Tūkstančiai žmonių sekmadienį susirinko į Lietuvos liaudies buities muziejų Rumšiškėse atsisveikinti su žiema ir pokalėdiniu mėsėdu - pagal senovės papročius atšvęsti Užgavėnių. O kokios Užgavėnės be blynų? Šįkart Rumšiškėse iškeptas ne bet koks, o agentūros "Factum" Lietuvos rekordu pripažintasis - net 90 centimetrų skersmens.
Rekordinį blyną iškepti Lietuvoje bandyta pirmą kartą. Tačiau pasisekė ne iš karto. Restorano "Marceliukės klėtis" vyriausiasis virėjas Ramūnas Žukauskas sakė, kad išbandyta net 16 receptūrų, kol buvo surasta pati tvirčiausia tešla. Jai užmaišyta 2 kilogramai miltų, 1,5 litro vandens, 30 kiaušinių, 300 gramų cukraus, 80 gramų druskos. Rekordiniam blynui iškepti prireikė 13 minučių.
Renginį organizavusi bendrovė "Kauno grūdai" rekordiniam blynui kepti į Rumšiškes buvo atvežusi net 50 kilogramų miltų.
Užgavėnių apeiginis valgis apskriti blynai, vienų tyrinėtojų nuomone, siejasi su blogosioms jėgoms neprieinama uždara erdve, kitų - su atgimstančios saulės vizija. Apskritai per Užgavėnes reikia labai sočiai prisivalgyti, jei nori, kad metai būtų geri.
Užgavėnės neįsivaizduojamos be persirengėlių vaikštynių, dainų, šokių ir Morės deginimo, storulio Lašininio ir džiūsnos Kanapinio kovos. Pagal Užgavėnių orą galima atspėti ir koks bus pavasaris. Šiemet, atrodo, bus sausas.
O trečiadienį prasidėjo didysis pasninkas - bemaž septynių savaičių gavėnios laikotarpis, truksiantis iki pat šv. Velykų. Deja, dabar pasninkauja tik tie, kurie neturi už ką mėsos nusipirkti.