REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vokietijos kanclerė Angela Merkel vėlai trečiadienį prisidėjo prie žmonių, susirinkusių prie pagrindinės Berlyno sinagogos į tylų budėjimą po kruvinų šaudynių Halės mieste, kad pademonstruotų solidarumą aukoms ir pasakytų „Ne“ antisemitizmui.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel vėlai trečiadienį prisidėjo prie žmonių, susirinkusių prie pagrindinės Berlyno sinagogos į tylų budėjimą po kruvinų šaudynių Halės mieste, kad pademonstruotų solidarumą aukoms ir pasakytų „Ne“ antisemitizmui.

REKLAMA

Per smurto užtemdytą žydų Jom Kipuro šventę Naujosios sinagogos rabinei Gesai Ederberg A. Merkel pasakė: „Deja, šiandien, jūsų šventą dieną, pamatėme siaubingą dalyką. Du žmonės nužudyti, Vokietijoje surengta ataka prieš žydus.“

„Mano ir visų politikų tikslas yra padaryti viską, kad jūs galėtumėte gyventi saugiai. O ši diena parodo, kad [pastangų] nepakako, kad turime daryti daugiau“, – pridūrė kanclerė.

Anksčiau trečiadienį rytiniame Halės mieste per antisemitinį išpuolį, surengtą žydams švenčiant Jom Kipurą, vieną didžiausių švenčių žydų kalendoriuje, žuvo du ir buvo sužeisti dar du žmonės.

REKLAMA
REKLAMA

Užpuolikas filmavo savo ataką ir paskelbė vaizdo įrašą internete, nors prieš kelias savaites interneto platformos pranešė apie plačias priemones smurtinio turinio plitimui pažaboti.

REKLAMA

Rabinė G. Ederberg sakė gavusi daug žinučių iš žmonių, kurie sakė bijantys.

„Daug žmonių pasakė man, kad neateis, nes bijo. Tai turi pasikeisti“, – sakė ji ir griežtai kritikavo „antisemitizmo atsigavimą Vokietijoje“.

Rabinė ragino pilietinę visuomenę nepritarti visiems, kas žodį „žydas“ vartoja kaip įžeidimą, ir kovoti su „visomis rudosiomis (fašistinėmis) jėgomis“.

Halės šaudynių įtariamasis jau areštuotas

Rytiniame Vokietijos Halės mieste šaudynes surengęs asmuo trečiadienį buvo sulaikytas, pranešė policija.

REKLAMA
REKLAMA

„Įtariamasis areštuotas“, – naujienų agentūrai AFP sakė policijos atstovė, kuri pridūrė, kad šis asmuo gydomas dėl sužeidimų.

Halės mieste per šaudymą trečiadienį žuvo mažiausiai du žmonės, o dar du buvo sužeisti. Pasak įvykio liudininkų, vietos sinagoga tapo vienu taikinių, žydams švenčiant Jom Kipurą, vieną didžiausių švenčių žydų kalendoriuje.

Prieš išpuolį skelbė antisemitinį manifestą

Užpuolikas, kuris trečiadienį Vokietijos Halės mieste nušovė du žmones, daugiau kaip prieš savaitę internete paskelbė antisemitinį „manifestą“, pranešė analitinis centras „SITE Intelligence Group“ ir vokiečių žiniasklaida.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trečiadienio ataka buvo įvykdyta žydams švenčiant svarbią religinę šventę Jom Kipurą. Užpuolikas filmavo ataką, kurios metu išsakė antisemitinių pastabų, ir transliavo ją internete.

SITE, kuris stebi ekstremistinių grupių veiklą internete, direktorė Rita Katz socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad internete buvo pasirodęs PDF dokumentas, atrodantis kaip užpuoliko manifestas, kuriame buvo „jo panaudotų ginklų ir amunicijos nuotraukų“.

Dokumente taip pat minimas tiesioginis atakos transliavimas ir užpuoliko tikslas žudyti „antibaltuosius“, įskaitant žydus.

„Šis manifesto dokumentas, kuris atrodo sukurtas... spalio 1-ąją, dar labiau parodo, kiek daug [užpuolikas] planavo ir rengėsi“, – sakė R. Katz.

REKLAMA

Vokiečių laikraštis „Die Welt“ pranešė, kad maždaug 10 puslapių tekste, parašytame anglų kalba, konkrečiai minimas planas atakuoti sinagogą Halėje per Jom Kipurą – žydų atpirkimo ir apsivalymo dieną.

Ataka tiesiogiai buvo transliuojama 35 minutes per „Twitch“ ir galiausiai transliaciją pamatė maždaug 2,2 tūkst. žmonių, pranešė ši interneto platforma.

Transliacija priminė šiurpią kovo mėnesio ataką mečetėje Kraistčerče Naujojoje Zelandijoje, kuri taip pat realiu laiku buvo transliuojama internetu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų