REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didelė dalis žmonių gali turėti natūralų imunitetą prieš naująjį koronavirusą, nors niekada ir nebuvo juo sirgę, tvirtina mokslininkai. Maža to, vaikams galimai padeda tai, kad jie itin dažnai serga peršalimo ligomis.

Didelė dalis žmonių gali turėti natūralų imunitetą prieš naująjį koronavirusą, nors niekada ir nebuvo juo sirgę, tvirtina mokslininkai. Maža to, vaikams galimai padeda tai, kad jie itin dažnai serga peršalimo ligomis.

REKLAMA

Oksfordo universiteto medicinos profesorius Johnas Bellas, vadovaujantis šios mokymo įstaigos mokslininkų grupei, kuriančiai vakciną nuo Covid-19, pareiškė, kad „ženklus žmonių skaičius“, tikėtina, turi „foninį imuniteto lygį“, rašoma „The Telegraph“. 

Neseniai atlikti tyrimai leidžia teigti, kad imuninę sistemą gali aktyvuoti ir kiti koronavirusai, pavyzdžiui, sukeliantys slogą, o tai leidžia organizmui geriau pasirengti kovai su Covid-19. Tyrimo rezultatai rodo, kad imuninės sistemos dalis, T-dalelės, reaguoja į aminorūgščių grandinę, kurią gamina įvairaus tipo koronavirusai, ir gali būti atsakingos už viruso blokavimą žmogaus organizme. Manoma, kad tai ir gali būti priežastimi, kodėl tokiems asmenims nepasireiškia simptomai.

Svarbu pažymėti, kad vyresnio amžiaus žmonėms tokių T-ląstelių skaičius mažėja, todėl, galimai, jiems ir išauga sunkesnių komplikacijų grėsmė.

REKLAMA
REKLAMA

J. Bellas, pristatydamas savo komandos tyrimo rezultatus, pažymėjo, kad didelis kiekis žmonių gali natūraliai turėti tokių T-ląstelių.

Anot jo, tokiu būdu žmonės, tikėtina, turi „foninį T-ląstelių imunitetą dar prieš susidurdamas su koronavirusu, ir tai gali paaiškinti, kodėl daugeliui liga pasireiškia besimptome forma“. Mokslininko teigimu, šios ląstelės „kiek išsikvepia, kai jums sukanka 65-eri ir, tikėtina, jos tampa ne tokios efektyvios kovoje su koronavirusu“. 

REKLAMA

Britų mokslininkai siekia savo kuriama vakcina ne tik stimuliuoti antikūnų atsiradimą, bet ir T-ląstelių imuninę reakciją. Tačiau daugelis žmonių gali turėti ir savo natūralią apsaugą, o tai leidžia tikėtis, kad kolektyvinis, arba bandos, imunitetas gali būti pasiektas lengviau negu manyta iki šiol. 

Vienas iš ankstesnių tyrimų parodė, kad vaikai gali būti apsaugoti nuo koronaviruso dėl to, kad jie dažnai peršala. Skirtingai nuo kitų būsenų, tokių kaip gripas, vaikams retai pasireiškia Covid-19 komplikacijos.

Peršalimus sukelia keturi skirtingi koronaviruso tipai, kurie cirkuliuoja tarp mūsų nepastebėti ir nekeliantys pavojaus. Tačiau tuo metu kai suaugę peršalimo ligomis serga apytikriai 2-4 kartus per metus, mokyklinio amžiaus vaikai serga vidutiniškai 12 kartų, atskleidė tyrimas. Galimai, tai suteikia jiems privalumą kovoje su naujuoju koronavirusu, rašoma „The Telegraph“. 

REKLAMA
REKLAMA

2020-ieji be pasaulį jau sukrėtusios pandemijos gali atnešti ir biblinio masto tragediją – Rytų Afrikos, Artimųjų Rytų, Azijos ir net Rusijos pietiniuose regionuose pastebėti gigantiški spiečiai skėrių. Jie naikina pasėlius milžiniškose teritorijose – nuo Tanzanijos, Kenijos ir Somalio iki Pakistano, Indijos ir Kinijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų