REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo pirmininko Artūro Paulausko nuomone, išskirtinė socialinė teisėjų padėtis nemažina korupcijos, o tik didina kyšius. Parlamento vadovas taip pat yra prieš teisėjų korpuso uždarumą, siūlo galvoti apie tarėjų ar prisiekusiųjų institutą teismuose, kad sprendimų priėmimas nepriklausytų nuo vieno asmens.

REKLAMA
REKLAMA

Tai penktadienį (07.18) Lietuvos parlamento vadovas sakė, kalbėdamas apie tris aukšto rango teisėjus, įtariamus korupcija.

REKLAMA

Dėl trijų apylinkių teismų pirmininkų, įtariamų darius poveikį savo kolegoms stambaus masto kontrabandos bylose, Generalinė prokuratūra atlieka ikiteisminį tyrimą. Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Vytautas Greičius neatmeta galimybės, kad ikiteisminis tyrimas gali būti pradėtas dar keliems teisėjų korpuso nariams. Penktadienį Aukščiausiojo Teismo vadovas susitiko su Seimo pirmininku.

Pasak A. Paulausko, korupcija tokio lygio teisėjų korpuse - išskirtinio dėmesio ir priežasčių analizės reikalaujantis atvejis.

REKLAMA
REKLAMA

Parlamento vadovo teigimu, teismų sistema dabar yra pernelyg uždara, todėl reikėtų ją labiau atverti visuomenei ir ieškoti tam tikrų visuomenės kontrolės mechanizmų. Abejonių A. Paulauskui kelia ir teisėjų korpuso formavimo sistema, kai į jį patekus tam tikros atrankos būdu vėliau keliaujama karjeros laiptais. Visi net ir didelę darbo patirtį turintys teisininkai turi pradėti šį kelią nuo žemiausio laiptelio.

"Tai kelia pamąstymus, ar negalėtų labiau praverti lango teismų sistema, kad kiti žmonės galėtų ateiti dirbti", - sakė A. Paulauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak Seimo pirmininko, "taip pat reikia galvoti apie tarėjų ar prisiekusiųjų institutus, kad ne vien tik teisėjai priimtų sprendimus, dėl ko, pasirodo, labai lengva daryti ne visai gerus darbus".

A. Paulausko nuomone, teiginys, esą geri atlyginimai padeda išvengti korupcijos, nepasiteisina.

"Dabar mūsų šalyje teisėjų atlyginimai yra turbūt patys aukščiausi. Bet kaip rodo patirtis, nei atlyginimai, nei socialinės garantijos, nei įstatymai, suteikiantys teisę teisėjams dirbti iki gyvos galvos, nesulaiko nuo tokių dalykų. Tik kyšio kaina didėja, o korupcijos - nemažėja", - sakė A. Paulauskas.

REKLAMA

Piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi yra įtariami Biržų rajono apylinkės teismo pirmininkė Palmira Linkevičienė, Lazdijų rajono apylinkės teismo pirmininkas Arvydas Gudas ir Panevėžio miesto apylinkės teismo pirmininkas Darius Japertas. Ketvirtadienį prezidentas Rolandas Paksas sustabdė šių teisėjų įgaliojimus.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų