Gydomosios daugelio žolių savybės žinomos jau seniai. Tačiau pastaruoju metu ypač susidomėta gydomąja vaisių ir daržovių galia.
Pavyzdžiui, įrodyta, kad šviežios kopūstų sultys turi antimikrobinių ir priešgrybelinių savybių, padeda užsitraukti žaizdoms, gydo skrandžio opą, gastritą, malšina skausmą. Pasirodo, reguliariai vartojant kopūstų sultis, galima atsikratyti nereikalingo svorio: 2-3 kartus per dieną prieš valgį išgerkite po pusę stiklinės pašildytų kopūstų sulčių ir ne tik gerai jausitės, bet ir jūsų figūra taps grakštesnė, o eisena - lengvesnė. Kad nežūtų naudingosios medžiagos, kopūstus smulkinkite stikliniame, emaliuotame arba keraminiame inde. Jokiu būdu nenaudokite metalinių įrankių. Jei nereikalingą svorį norėsite numesti kuo greičiau ir kopūstų sulčių padauginsite, gali imti varginti meteorizmas ir nemalonūs (kartais net skausmingi) pojūčiai skrandyje. Kad taip neatsitiktų, gerkite ir morkų sultis - pagerins virškinamojo trakto veiklą, normalizuos skrandžio veiklą, o kartu suteiks jūsų odai malonų gelsvą atspalvį, kas ypač vertinama šaltaisiais metų mėnesiais - tarp išblyškusių žmonių atrodysite įdegęs, atjaunėjęs.
Greipfrutų sultys ne tik labai turtingos vitaminu C, bet ir teigiamai veikia širdį bei kraujagysles. Be to, greipfrutų sultys vartojamos kartu su širdį ir kraujagysles gydančiais vaistais, stiprina jų poveikį. Stiklinė šių sulčių - viena tablete mažiau.
Vynuogės seniai naudojamos gydymo tikslais: jos gerina medžiagų apykaitą, mažina skrandžio sulčių rūgštingumą, skatina tulžies sulčių išsiskyrimą, stiprina organizmą. Neseniai išaiškinta, kad vynuogių sultys - efektyvi priemonė nuo persišaldymo, drėkina sausą kosulį, skatina šlapimo išsiskyrimą. Vynuogių sultys mažina cholesterolio kiekį kraujyje ir yra profilaktinė priemonė nuo aterosklerozės. Šių sulčių nepatartina gerti sergantiesiems cukriniu diabetu, kolitu, dvylikapirštės žarnos arba skrandžio opa.
Būtina žinoti, kad šios sultys efektyviai veikia ką tik išsunktos - pastovėjusios valandą jos netenka pusės savo vertingųjų savybių.
Obuoliai - tiesiog vitaminų sandėlis. Juose yra ir karotino, ir B grupės vitaminų, ir vitamino PP, ir E, ir biotino. Įrodyta, kad obuoliai apsaugo mūsų organizmą nuo daugelio ligų.
Obuoliuose daug kalio druskų, kurių dėka iš organizmo pasišalina skysčių perteklius ir šlakai. Rūgščių veislių obuoliai ir jų sultys naudojami mažakraujystei, saldžių - kolitams gydyti. Obuolių sultys - efektyvi gydymo ir profilaktikos priemonė nuo nutukimo, o sugebėjimas mažinti cholesterolio kiekį kraujyje saugo nuo ankstyvo senėjimo. 3-4 obuoliai per dieną - efektyvus būdas aktyviam gyvenimui prailginti.
Tačiau kuo ilgiau obuoliai laikomi sandėlyje, tuo iš jų mažiau naudos. Pavyzdžiui, išlaikytame tris mėnesius antaniniame obuolyje belieka tik trečdalis vitamino C. Dar viena ypatybė: kuo greičiau suvirškinamas obuolys, tuo daugiau organizmas pasisavina jo naudingųjų medžiagų. Taigi geriau suvalgyti obuolį prieš valgį, o ne vietoj deserto. Prieš valgį suvalgytas obuolys suvirškinamas per 10 minučių, o po valgio - apie tris valandas.
Arbūzus gydytojai paprastai rekomenduoja vartoti inkstų ligomis sergantiems žmonėms. Arbūzai skatina tulžies pūslės išsiskyrimą, teigiamai veikia žarnyną. Arbūzų žiebės nuovirai tinka vaikams, kuriems sutrikęs virškinimas ir skrandžio veikla. Arbūzų sultys - puiki tonizuojanti priemonė sausai odai. Sudrėkinkite arbūzų sultimis marlę ir 15-20 minučių uždėkite ant veido. Efektą pajusite tuoj pat.
Svogūnai liaudies medicinoje vartojami labai seniai. Tai puiki priemonė nuo peršalimo ligų, slogos. Be to, svogūnai žadina apetitą, gerina virškinimą, normalizuoja skrandžio veiklą. Šviežios svogūnų sultys padeda nuo skrandžio uždegimo, chroniško hemorojaus (po arbatinį šaukštelį 3-4 kartus per dieną). Jei nusilpo ir pradėjo slinkti plaukai, įtrinkite galvos odą šviežiomis svogūnų sultimis (kartu su minkštimu), užsidėkite ant galvos polietileninį maišelį, o ant viršaus - storą rankšluostį. Po valandos galvą išsitrinkite. Šią procedūrą atlikite kartą per savaitę (1-2 mėnesius) ir pamatysite, kad plaukai sustiprėjo, įgavo gražų atspalvį.