Vida Venclovienė
Vartojant daug sulčių, galima išvengti Alchaimerio ligos ir kitų lėtinių ligų - taip tvirtina Glazgo universiteto mokslininkai, tyrinėjantys naudingąsias antioksidantų savybes. Tyrimai parodė, kad vertingiausios yra vynuogių, obuolių ir spanguolių sultys. Jose antioksidantų kiekis yra didžiausias.
Antioksidantai - gamtinė cheminė medžiaga, trukdanti laisviesiems radikalams, išprovokuojantiems daugelio ligų atsiradimą bei vystymąsi, skverbtis į ląsteles.
Mokslininkai ištyrė įvairias sultis ir jose esantį antioksidantų bei kitų naudingų medžiagų kiekį. Polifenolai - labai stiprūs antioksidantai, padedantys organizme neutralizuoti laisvuosius radikalus. Manoma, kad jie stiprina sveikatą ir saugo nuo lėtinių ligų.
Polifenolų daugiausia turi tamsios vynuogių sultys, pasižyminčios geriausiomis antioksidantinėmis savybėmis ir jų stiprumu artimiausios raudonajam vynui. Biochemijos profesorius Alanas Krozjė teigia: "Ne visos vaisių sultys vienodos. Reguliariai į savo maisto racioną įtraukiant sultis, ypač tamsias vynuogių, greipfrutų, obuolių ir spanguolių, žmogus gali ženkliai padidinti gaunamų su maistu antioksidantų kiekį, nekeisdamas įprasto mitybos režimo".