Sakoma, kad rūkyti lašiniai - pats lietuviškiausias valgis. Matyt, iš čia kilę ir mūsų posakiai: "Žiūri kaip katinas į lašinius", "Eina, kaip lašiniais patepta" ir t.t. Tinginiams priekaištata: "Dar nei piršto nepajudino, o jau duok lašinių".
Miesto žmonės privengia lašinukų, nes mano, kad organizmas neįsisavina juose esančio per didelio kiekio riebalų. Kaimiečiai ir tie, kurie dirba sunkų fizinį darbą, gerai žino, kad net nedidelis lašinių kąsnelis pagerina cholesterino apykaitą ir praalkus kur kas geriau užkąsti lašinių gabaliuku, ar dešra, nei kokia nors bandele ar saldžiu sausainiu.
Riebalų pasaulis nėra paprastas. Organizmas negali apsieiti be jų. Žmogus turi susipažinti su riebalų savybėmis ir tik tada spręsti, kokių riebalų atsisakyti. Pirmiausia reikia žinoti, ar produkte yra riebiųjų nesočiųjų rūgščių.
Naujausiaia moksliniais tyrimais nustatyta, kad lašiniai - ypatingai naudingas maistas. Jų biologinis aktyvumas 5 kartus didesnis, negu sviesto ar jautienos riebalų. Mokslininkai nustatė, kad lašiniuose yra arachidinės rūgšties, kuri priskiriama nesotiesiems riebalams ir yra viena nepakeičiamų riebiųjų rūgščių. Taip pat teigiama, kad lašiniuose yra medžiagų, stimuliuojančių ląstelių atsinaujinimą, hormonų gamybą ir gerinančių širdies raumens darbą. Manoma, kad dėl šių savybių lašinius reikėtų įtraukti į vaikų, jaunuolių, sportininkų ir kareivių mitybą. Tada geriau vystytųsi jų organizmas, pagerėtų hormonų gamyba ir širdies darbas.
Mitybos specialistai teigia, kad lašiniai negausina cholesterolio, neformuoja aterosklerozės ir negadina figūros, jeigu valgomi saikingai ir su daržovėmis.
Gydymas lašiniais žinomas nuo senų laikų. Seniau žmonės mokėjo lašinius rūkyti, sūdyti ir kitaip paruošti. Jie žinodavo, kada, kaip, kokiais medžiais rūkyti ir kokiomis žolelėmis pagardinti. Valgydami lašinius vartodavo įvairius kvapiuosius augalus, kurie nuvydavo visas negerybes ne tik nuo lašinių, bet ir nuo juos valgančių žmonių.
Lašinius labai vertino ir mūsų žymioji ir gerbiama žolininkė Eugenija Šimkūnaitė.
Liaudies medicina pataria lašinius naudoti danties skausmui malšinti. Reikia paimti lašinių gabaliuką be odelės, nuvalyti druską ir, uždėjus ant dantenų, palaikyti apie pusvalandį.
Sergant mastitu, uždėti gabalėlį senų lašinių ant uždegimo vietos.
Sąnarių skausmui malšinti sąnarius patepti nakčiai lydytais taukais arba per mėsmalę sumaltais ir su medumi sumaišytais lašiniais. Uždengti plėvele, apvynioti vilnoniu šaliku ar skarele ir palikti per naktį.
Stipriai susitrenkus, 100 gramų kiaulienos taukų sumaišyti su šaukštu druskos, įtrinti skaudamą vietą ir aprišti šilta skepeta.