• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kranklys Į sveikatą ! ?

Ar galima tapti alkoholiku , nevartojant spiritinių gėrimų? "Labai lengvai"-neseniai konstatavo vokiečių ekspertai dietologai iš Bavarijos vartotojų teisių apsaugos draugijos. Mokslininkai padarė tokią, susirūpinimą keliančią išvadą, kruopščiai išanalizavę Vokietijoje gana plačiai paplitusios girtuoklystės priežastis. Iš 80 mln. šalies gyventojų , 10 mln. -turi alkoholio priklausomybę, iš jų apie 1 mln.- vaikų ir paauglių. Paaiškėjo, kad daugelis iš jų į alkoholizmo liūną įklimpo po to, kai (prieš savo valią) pajuto viliojantį alkoholio skonį įprastiniuose maisto produktuose. Etilo spiritą maistininkai gausiai naudoja kaip skonio pagerintoją, aromatinių medžiagų skiedėją ir kartu puikiausią konservantą. Vien tik "girdančių" produktų išvardinimas užimtų keletą lapų: įvairiausi tortai, biskvitai, pyragaičiai, konfitiūrai, įdarai, saldainiai... "Nugirdymo" prasme Lietuvos maistininkai neatsilieka nuo užsienio. Užeikite į bet kurį konditerijos skyrių ir perskaitykite prekių pavadinimus: "vyšnios su likeriu"," romo boba" ir pan. Ir visa ši svaiginanti produkcija iš esmės yra skiriama vaikams ir moterims, kurių organizmai ypač neatsparūs alkoholiui. Vienok, prasigėrimo grėsmė tykoja bet kurio blaivininko ir iš kitos, labai netikėtos pusės: į daugelį maisto produktų etilo spiritas specialiai nepilamas, bet jis pasigamina natūraliu būdu, kaip neišvengiamas jų gamybos technologijos palydovas. Iš tokių produktų galima būtų paminėti plačiai geriamą kefyrą. Ką ten kefyras- paprasčiausiuose raugintuose kopūstuose alkoholio kiekis pasiekia O,8 promilės. Mes "kapojame" tokį maistą jį pagirdami, o viso to pasekoje vieną gražią dieną staiga suvokiame, kad mums, nelaimingiesiems, kažkodėl labai norisi išgerti... Išmanantys vokiečių narkologai perspėja: įprastinė alkoholio koncentracija, esanti maisto produktuose,paprastai matomo apsvaigino neiššaukia, bet visos silpnos žmogiškos būtybės , ypač vaikai, moterys ir vyrai su paveldėtų polinkiu į alkoholizmą, labai greitai pripranta prie etilo spirito skonio. Po to biochemiškai paruoštas organizmas labai lengvai nusirita į besaikį girtavimą pagal dažniausiai pasikartojantį scenarijų: atsitiktinė taurelė (skonis jau pažįstamas), stiklinaitė (ach, kaip malonu ), stiklinė (gerai einasi) ir toliau jau be sustojimo.

Vinickiene

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų