REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas pažadėjo tęsti savo bandymus pasiekti naują „Brexit“ susitarimą su Briuseliu, nors anksti antradienį pralaimėjo dar vieną parlamento balsavimą dėl pirmalaikių rinkimų.

Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas pažadėjo tęsti savo bandymus pasiekti naują „Brexit“ susitarimą su Briuseliu, nors anksti antradienį pralaimėjo dar vieną parlamento balsavimą dėl pirmalaikių rinkimų.

REKLAMA

B. Johnsonas griežtai kritikavo opoziciją už balsavimą prieš jo raginimą kitą mėnesį surengti pirmalaikius rinkimus. Jis kalbėjo baigiantis naktiniams debatams, po kurių prasidėjo ministro pirmininko pasiektas, prieštaringai vertinamas parlamento darbo įšaldymas penkioms savaitėms.

Pasak B. Johnsono, jis „stengsis gauti susitarimą“ per kitą mėnesį Briuselyje įvyksiantį viršūnių susitikimą.

„Nors opozicija bėga nuo savo pareigos atsakyti tiems, kurie mus čia atsiunčia, ji negali slėptis amžinai, – sakė jis. – Ateis akimirka, kai žmonės pagaliau gaus progą pasakyti savo verdiktą.“

REKLAMA
REKLAMA

Minėtas balsavimas buvo paskutinis nepaklusnumo pademonstravimas per audringą parlamento sesiją, kurios metu B. Johnsonas taip pat pralaimėjo kitą balsavimą dėl reikalavimo vyriausybei paskelbti konfidencialius dokumentus apie galimą „Brexit“ be sutarties poveikį.

REKLAMA

Opozicija sako, kad neleis surengti pirmalaikių rinkimų, kuriems pagal Didžiosios Britanijos įstatymus reikia dviejų trečdalių daugumos parlamente pritarimo, kol B. Johnsonas nepasieks naujo susitarimo su Europos Sąjunga arba neatidės „Brexit“, kuris dabar numatomas spalio 31-ąją.

Ministras pirmininkas tvirtino, kad išstojimo iš ES neatidės, nors per pastarąsias kelias dienas parlamente buvo prastumtas įstatymas, įpareigosiantis B. Johnsoną prašyti ES trims mėnesiams atidėti „Brexit“, jei jam nepavyks iki spalio 19-osios sudaryti susitarimo su bloku.

REKLAMA
REKLAMA

„Ši vyriausybė daugiau neatidės „Brexit“, – tvirtino jis.

Protestai parlamente

Dar vienu rimtos politinės suirutės ženklu tapo Bendruomenių Rūmų pirmininko Johno Bercow (Džono Berkou), aktyviai gynusio parlamentarų teisę mesti iššūkį vyriausybei, pareiškimas, kad jis palieka savo postą.

Parlamento darbo įšaldymą penkioms savaitėms opozicijai priklausantys leiboristų parlamentarai pasitiko laikydami plakatus su užrašais „NUTILDYTI“. Vyriausybės nariams paliekant posėdžių salę, opozicija skandavo „Gėda!“.

J. Bercow protestuodamas pareiškė, kad parlamento darbas stabdomas „vykdomuoju įsaku“.

Liepą prie vyriausybės vairo stojęs B. Johnsonas pažadėjo užbaigti „Brexit“, dėl kurio britai apsisprendė 2016 metais vykusiame referendume, net jei šaliai tektų palikti Bendriją nesudarius vadinamojo skyrybų susitarimo su Briuseliu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau daugelis parlamentarų nepritaria „Brexit“ be sutarties scenarijui ir balsavo už naują teisės aktą, įpareigosiantį B. Johnsoną prašyti ES trims mėnesiams atidėti šalies išstojimą, jeigu jam nepavyks sudaryti „skyrybų“ susitarimo.

Spalio 17-ąją prasidėsiantis dviejų dienų ES viršūnių susitikimas bus paskutinė galimybė B. Johnsonui sudaryti susitarimą.

Kai kurie apžvalgininkai sako, kad premjeras gali būti priverstas atsistatydinti, jeigu nesutiks prašyti ES atidėti „Brexit“. Ministrai taip pat užsiminė apie galimybę kreiptis į teismą su prašymu suspenduoti įstatymą, įpareigojantį premjerą prašyti atidėti išstojimą.

REKLAMA

„Silpnėjantis parlamentas“

Britai 2016-aisiais nubalsavo už pasitraukimą iš ES. Praėjus trejiems politinių kivirčų metams parlamentas vis dar negali apsispręsti, kaip įgyvendinti tą sprendimą.

B. Johnsonas sako norįs, kad būtų peržiūrėtas susitarimas, kurį su Briuseliu parengė jo pirmtakė Theresa May (Tereza Mei) ir kurį triskart atmetė įstatymų leidėjai. Tačiau jis tvirtina, kad šalis bet kokiu atveju – su vadinamąja skyrybų sutartimi ar be jos – turi spalio 31 dieną palikti ES.

Praėjusią savaitę B. Johnsono vyriausybė liko be daugumos Bendruomenių Rūmuose, kai premjeras pašalino iš Konservatorių partijos frakcijos 21 parlamentarą, kartu su leiboristais balsavusį už teisės aktą dėl „Brexit“ atidėjimo tuo atveju, jei nebus sudarytas susitarimas su Briuseliu.

REKLAMA

Pirmadienį turintis įsigalioti įstatymas įpareigotų B. Johnsoną bent iki sausio atidėti „Brexit“, jei jam nepavyktų sudaryti sutarties su ES.

Šio teisės akto priėmimas parlamente išprovokavo vyriausybės pasipiktinimą.

Tačiau šališkumu euroskeptikų stovyklos kaltinamas Bendruomenių Rūmų pirmininkas J. Bercow, paskelbęs, jog spalio 31 dieną paliks šį postą, griežtai įspėjo vyriausybę, kad ji negali nepaisyti parlamento.

„Mes silpniname šį parlamentą keldami pavojų patys sau“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų