1. 100 gramų pušies pumpurų užpilkite puse litro 40 procentų degtinės ir palaikykite porą savaičių sandariai uždengę tamsioje, vėsioje vietoje (ne šaldytuve). Vartokite po valgomąjį šaukštą 3-5 kartus per dieną nuo bronchito, bronchinės astmos, kosulio, plaučių tuberkuliozės, skausmų juosmens srityje, reumatizmo, dusulio, pneumonijos, anemijos, skorbuto, avitaminozės.
2. 3-4 kartus per dieną 1,5-2 valandos prieš valgį išgerkite po pusę stiklinės juodųjų serbentų sulčių (arba džiovintų uogų nuoviro). Pasisaldinkite medumi. Tinka ne tik nuo kosulio ir kokliušo, bet ir mažina skrandžio rūgštingumą, gydo opaligę. Jei rūgštingumą norite padidinti, gerkite prieš valgį.
3. Pilkojo saldymedžio šaknys vartojamos nuo astmos, kosulio, bronchito, tonzilito, skrandžio ir žarnyno opų, gastrito, hepatito.
4. Šviežių gysločio lapų (surinktų iki žydėjimo) sultys tinka vartoti nuo ūmių kvėpavimo takų susirgimų, kosulio, bronchito, astmos. Vartoti po 1 valgomąjį šaukštą dukart per dieną.