REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Socialinis tinklas „Facebook“ šeštadienį paskelbė vieno savo vartotojo žinutės pataisytą versiją, paklusęs Singapūro reikalavimui tai padaryti.

Socialinis tinklas „Facebook“ šeštadienį paskelbė vieno savo vartotojo žinutės pataisytą versiją, paklusęs Singapūro reikalavimui tai padaryti.

REKLAMA

Šis incidentas yra pirmasis atvejis, kai Kalifornijoje įsikūrusi technologijų milžinė pakluso miesto valstybės reikalavimui laikytis Singapūro įstatymo prieš klaidinamos informacijos skleidimą normų.

Tarnybos nurodė „Facebook“ pataisyti žinutę, reklamuojančią vieną straipsnį viename mažai žinomame naujienų tinklalapyje, kuriame, anot jų, esama „šmeižikiškų kaltinimų“ apie rinkimų klastojimą.

Įstatymas dėl dezinformacijos suteikia ministrams įpareigoti interneto platformas pridėti perspėjimus prie žinučių, kuriuos jie pripažįsta klaidinamais. Aktyvistai nuogąstauja, kad šiuo teisės aktu gali būti naudojamasi žodžio laisvei varžyti.

„Facebook“ patvirtino, kad atsižvelgus į vyriausybės prašymą prie žinutės, paskelbtos Alexo Tano (Alekso Tano), valdančio vyriausybę kritikuojantį portalą „States Times Review“, buvo pridėtas pranešimas apie pataisymą.

REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienį tarnybos paliepė A. Tanui pridėti atitaisymą prie lapkričio 23-ąją paskelbto pranešimo apie rinkimus.

Tačiau užsienyje gyvenanti A. Tanas atsisakė tai padaryti. Jis aiškino esąs Australijos pilietis ir nepaklusiąs „užsienio vyriausybės“ reikalavimams.

REKLAMA

Vis dėlto kai tarnybos įpareigojo patį „Facebook“ pridėti atitaisymą prie minėtos žinutės, socialinis tinklas pranešė šį paliepimą įvykdęs.

Dabar prie žinutės yra atsiradęs prierašas: „Remiantis įstatymais, „Facebook“ įpareigotas jums pranešti, kad Singapūro vyriausybė sako, jog šiame pranešime esama melagingos informacijos.“

Bendrovė taip pat pridėjo nuorodą į vyriausybės įkurtą faktų tikrinimo tinklalapį.

„Kaip reikalauja Singapūro įstatymai, „Facebook“ pritaikė žymą pranešimams, kuriuose, kaip yra nustačiusi Singapūro vyriausybė, esama melagingos informacijos“, – šeštadienį sakė vienas „Facebook“ atstovas.

REKLAMA
REKLAMA

„Nuo įstatymo įsigaliojimo praėjo nedaug laiko, todėl tikimės, kad Singapūro vyriausybės patikinimai, jog [šis teisės aktas] nepaveiks žodžio laisvės, ves prie santūraus ir skaidraus požiūrio į [įstatymo] taikymą“, – pridūrė atstovas.

Vyriausybės faktų tikrinimų svetainėje sakoma, kad A. Tano straipsnyje, kuriame teigiama, jog Singapūre rinkimai klastojami, siekiant išlaikyti valdžioje dabartinę valdančiąją partiją, esama „klaidinamų faktų pateikimo“ ir skelbiami „šmeižikiški kaltinimai“.

Nusileisti neketinantis A. Tanas sakė taip pat paskelbęs nuorodą į savo straipsnį per „Twitter“, „Google“ ir „Linkedin“. Jis kvietė vyriausybę mėginti įpareigoti ir šias bendroves paskelbti atitaisymus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pastaruoju metu buvo spėliojama, kad Singapūre artimiausiais mėnesiais gali būti paskelbti rinkimai, nors silpna opozicija laikoma nepajėgia varžytis su seniai valdančia Liaudies veiksmo partija.

Singapūras minėtą įstatymą dėl dezinformacijos pirmąkart pritaikė pirmadienį – opozicinės partijos nariui Bredui Bojeriui buvo paliepta pataisyti feisbuko žinutę, anot tarnybų, galimai „juodinančią“ dviejų valstybinių investicinių fondų reputaciją.

B. Bowyeris, Jungtinėje Karalystėje gimęs natūralizuotas Singapūro pilietis, nedelsdamas pakluso.

Singapūre daug investuojantis „Facebook“, pernai paskelbė planus šiame mieste valstybėje pastatyti apie milijardą dolerių kainuosiantį duomenų centrą. Singapūre taip pat įsikūrusi „Facebook“ Azijos padalinio būstinė.

Singapūro vyriausybė neretai sulaukia kritikos dėl piliečių laisvės varžymo, tačiau tvirtina, kad įstatymas prieš dezinformaciją yra būtinas, siekiant sustabdyti žalingų melagienų platinimą internetu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų