Valgymas, maisto ruošimas lietuviams nuo seno buvo ritualinis, išskirtinis veiksmas. Tradicinė lietuvių kulinarija formavosi ištisus šimtmečius. Kiekvienas Lietuvos regionas turi savitas tradicijas, papročius, o taip pat ir – valgius.
Pasak Nepriklausomo mitybos ir kulinarijos eksperto A.Vincento Sako - žemaičiai vieninteliai pasaulyje tebemoka gaminti seniausius patiekalus. Svarbus lietuvių valstiečių maisto produktas buvo karvių pienas ir jo produktai. Iš grietinės mušdavo sviestą, ja paskanindavo kitus patiekalus. Žemaičiai gali didžiuotis savo gamybos smetona ir smetonos sviestu – visiškai kitokio skonio, kvapo ir konsistencijos gaminiu, nei kad grietinė ar grietinės sviestas.
Ypatingas žemaičių valgis – kastinis - savotiška sviesto rūšis, gaminama iš trupučio sviesto ir grietinės su prieskoniais (pipirais, svogūnais, česnakais). Jis laikytas paprastesniu valgiu už sviestą, valgytas dažniausiai pasninkų ir talkų dienomis su karštomis bulvėmis ar duona.
Tokio originalaus, aštroko skonio grietinės plakinio nemoka gaminti nei viena kita tauta pasaulyje!
Bendrinėje lietuvių kalboje kastinys ir kastinis laikomi etnografizmais. Pirmenybė teikiama formai kastinys, nes ji labiau paplitusi žemaičiuose. Nosinė raidė žodžio šaknyje nėra rašoma.
Dabartinės lietuvių kalbos žodynas rašo, jog kastinỹs tai - tam tikras žemaičių valgis iš suplaktos pašildytos grietinės. O žemaičių tarmėje (apie Tverus, Plungę, Židikus, Priekulę, Kvėdarną, Šilalę, Laukuvą ir kitur) vartojama ir kita forma kastìnis.
Receptai
Kastinys
1 l grietinės, arbatinis šaukštelis sviesto, 0,5 stiklinės kmynų, truputis druskos.
Į karštame vandenyje šildomą molinį indą sudedamas sviestas ir šaukštas grietinės, sukama mediniu šaukštu. Kiek pasukus (kol dar neišsiskiria pasukos) vėl dedama sviesto, šaukštas grietinės ir vėl sukama, kol sudedama visa grietinė. Baigiant sukti, masė turi būti vientisa, balsvos spalvos. Kai pradeda tirštėti, suberiami nuplauti ir nusausinti kmynai, stiprokai pasūdoma, gerai išmaišoma. Paruoštas kastinys išdėliojamas j dubenėlius ir laikomas vėsiai.
Kastinys su varške
300 g varškės, 100 g sviesto, 2 stiklinės grietinės, 1 stiklinė rūgusio pieno, kmynų, druskos.
Sviestas gerai išsukamas. Varškė pertrinama pro sietelį. Į išsuktą sviestą dedama po šaukštą grietinės, pieno, varškės ir labai gerai išsukama. Baigiant sukti, pasūdoma, įberiama nuplikytų kmynų ir išmaišius sudedama į dubenėlį. Valgoma su lupenomis virtomis bulvėmis. Toks kastinys gaminamas Kretingos, Skuodo apylinkėse.
Varnių apyl., Telšių raj. kastinis
Į dubenį įdėdavo gabaliuką sviesto, du šaukštus grietinės ir mediniu šaukštu sukdavo. Vis pilama po šaukštą pašildytos grietinės ir žiūrima, kad masė nesušoktų (nes tada ištįsta). Baigiant sukti, įdėdavo svogūnų, druskos, kvapiųjų pipirų.
Straipsnis paimtas iš wiki principu kuriamos gyvos krašto enciklopedijos www.grazitumano.lt. Visą straipsnį galite rasti čia.