REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
669
Ar galima užsiimti seksu pandemijos metu? Ekspertų patarimai (nuotr. SCANPIX)

Kai aplink tik ir skamba raginimai saviizoliuotis ar gyventi karantino sąlygomis, natūraliai kyla klausimas, ką daryti su seksu. Ekspertų teigimu, atsisakyti mylėjimosi nėra būtinybės. Jeigu nėra ligos simptomų, o sekso partneris ar partnerė gyvena kartu, seksu galima užsiimti.

669

Kai aplink tik ir skamba raginimai saviizoliuotis ar gyventi karantino sąlygomis, natūraliai kyla klausimas, ką daryti su seksu. Ekspertų teigimu, atsisakyti mylėjimosi nėra būtinybės. Jeigu nėra ligos simptomų, o sekso partneris ar partnerė gyvena kartu, seksu galima užsiimti.

REKLAMA

Rytų Anglijos universiteto medicinos profesorius Paulas Hunteris „The Guardian“ pasakojo, kad pagrindinės problemos dėl sekso karantino ar saviizoliacijos atveju kyla tuomet, kai partneris (-ė) priklauso rizikos grupei dėl amžiaus (vyresni nei 70 metų), dėl sunkių lėtinių susirgimų ar kai moteris yra nėščia.

Tokiu atveju, jeigu jūs gyvenate su žmogumi, kuriam pasireiškė peršalimo simptomai ar tam asmeniui yra taikomos saviizoliacijos priemonės dėl lankymosi rizikos valstybėse, bendravimo su užsikrėtusiais asmenimis, tuomet derėtų susilaikyti nuo lytinių santykių kaip įmanoma ilgiau visą inkubacinį galimos ligos laikotarpį (7-14 dienų). 

Gydytojo teigimu, nėra įrodymų, kad seksas kenktų žmogui, kuris serga peršalimo ligomis.

„Nepaisant to, tikriausiai būtų geriausia vengti sekso jeigu jaučiatės prastai. Ar pasirinksite mylėtis, ar ne šiuo laikotarpiu, prisiminkite nuolat plautis savo rankas reguliariai po 20 sekundžių ir venkite liesti savo partnerio (-ės) veidą neplautomis rankomis“, – pažymėjo P. Hunteris.

REKLAMA
REKLAMA

Jeigu jokių simptomų nėra, tačiau taikomos socialinės izoliacijos priemonės, priežasčių, kodėl nederėtų užsiimti seksu su savo kartu gyvenančiu partneriu nėra. 

REKLAMA

Jeigu nuolatinio partnerio nėra, arba jis gyvena ne toje pačioje patalpoje, derėtų likti namuose. Tai ypač svarbu, jeigu patenkate į rizikos grupes. Paties sekso metu didžiausia rizika kyla atsisukus veidu į veidą, bučiuojantis ar liečiant vienas kito veidus. Medikas pabrėžė, kad šiuo metu neturi informacijos, kad virusas būtų perduodamas vaginalinio sekso metu. Todėl svarbiausia šiuo atveju yra higiena, ir kuo mažesnis kontaktas su išorės pasauliu.

„Tai, ką mes žinome, yra tas, kad virusas yra perduodamas per seiles ir sekreciją, todėl, kiek galime pasakyti, didžiausias seksualinio aktyvumo pavojus yra tiesiog jūsų veidas arti kito žmogaus veido“, – teigė Streicheris.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai, ką mes žinome, kad virusas yra perduodamas per seiles ir sekreciją, todėl, kiek galime numatyti, didžiausias seksualinio aktyvumo pavojus galėtų būti jūsų veidas arti kito žmogaus veido“, – „Chicago Tribune“ cituojama seksualinės medicinos daktarė Lauren Streicher.

Jos teigimu, jeigu karantiną leidžiate su tuo pačiu partneriu ar partnere – nėra jokios problemos užsiimti seksu, nes jūs ir taip visą dieną praleidžiate nuolat kontaktuodami. 

Ekspertės teigimu, jeigu gyvenantis su jumis asmuo yra užsikrėtęs virusu ar jam pasireiškė simptomai, tai geriausia būtų tokį žmogų laikyti karantino sąlygomis atskirai. Ir nesimylėti. Tačiau, jeigu to nėra įmanoma padaryti, tai „užsiimti seksu nėra blogiau negu sėdėti priešais prie stalo“. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Santykių ir sekso terapijos ekspertė Jennifer Litner pažymėjo, kad karantinas yra „puiki proga pasiimti seksostogas“. Anot jos, tai yra puiki proga atsitraukti nuo nuolatinio bėgimo ir problemų sprendimo ir atrasti iš naujo ryšį vienas su kitu. Aišku, yra rizika, kad daug kartu praleidžiamo laiko taip pat gali sukurti ir seksualinio ryšio barjerą.

„Familiarumas gali iš tiesų ir prastai paveikti troškimą ir jaudulį, – teigė ji. – Yra tikimybė, kad žmonėms, nepaisant to, kad turi laiko būti kartu, tai greitai pabos“. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų