Babaryka bendrininkauja su „lėlininkais“ iš Maskvos.

V. Babaryka yra kalinamas Valstybės saugumo komiteto (KGB) kalėjime.

Centrinė rinkimų komisija taip pat neregistravo pagrindinio laisvėje esančio opozicijos pretendento V. Cepkalos, dalyvavusio vasaros protestuose. Priežastimi L. Jermošina nurodė nepakankamą galiojančių piliečių parašų skaičių ir esą netiksliai užpildytą pajamų deklaraciją.

Kandidatu įregistruotas A. Lukašenka sakė, kad nevykdys kampanijos per valstybinę žiniasklaidą, kuri šiaip jau detaliai nušviečia jo veiklą.

„Stabdyk tarakoną!“

37 metų S. Tichanovskają Komisija įregistravo jai pateikus savo kandidatūrą po to, kai siekti prezidento posto buvo uždrausta jos vyrui.

REKLAMA

41 metų S. Tichanovskis praminė A. Lukašenką tarakonu, o jo kampanijos šūkis buvo „Stabdyk tarakoną!“. Jo šalininkai per protestus mojuodavo šlepetėmis, kurios dažnai panaudojamos šiems vabzdžiams galabyti.

S. Tichanovskis buvo apkaltintas šiurkštaus viešosios tvarkos pažeidimo organizavimu, jam neleista kelti savo kandidatūros. Jis yra sulaikytas ir jei bus nuteistas, jam grės laisvės atėmimo bausmė.

Tarptautinė žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ pripažino S. Tichanovskį ir V. Babaryką sąžinės kaliniais. 

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO), tarptautinė rinkimų ir karų stebėtoja, nuo 1995 metų nė vienų Baltarusijoje įvykusių rinkimų nėra pripažinusi laisvais ir sąžiningais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų