REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vokietijos krovinių gabenimo kontrolės federalinė žinyba BAG pateikia svarbią informaciją apie tai, kokių kategorijų automobiliams privalomos žieminės padangos ir kokioms transporto priemonėms taikomos išimtys.

REKLAMA
REKLAMA

Žieminės padangos iš esmės privalomos visoms sausumos transporto priemonėms, važinėjančioms ne bėgių keliu, kurių ratus suka mechaninis variklis. Žiemines padangas M+S privalo naudoti visi autobusai, lengvieji automobiliai ir motociklai. Pagal BAG pateikiamą informaciją N2 ir N3 kategorijų sunkiasvorėms transporto priemonėms žieminės padangos privalomos tik varančiosioms ašims.

REKLAMA

Padangos sunkvežimiams ant kitų ašių dėl padidinto natūralaus kaučiuko kiekio pasižymi pagerintomis sukibimo su kelio danga savybėmis, palyginus jas su vasarinėmis lengvųjų automobilių padangomis, todėl iš esmės yra pritaikytos visiems metų sezonams.

Kam taikomos išimtys

Išimtys taikomos transporto priemonėms, kurios nenaudoja mechaninių variklių darbo, pvz., priekaboms, puspriekabėms, nameliams ant ratų, dviračiams ir pan.

Žieminės padangos neprivalomos ir žemės bei miškų ūkio reikmėms pritaikytoms specialiosioms transporto priemonėms, kadangi jos naudoja padangas su grubiu protektoriumi, tinkamu visiems metų sezonams. Pagal BAG pateikiamą informaciją tokios padangos, nesukeldamos pavojaus kitoms transporto priemonėms ir eismo dalyviams, gali būti eksploatuojamos ir žiemos sąlygomis.

REKLAMA
REKLAMA

Baudos už žieminių padangų naudojimo taisyklių pažeidimus

Važiuojant žiemos sąlygomis, esant plikšalai, šlapdribai, susidarius sniego ar purvo masei, ledui ar šerkšnui su krovinine transporto priemone, ant varančiosios ašies neturinčiai žieminių padangų M+S, BAG kontrolės pareigūnai skiria 40 eurų baudą.

Sutrikdžius eismą dėl žieminių padangų nenaudojimo, bauda krovininės transporto priemonės vairuotojui padidėja iki 80 eurų. Bet kuriuo atveju už šiuos žieminių padangų naudojimo tvarkos pažeidimus vairuotojui dar skiriamas ir vienas baudos taškas.  

Tomas Labžentis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų