REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kauno „Žalgirio“ komanda po Karaliaus Mindaugo taurės (KMT) kovų ir triumfo grįžta į Eurolygos kovas ir iškart susitinka su varžovu, kurį nugalėta yra būtina, jeigu norima realiai pretenduoti į vietą aštuonete.

Kauno „Žalgirio“ komanda po Karaliaus Mindaugo taurės (KMT) kovų ir triumfo grįžta į Eurolygos kovas ir iškart susitinka su varžovu, kurį nugalėta yra būtina, jeigu norima realiai pretenduoti į vietą aštuonete.

REKLAMA

Vitorijos „Baskonia“ ekipa Karaliaus taurės dalybose nedalyvavo, nes vietinėse pirmenybėse po dviejų ratų nepateko į aštuonetą, tad pasiruošimui turėjo lygiai dvi savaites.

Nors pastaruoju metu žalgiriečiai rodo puikų krepšinį, o baskai buksuoja, būtent jie laikomi poros favoritais, kadangi „Baskonia“ yra itin nepalanki oponentė Lietuvos čempionams. „Baskonia“ laimėjo pastarąsias penkerias žaistas rungtynes vidutiniu 13,2 taško skirtumu.

Visada skaičiuodavome, kad „Žalgiris“ nusileisdavo baskams, kai šie įmesdavo bent jau 80 taškų ir pataikydavo daugiau tritaškių už Šarūno Jasikevičiaus auklėtinius.

REKLAMA
REKLAMA

Tokius bendrus vardiklius vedėme iš iki tol vykusių keturių mačų, bet penktasis, kuriuo komandos pradėjo šį Eurolygos sezoną, viską pakeitė.

Nerezultatyviame ir klampiame krepšinyje „Baskonia“ Kaune laimėjo įmetusi vos 70 taškų, bet to užteko, kadangi žalgiriečiai sukrapštė vos 58, kas yra nerezultatyviausias mačas šiame sezone. Maža to, tada „Žalgiris“ pataikė ir daugiau tritaškių (8 prieš 6), bet svečiai triumfavo, kadangi ypatingai gerai realizavo dvitaškius metimus – 62,9 proc. (22/35) tikslumu.

REKLAMA

Prisimename, kad etatiniu „Žalgirio“ žudiku buvo tapęs Jaysonas Grangeris, kuris pastarosiose trejose tarpusavio rungtynėse pelnydavo 16,3 taško ir rinkdavo 21,7 naudingumo balo, bet jis nerungtyniavo pirmajame ture Kaune ir jo nebus 25-ajame.

Nuo pirmos dvikovos šiame sezone prabėgo 4,5 mėnesio, o „Baskonia“ pasikeitė taip, kaip komandos kartais nepasikeičia vasarą, bet tos permainos buvo toli gražu dėl gero gyvenimo. Svarbiausia permaina yra Velimiro Perasovičiaus pasitraukimas po 15-ojo turo.

Kroatas paliko komandą su 6 pergalėmis ir 9 pralaimėjimais, o vairą perėmęs Duško Ivanovičius pasiekė vos 3 laimėjimus ir patyrė 6 nesėkmes. Apskritai geležinio juodkalniečio pasikvietimas buvo gana keistas sprendimas, kadangi specialistas nieko gero nenuveikė net Stambulo „Bešiktaš“ klube, iš kurio buvo atleistas.

REKLAMA
REKLAMA

Taip specialistas sulaukė skambučio iš klubo, kuriame jau yra dirbęs 2000–2005 ir 2008–2013 m. – iš viso 10 sezonų. Su D.Ivanovičiumi „Baskonia“ dukart laimėjo Ispanijos pirmenybes (2002 ir 2010 m.) bei tris sykius (2002, 2004 ir 2009 m.) triumfavo šalies taurės pirmenybėse. Vis dėlto Europos kontekste 62-ejų specialistas jau yra laikomas nueinančiu treneriu, kurio rinkos vertė ir reputacija mažėja kasmet.

Nors D.Ivanovičius kol kas Eurolygoje turi neigiamą pergalių ir pralaimėjimų balansą, dėl to vien jo kaltinti nederėtų, kadangi „Baskonia“ susidūrė su tiek problemų dėl traumų, kad jų užtektų keliems sezonams į priekį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žvelgiant į sudėtį, kuri stojo ant parketo pirmajame mače Kaune, dabar joje nėra viso būrio žaidėjų: Luca Vildoza dėl nugaros traumos nežais dar kelis mėnesius, Pierria Henry buvo sulaužytas žandikaulis ir jo rikiuotėje nebus dar kelias savaites, Patricio Garino sezoną baigė sunki trauma. Dar pridėkime, kad J.Grangerio sezonas baigėsi dar jam net neprasidėjus, o Nikas Stauskas prieš savo senelių gimtąjį klubą taip ir nesužaidė, kadangi prieš savaitę paliko komandą.

Oficiali versija yra ta, kad snaiperis dėl traumos turi gultis ant operacinės stalo ir žaisti nebegalės, bet Ispanijoje neabejojama, kad pagrindinė priežastis buvo D.Ivanovičius, kuris itin nemėgo kanadiečio.

REKLAMA

N.Stauskas Ispanijos pirmenybių mačo metu apsižodžiavo su strategu ir tai buvo pirmosios nesantaikos kibirkštys tarp šių vyrų. Tuomet žaidėjo ant parketo praleidžiamas laikas vis mažėjo ir mažėjo, o vyšnia ant torto „Baskonia“ klube tapo garsioji pražanga Madride, kuri leido „Real“ laimėti pataikius vos vieną baudos metimą, kai jau atrodė, jog reikės žaisti pratęsimą.

Visiškai traumų iškamuota komanda buvo priversta stiprintis, bet su naujokais gerokai užtruko. P.Garino nežaidžia nuo 10-ojo turo, o jį pavaduoti Zoranas Dragičius atvyko tik 23-ajame. Turu anksčiau „Baskonia“ sudėtį papildė Semajas Christonas, kuris sezoną pradėjo Limožo CSP gretose ir žibėjo Europos taurėje. Amerikietis turėjo skubiai atvykti ir iškart žaisti, kadangi „Baskonia“ tiesiog neturėjo gynėjų.

REKLAMA

Pirmi du mačai S.Christonui buvo sudėtingi (4,5 tšk., 3,5 rez. perd., 2,5 naud. bal. per 22 min), bet pastarajame ture prieš Vilerbano ASVEL pelnė 11 taškų, atliko tiek pat rezultatyvių perdavimų ir užfiksavo 15 naudingumo balų. Galima neabejoti, kad ir prieš „Žalgirį“ S.Christonas ant parketo praleis 25–30 minučių bei savo aštriais reidais bandys draskyti varžovų gynybą.

Labai reikalingas papildymas ir Z.Dragičius, kurį su Slovėnijos rinktine šiemet matysime olimpiados atrankoje Lietuvoje. Ulmo „Ratiopharm“ sudėtyje patikimai žaidęs puolėjas įrodė, kad traumos jo nebekamuoja ir kol kas per abejas Eurolygos rungtynes buvo pastebimas: per 16 minučių įmesdavo 10,5 taško ir rinkdavo 7,5 naudingumo balo. I

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

š esmės „Baskonia“ remiasi 8 žaidėjų rotacija, kartais jis prasiplečia iki 9, jeigu kažkuris žaidėjas prisirenka nereikalingų pražangų. Sulig D.Ivanovičiaus atvykimu Youssoupha Fallas buvo sužibėjęs ryškiausiomis spalvomis, kai sužaidė tris labai gerus mačus: 18 tšk. ir 20 naud bal.; 19 tšk. ir 30 naud. bal.; 15 tšk. ir 21 naud. bal.

Vis dėlto D.Ivanovičius pamatė, kad su 221 cm ūgio milžinu labai kenčia gynyboje, todėl per pastaruosius tris mačus jam leido žaisti vos po 8 minutes. Y.Fallas gali tapti „X faktoriumi“ ketvirtadienį, kadangi „Žalgiris“ dažnai turi problemų su tokiais itin dideliais centrais, ką parodė Walteris Tavaresas Madride ar Georgios Papagiannis Atėnuose.

REKLAMA

Neabejotinai pagrindiniu centu dabar galime vadinti Michaelą Ericą, bet atletiškas žaidėjas yra tikras nusivylimas – šį sezoną vos kartą pelnė dviženklį taškų skaičių, kai į Berlyno ALBA krepšį įmetė 10. Visiškai kitaip Nigerijoje gimęs atletas atrodė praėjusiame sezone Stambulo „Daruššafaka“ ekipoje.

Dabar M.Ericas per dvikovą pasižymi 5 taškų vidurkiu ir didelės įtakos puolime nedaro. Likusias minutes dalinasi Y.Fallas bei Ilimane Diopas.

Iš esmės „Baskonia“ žaidimas laikosi ant Tornikes Shengelijos bei Shavono Shieldso pečių. Abu žaidėjai rungtyniauja po daugiau nei 30 minučių ir generuoja 35 proc. komandos taškų. Atskirose rungtynėse iššauna Mattas Janningas ar neseniai atvykęs Z.Dragičius bei S.Christonas. Įdomu tai, kad Sh.Shieldsas turi absoliučiai blogiausią „plius/minus“ rodiklį komandoje – net minus 144.

REKLAMA

Artimiausias jam N.Stauskas (-92) bei M.Ericas (-77). Per D.Ivanovičiaus vadovavimo laiką „Baskonia“ žaidimas atrodo lėtesnis: surengiama mažiau atakų, o tai lėmė ir mažiau praleidžiamų taškų (77,1 dabar ir 79,2 iki tol) bei patys įmeta mažiau (72,7 dabar ir 74,6 iki tol).

„Baskonia“ Eurolygoje yra absoliuti autsaiderė pagal pataikymą iš toli – vos 33,1 proc. pataikymas, kai žalgiriečiai yra 11-i (37,5 proc.). Taip pat jie yra paskutiniai pagal rezultatyvius perdavimus – tik 13,4 per susitikimą.

Kad ir kokias problemas turi „Baskonia“ ji yra identiškoje situacijoje kaip ir „Žalgiris“ – su 9 pergalėmis nuo 8-osios pozicijos atsilieka vos 2 laimėjimais. Tai reiškia, kad pergalė turi dvigubą vertę, o žalgiriečiams labai reikėtų pasiekti revanšą bent jau 13 taškų skirtumu, nors tendencijos rodo, kad reguliaraus sezono finiše kauniečiai bus surinkę daugiau laimėjimų už ispanus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų