* Australijos mokslininkai teigia, kad žmonėms, kasdien suvalgantiems po apelsiną, mažesnis pavojus susirgti tam tikrų rūšių vėžiu.
* Citrusiniai vaisiai iki 50 proc. sumažina tikimybę susirgti burnos, gerklų ir skrandžio vėžiu. Be to, kasdien papildomai prie rekomenduotinos vaisių ir daržovių dozės suvalgant po citrusinį vaisių, iki 19 proc. sumažėja insulto pavojus.
* Pasirodo, citrusiniai vaisiai saugo organizmą savo antioksidacinėmis savybėmis, stiprina imuninę sistemą, stabdo auglių augimą.
* Tyrimą atlikę Australijos mokslininkai, remdamiesi citrusinių vaisių poveikio sveikatai 48 tarptautinių studijų rezultatais, rado įrodymų, jog citrusiniai vaisiai gali sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų, didelio apkūnumo bei diabeto riziką.
* Tarp visų citrusinių vaisių pagal antioksidantų kiekį pirmauja apelsinai, kurių sudėtyje yra daugiau kaip 170 skirtingų fitochemikalų, o tarp jų - per 60 flavonoidų, pasižyminčių antiuždegiminėmis savybėmis, slopinančiomis auglių ir kraujo krešulių susidarymą.
Parinko Irena Zubrickienė
2006 06 09