Buvusios komunistinės šalys gąsdina Europą nauja epidemija - jų gyventojai neįtikėtinai greitai tunka.
Ši XX amžiaus rykštė buvo paplitusi Jungtinėse Amerikos Valstijose (30 proc. nutukusių) ir Vakarų Europoje ( 20 proc.).
Apkūniausiais Europoje laikomi graikai. Per didelį svorį turi 78 procentai graikų ir 74 procentai graikių. Po jų eina pavalgyti mėgstantys vokiečiai, čekai ir Kipro gyventojai. Patys liekniausi - prancūzai ir italai, mažiausiai nutukusiųjų gyvena Norvegijoje - tik 9 procentai.
Tarp buvusio komunistinio lagerio šalių per dideliu svoriu garsėja Vengrija - čia net 19 procentų aptukusių žmonių. Neatsiliekame ir mes, lietuviai, bei mūsų kaimynai rusai - jau turime 18 procentų storulių. Šiek tiek nuo mūsų atsilieka kaimynai latviai bei estai.
Medikai teigia: blogai, jog dažniausiai tunka moterys. O juk paprastai nuo jų priklauso maitinimosi įpročiai ir režimas šeimoje. Taigi jei mama apkūni, didžiulė tikimybė, kad aptuks ir vaikai.
Nutukimo epidemijos plitimo priežastis labai paprasta - šiuolaikinis žmogus sunaudoja žymiai mažiau energijos negu, tarkim, prieš kokį 100 metų. O valgo žymiai daugiau negu to reikia organizmui. Medikai mokslininkai pateikia vis daugiau įrodymų, kad būsime sveikesni ir ilgiau gyvensime, jei maitinsimės kuo mažiau kalorijų turinčiu maistu.
Penki žalingi organizmui produktai:
1. Saldūs gazuoti gėrimai. Jie sukurti ne tam, kad numalšintų troškulį, o atvirkščiai - kad dar daugiau norėtume gerti. Juose daug cukraus. Mokslininkai nustatė, kad vienoje kolos stiklinėje yra 5 arbatiniai šaukšteliai cukraus, o litre - 25!
2. Bulvių traškučiai (ypač tie, kurie pagaminti iš bulvių košes. Tai angliavandenių ir riebalų mišinys, pagardintas prieskoniais. Tokios pat žalingos ir gruzdintos bulvytės.
3. Saldūs batonėliai - snikeriai, marsai ir į juos panašūs - sukurti ne alkiui nuslopinti, bet atvirkščiai. Kuo daugiau valgai, tuo daugiau nori. Jų sudėtis - cukrus ir cheminės kilmės priedai. Jie kaloringi, o naudos - jokios.
4. Įvairios virtos dešrelės, paštetai. Daugiau kaip 40 procentų sardelių sudaro riebalai ir visokie subproduktai bei priedai skoniui pagerinti, kurie neturi jokios vertės.
5. Riebūs kepsniai.