Prie centrinių sostinės Kalvarijų bei Halės, gyvenamųjų rajonų turgaviečių prieigų, ypač savaitgaliais, aktyviai vyksta nelegali prekyba maisto produktais.
Daug prekiautojų, neturėdami tam reikalingų leidimų, siūlo iš kaimyninės Baltarusijos, Kaliningrado atvežtų įvairių produktų. Jie nepatikrinti Vilniaus miesto valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje, o tai kelia grėsmę žmonių sveikatai.
Prekeiviai ragina pigiau nusipirkti neaiškios kokybės mėsos, pieno konservų, kulinarijos gaminių, saldainių, šokolado. Iš po skverno galima gauti ir alkoholinių gėrimų, rusiškų cigarečių. Nerimą kelia pardavinėjamas į abejotinos švaros plastmasinius butelius supiltas šviežias pienas, į popieriaus skiautę suvyniota varškė, sviesto ar šviežios mėsos, faršo gabalas.
Taip pat prie turgaviečių nenutrūksta prekyba rusiškos gamybos vaistais. Ten galima nusipirkti širdies veiklą stimuliuojančio valokordino, validolio, kraujo spaudimą mažinančių tablečių.
Su tokia nelegalia prekyba aktyviau turėtų kovoti atitinkamos miesto savivaldybės prekybos kontrolės tarnybos.
Tuo tarpu pačiuose turguose į uždarus prekybos paviljonus kontrabandinė mėsa ir jos gaminiai patekti negali, teigia valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pareigūnai. Kalvarijų, Halės, "VP Market" tinklui priklausančiuose turguose įdiegta patikima kontrolės sistema.
Visi mėsa prekiaujantys pardavėjai privalo turėti skerdyklose išduotus griežtos atskaitomybės dokumentus. Tuo tarpu į sales įnešti neaiškios kilmės produkciją rizikinga - nustačius tokį faktą, nesąžiningas prekybininkas gali būti nubaustas net 500 litų bauda. Be to, visam laikui prarastų darbo vietą.
Kita vertus, anot Halės turgavietės maisto kontrolės laboratorijos vedėjo Roberto Išaro, pasitaiko atvejų, kai pavieniai pardavėjai kartais bando suklastoti produkto galiojimo terminą, ženklinimo duomenis.
Prekybos apimtys artėjant pavasariui po truputį didėja, pavyzdžiui, kasdien miestiečiams Kalvarijų turgavietėje parduodama po 2,5-3 ir net daugiau tonų šviežios jautienos, veršienos ir kiaulienos, taip pat nemažai paukštienos.
Šį savaitgalį sostinės turguose kilogramas rūkytų lašinių kainavo 8-10 litų - tiek pat, kaip ir praeitą. Kilogramas šviežių veršienos šonkaulių kainuoja 9-10 litų, jautienos mėsos - nuo 5 iki 6 litų.
Gyvi karpiai irgi nei brangsta, nei pinga, jų kaina pastovi - kilogramas - 6,99 lito, kuojos, karosai - nuo 2 iki 4 litų.
Ūkininkai Halės turgavietėje už kilogramą bulvių prašo 40-60 centų, morkų - 80 centų, obuolių - nuo 1,5 iki 2,5 lito, kilogramas svogūnų galvučių kainuoja 1,6 lito.
Pieno produktai turguose šiek tiek pigesni nei prekybos centruose. Už kilogramą varškės mokama 6, sviesto - nuo 9 iki 10 litų už kilogramą.
Turguose jau pasirodė prekiautojų daržovių ir gėlių sėklomis. Už pakelį daržovių sėklų imama maždaug po 80 centų. Tuo tarpu gėlių sėklos gerokai brangesnės - už vieną pakelį teks sumokėti porą ir daugiau litų.