REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmą sykį atskleistas nužudymas, užsakytas internetu, taip vadinamame „Darknet“ tinkle. Rusijoje praėjusių metų pabaigoje buvo nušauta ypatingai svarbių bylų tyrėja Jevgenija Šiškina, kurios nužudymą galimai organizavo vienos iš jos tiriamų bylų įtariamasis Jaroslavas Sumbajevas. Rusas tuo metu su šeima gyveno Sakartvele, turėjo padirbtą lietuvišką pasą.

Pirmą sykį atskleistas nužudymas, užsakytas internetu, taip vadinamame „Darknet“ tinkle. Rusijoje praėjusių metų pabaigoje buvo nušauta ypatingai svarbių bylų tyrėja Jevgenija Šiškina, kurios nužudymą galimai organizavo vienos iš jos tiriamų bylų įtariamasis Jaroslavas Sumbajevas. Rusas tuo metu su šeima gyveno Sakartvele, turėjo padirbtą lietuvišką pasą.

REKLAMA

Yra žinoma, kad „darknete“ galima įsigyti nelegalių paslaugų ar prekių (nuo ginklų iki narkotikų ar pornografijos), taip pat šis tinklas garsėja tuo, kad jame galima užsakyti žmogžudžio paslaugas. Tačiau iki šiol įrodyti tokio pobūdžio nusikaltimų organizavimą internetu ir jų įvykdymą dar nebuvo pavykę niekam, rašoma BBC. 

Programišius ir abejotinos vertės versliukų organizatorius

Jaroslavas gimė Astrachanės srityje (Rusija), dabar jam 29-eri. Vaikystėje buvo linkęs į tiksliuosius mokslus, klasėje buvo laikomas talentingu ir perspektyviu. Pasak vaikystės draugų, J. Sumbajevas itin pasikeitė po tėvų skyrybų. 

REKLAMA
REKLAMA

Savo karjerą pradėjo nuo smulkių internetinių aferų ir įsilaužimų. Prieš dešimtmetį jis pardavinėjo „nulaužtas“ internetines sąskaitas ir žmonių asmeninius duomenis. Vėliau ėmėsi rankinių ir piniginių iš egzotinių gyvūnų prekybos verslo. Rinko lėšas internetiniuose forumuose iš patiklių vartotojų, vėliau su visais pinigais dingo. 

REKLAMA

2012-aisiais J. Sumbajevui buvo pateikti kaltinimai dėl finansinių machinacijų. Vyras tuomet nusipjovė elektroninę apyrankę ir pabėgo iš jam paskirto namų arešto. 

Tuo pat metu jis susidėjo su dar dviem programišiais – Maksimu Matiuševu ir Kirilu Kulabuchovu, su kuriais kartu sukūrė fiktyvių grąžinimų schemą. Naudodamiesi pavogtais turistinių agentūrų klientų duomenimis jie užsisakydavo brangius bilietus, o vėliau per tarpininkus darydavo grąžinimus. Teisėsauga nustatė, kad 31 bendrovė patyrė 17,5 mln. rublių (apie 250 tūkst. eurų) nuostolių. 

REKLAMA
REKLAMA

2014-aisiais „bilietų“ bylos tyrimo ėmėsi Rusijos VRM Transporto valdybos ypatingai svarbių bylų tyrėja Jevgenija Šiškina. Tuomet pareigūnams pavyko surasti Sankt Peterburgo gyventoją Romaną Michailovą, dirbusį nusikalstamos grupuotės schemoje kaip pinigus grąžinimų metu „išgryninantis“ asmuo. Vyras sutiko duoti parodymus ir atskleidė visą nusikalstamą schemą. 2015-ųjų lapkritį R. Michailovą užpuolė du vyrai: sumušė ir subadė. Nueidamas vienas iš užpuolikų šūktelėjo: „Linkėjimai nuo Sumbajevo“. Įtariamųjų šioje byloje taip ir nepavyko nustatyti.

Pabėgimas iš Rusijos ir gyvenimas Sakartvele, apsimetus lietuviu

Policijai sulaikius bendrus M. Matiuševą ir K. Kulabuchovą, J. Subajevas spruko iš Rusijos. 2015-aisiais buvo paskelbta jo tarptautinė paieška „Interpole“. Įtariamasis gyveno Juodkalnijoje, Turkijoje, o nuo 2017-ųjų – Sakartvele. Būdamas užsienyje J. Sumbajevas pradėjo siuntinėti J. Šiškinai grasinančias žinutes iš įvairių telefono numerių. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Už 6 tūkst. eurų programišius įsigijo padirbtą Lietuvos piliečio Vitalijaus Makarovo pasą. Su šiuo dokumentu jis sėkmingai gyveno Turkijoje ir Sakartvele. Pasą jam gauti padėjo Sakartvelo pilietis Vasilijus Margijevas, BBC pasakojo advokatas Goča Tediašvilis. 

Pokalbiuose su Margijevu Sumbajevas pasakojo, kad yra susijęs su narkotikų laboratorija Pamaskvėje, domėjosi prekyba ginklais ir kriptovaliutų kasyklomis. BBC duomenimis, V. Margijevas įtariamajam žadėjo, kad jį „stoguos“ pažįstami aukštas pareigas Sakartvelo teisėsaugoje užimantys asmenys. Tokių pažinčių jis iš tiesų neturėjo, vietoje to jėgos struktūrų atstovu pristatė savo pažįstamą taksistą.

REKLAMA

Kuomet apgavystė paaiškėjo, BBC tyrimo autorių manymu, J. Sumbajevas pabandė juo atsikratyti. 2019-ųjų sausį V. Margijevą partrenkė mašina – nukentėjusysis yra įsitikinęs, kad tai buvo atlikta tyčia. Tų pačių metų vasarą Sakartvelas apkaltintas to paties J. Sumbajevo pagrobimu: rusas tvirtino, kad buvo laikomas įkalintas, iš jo tariamai buvo reikalaujama 40 tūkst. dolerių išpirka. 

Prekyba narkotikais ir vilomis Ispanijoje

Gyvendamas Sakartvele J. Sumbajevas išsiuntė kelias žinutes savo draugei (kurios vardas nėra atskleidžiamas). Jis pasakojo apie „rimtą žmogų“, kurio vardas Michailas, kuris „padės su legalizacija“ ir „išims iš Interpolo bazės“. 

REKLAMA

BBC žurnalistai aptiko, kad programišius 2017-aisiais bandė parduoti savo pažįstamos T. Krivošejevos vilą Ispanijoje už bitkoinus. Verslininkas Michailas Babarinas, kuris šiame tyrime yra įvardintas kaip galimas J. Sumbajevo verslo partneris, anot advokato G. Tediašvilio, į J. Sumbajevo kriptovaliutų projektą investavo 250 tūkst. dolerių. Pats verslininkas BBC neigė sąsajas su įtariamuoju, tačiau savo žinutėse draugei J. Sumbajevas rašė, kad „organizuoja „Mišai“ ICO bendrovės projektą“. 

Tyrimo autoriai mano, kad J. Sumbajevas ir toliau tęsė policijos tyrėjos persekiojimą. Manoma, kad jis gali būti susijęs su jos automobilio „Lexus“ padegimu 2018-ųjų sausį. Po šio nusikaltimo programišius išsiuntė draugei sudegusio automobilio nuotrauką ir parašė: „Aš tai kalei rengiu pragarą“. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gruzijoje J. Sumbajevas vienoje vietoje neužsilikdavo ir dažnai kraustėsi, nes baiminosi sekimo. Žurnalistinio tyrimo autorių duomenimis, pagrindinis įtariamojo pajamų šaltinis – prekyba „darknete“ ginklais ir narkotinėmis medžiagomis. 

Nužudymas ir žudiko susekimas

J. Šiškinos nužudymas buvo taip pat suorganizuotas „darknete“. 2017-aisais J. Sumbajevas parašė savo draugei, kad „organizuoja užsakomąją žmogžudystę“. Apie ką konkrečiai kalba, jis neminėjo, tačiau du jauni įtariamieji jau pirmosios apklausos metu pareiškė, kad užsakymą gavo „darknete“ – iš parduotuvės „Los Zetas“ savininko slapyvardžiu „Miguel Morales“. Būtent šiuo slapyvardžiu, anot BBC, „darknete“ galėjo savo nelegalią veiklą vystyti J. Sumbajevas. 

REKLAMA

Tyrėjos nužudymu yra įtariamas 19-metis studentas Abdulazizas Abulazizovas iš Sankt Peterburgo. Kartu su juo, anot policijos, veikė ir 17-metis draugas K. G. BBC teigimu, pastarasis buvo vienas iš „Los Zetas“ parduotuvės koordinatorių. Anot teisėsaugininkų, J. Sumbajevas „darknete“ susirado K. G. ir pateikė jam užsakymą nužudyti pareigūnę, o šis į nusikaltimą įtraukė A. Abulazizovą.

Vykdamas iš Sankt Peterburgo į Pamaskvę, kur gyveno tyrėja, A. Abdulazizovas pasinaudojo automobilių nuomos paslauga „BlaBlaCar“. Išsinuomojo viešbutyje kambarį. 2018-ųjų spalio 9-ąją, iš sutartoje vietoje esančios slėptuvės paėmęs pistoletą ir kulkas, jis „Jandeks taksi“ atvyko prie J. Šiškinos namų. Savo parodymuose A. Abdulazizovas tvirtino, kad tyrėja, pamačiusi ginklą, pradėjo gintis, todėl jaunuolis nukrito ir šaudė jau gulėdamas ant žemės. Įvykdęs nusikaltimą jis nubėgo ir už kelių kvartalų išsikvietė „Jandeks taksi“ – būtent šios kelionės taksi ir padėjo tyrėjams greitai jį surasti. 

REKLAMA

Sulaikytas su ginklu

2018-ųjų lapkritį J. Sumbajevas buvo sulaikytas Sakartvelo policijos netoli savo namų Goryje, kur jo laukė žmona ir mažametė dukra. Pas vyrą buvo aptiktas pistoletas ir padirbti dokumentai Vitalijaus Makarovo vardu. Jis buvo apkaltintas neteisėtu ginklo ir padirbtų dokumentų įsigijimu. J. Sumbajevas paprašė politinio prieglobsčio, tačiau jam buvo atsakyta. Vyrą atstovavę advokatai tvirtino, kad J. Sumbajevas į Gruziją bėgo, nes baiminosi „Rusijos spec. tarnybų persekiojimo“. 

Pats J. Sumbajevas laiške žurnalistams pareiškė, kad nėra susijęs su J. Šiškinos žmogžudyste. Jo teigimu, baudžiamoji byla jo atžvilgiu yra sufabrikuota ir jis gali įvardinti žmonių, kurie su tuo susiję, pavardes. Jis taip pat pareiškė, kad 2012-2013 metais FST pareigūnai privertė jį dirbti jiems, kad „siekiant pakirsti JAV ir Europos šalių ekonomikas“. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaltinimai dėl nužudymo J. Sumbajevui kol kas nėra pateikti. Oficialiai jis kaltinamas sukčiavimu „bilietų“ byloje. Spalio 24-ąją Sakartvelo valdžia Jaroslavą Sumbajevą išdavė Rusijai.

Rusijoje buvo iškelta baudžiamoji byla dėl motociklininko, kuris policijos prašymu dalyvavo kelių eismo nelaimės eksperimente, žūties.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų