• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sodo ir daržo gėrybės - ant jūsų stalo

Ramutė PEČELIŪNIENĖ

Kada, jei ne vasarą reikėtų iki soties atsivalgyti gausybę vitaminų turinčių gėrybių?.. Kada, jei ne dabar - kai turgaviečių ir parduotuvių prekystaliai lūžta nuo braškių, serbentų, ankstyvųjų alyvinių obuolių, pomidorų, agurkų, morkų, kopūstų ir visokių kitokių lietuviškų vaisių bei daržovių (iš užsienio atgabentų egzotiškų ir ne visai egzotiškų augalų vaisių jau atsivalgėme per žiemą). Visose šiose sodo ir daržo gėrybėse gausu ne tik vitaminų, bet ir mineralinių medžiagų, mikroelementų bei skaidulinių ir kitokių biologiškai aktyvių medžiagų. Medikai primena, jog jeigu valgysime daug vaisių ir daržovių, jausimės darbingesni, žymiai rečiau persišaldysime ir sirgsime. Be to, daržovės ir vaisiai padeda geriau pasisavinti kitus maisto produktus - pieną, mėsą, žuvį. Ekologė Žaneta Pavilionytė teigia, jog kasdien reikėtų suvalgyti po 5-9 porcijas šių gėrybių. Ką reiškia viena porcija? Tai galėtų būti vidutinio dydžio obuolys ar kriaušė, agurkas, pomidoras, bulvė, puodelis uogų ar susmulkintų vaisių, stiklinė šviežių salotų lapelių ir t. t....

REKLAMA
REKLAMA

Na, o dabar panagrinėkime, kokia gi yra vitaminų galia. Štai, pavyzdžiui, vitaminas A (juo žmogaus organizme virta karotinas), kurio gausu morkose, labai reikalingas akims, saugo ne tik nuo peršalimo - nuo jo oda ir plaukai tampa sveikesni. Trūkstant šio vitamino, blogėja apetitas, silpnėja regėjimas, mažėja skrandžio sulčių rūgštingumas. Nors vaikai ne itin mėgsta šią daržovę, įvertinant tai, kiek laiko jie praleidžia prie kompiuterio - ji tiesiog būtina. Be to, jaunos morkytės yra gana saldžios ir skanios. Sveiką ir gražią odą padeda išlaikyti ir vitaminas C - jo dėka greičiau užgyja žaizdos bei įbrėžimai, jis dalyvauja angliavandenių bei baltymų apykaitoje, didina organizmo atsparumą įvairioms ligoms, ypač infekcinėms kvėpavimo takų, reguliuoja cholesterino kiekį kraujyje, kartu lėtindamas aterosklerozės vystymąsi. Trūkstant šio vitamino žmogus greičiau pavargsta, persišaldo, sutrinka jo virškinimo trakto darbas. Šio vitamino gausu žiediniuose kopūstuose, svogūnų laiškuose, petražolių lapeliuose, brokoliuose, ankštpipiriuose, krapuose ir t. t. Ne tik vitamino C, bet ir A turi pomidorai. Įdomiausia tai, jog dabar jie gali būti įvairių spalvų, tad iš šių daržovių pagamintos salotos bus ne tik skanios, naudingos organizmui, bet ir gražios. Vis dėlto būtų sunku išskirti kiekvieną daržovę ar vaisių, nes juose gausu ne vienos rūšies vitaminų bei kitų medžiagų. Na, pavyzdžiui, špinatuose, bulvėse, gūžiniuose ir žiediniuose kopūstuose, moliūguose, žaliuosiuose žirneliuose, burokėliuose, jau minėtuose pomidoruose ir morkose gausu B grupės vitaminų, kurie reguliuoja nervų sistemą, skydliaukės funkciją, augimo procesą, gerina virškinamojo trakto veiklą, regėjimą. Na, o trūkstant vitamino B6, žmogus visą laiką jaučia alkį, jį pykina, svaigsta galva, nusilpsta raumenys, sutrinka centrinės nervų sistemos veikla, galima susirgti kai kuriomis odos ligomis...

REKLAMA

Moterims labai rūpi jų išvaizda, o anksti pražilusius plaukus jos skuba dažyti. Norint ilgai džiaugtis natūralia savo plaukų spalva bei sutaupyti brangioms plaukų dažymo priemonėms išleidžiamus pinigus, reikėtų neužmiršti, jog organizmui neturėtų stigti pantoteno rūgšties. Ši rūgštis būtina normaliai kepenų veiklai - ji aktyviai dalyvauja angliavandenių, baltymų ir riebalų apykaitoje. Kai šio vitamino trūksta, galia atsirasti pakitimų odoje, pradėti slinkti ir žilti plaukai, susilpnėti žarnyno peristaltika. Na, o jei valgysime pomidorus, morkas, špinatus, svogūnus, žiedinius ir kitus kopūstus - panašių problemų išvengsime.

Žodžiu, visos daržovės bei vaisiai yra naudingi, tiktai tenka priminti, jog vitaminų atsargos žmogaus organizme beveik nesikaupia, todėl reikiamą jų kiekį būtina gauti kasdien. Todėl daržovės ir vaisiai turi būti ne valgio priedas, o kasdieninis pagrindinis maistas. Nors iš jų gaminami patiekalai beveik nepraranda vertės, tačiau daugiausia vitaminų, mineralinių ir kitų medžiagų yra žaliose daržovėse. Na, kai nusibosta kramtyti - spauskime ir tuoj pat gerkime jų sultis. Kol vasara - išnaudokime visas galimybes ir rūpinkimės savimi...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų