naujienų portalas tv3.lt
2020.05.29 16:05

Ar yra toks svogūnų patiekalas, kurio neatsisako net svogūnų nemėgstantys? Tikrai taip – svogūnų pyrago atsisakytų retas. Gaminant svogūnai karamelizuojami ir nelieka aitrumo, jie tampa malonaus, saldaus skonio. Tikrai verta tokį pyragą išsikepti namuose, skonis maloniai nustebins.

Savaitgaliui – gardūs ir sotūs, nesaldūs pyragai (nuotr. Organizatorių)

Savaitgaliui – gardūs ir sotūs, nesaldūs pyragai (nuotr. Organizatorių)

Dar vienas nuostabus pyragas su grill dešrelėmis ir raugintais kopūstais puikiai tiks išsikepti grilyje. Daugumai skoniai, atrodytų, įprasti, tačiau neįprastas pateikimas ir dūmų kvapas suteiks pikantiškumo. Gamtoje bus tiesiog tobulas pasirinkimas.

Nuostabių pyragų idėjos laidoje „Skaniai ir paprastai“ šeštadienį 9.00 per TV3.

Karamelizuotų svogūnų pyragas „Tarte Tatin“

 

Karamelizuotų svogūnų pyragas „Tarte Tatin“

 Svogūnų pyragui paruošti Jums reikės:    3-4 (~700g) didelių saldžių svogūnų    3 šaukštų sviesto    2-3 šaukštų rudojo cukraus    1 stiklinės (~200ml) vištienos arba jautienos sultinio    1 šaukšto balzamiko    Šakelės šviežio rozmarino    ~60 g tarkuoto lydyto sūrio    1 pakelio (2 gabalėlių) sluoksniuotos bemielės tešlos    2 šaukštų Dižono garstyčių    Žalumos patiekiant    

REKLAMA

Maždaug 25 cm kepimo formą/keptuvę gausiai ištepti sviestu ir apibarstyti cukrumi. 2 didelius nuvalytus svogūnus padalinti į 16 vienodų skiltelių (8 skiltelės iš vieno svogūno). Likusius svogūnus supjaustyti šiaudeliais.

Šiaudeliais pjaustytą svogūną apkepti svieste ant aukštesnės nei vidutinė kaitros, kol suminkštės, karamelizuosis (apie 15min. Jei svogūnai pradeda kibti prie keptuvės, įpilti šlakelį vandens. Svogūnams apkepus, supilti sultinį ir virti, kol sultinys nugaruos, svogūnai taps džemo konsistencijos. Įpilti balzamiko, sudėti šviežią smulkintą rozmariną, išmaišyti ir nukelti nuo kaitros.

Svogūnų skliteles išdėlioti kepimo formoje. Keptuvę dėti ant aukštesnės nei vidutinė kaitros ir kepti, kol sviestas su cukrumi taps tamsios gintaro spalvos, o svogūnai truputį suminkštės (apie 10 minučių). Sumažinti kaitrą, į tarpus sudėti anksčiau karamelizuotus svogūnus, pakaitinti dar apie minutę ir nuimti nuo kaitros. Apibarstyti tarkuotu sūriu.

Sluoksniuotos tešlos lapelius sujungti į vieną, iškočioti į maždaug 25 cm apskritimą, uždėti formą, kurioje keps pyragas ir gražiai apipjauti kraštus. Užlenkti ~1cm tešlos kraštą ir padaryti „bortelį“. Vidų patepti garstyčiomis, centre padaryti tris įpjovas ir uždėti ant svogūnų, kad tešlos kraštai neliestų keptuvės. 

Kepti iš anksto iki 180°C įkaitintoje orkaitėje su ventiliatoriaus funkcija apie 30-35 minutes, kol tešla apskrus. Iškeptą pyragą atvėsinti apie 5 minutes, tuomet apversti.

Grill dešrelių ir raugintų kopūstų pyragas

 

Grill dešrelių ir raugintų kopūstų pyragas

Dešrelių ir kopūstų pyragui paruošti Jums reikės:

   2 vidutinio dydžio svogūnų    2 skiltelių česnako    4-5 šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus    ~400g raugintų kopūstų    500g kiaulienos dešrelių kepimui    1 pakelio (2 gabalėlių) sluoksniuotos bemielės tešlos

REKLAMA

Padažui:

  1 stiklinės aštraus pomidorų kečupo   1-2 šaukštelių kario prieskonių   1-2 šaukštų obuolių sidro acto   1 šaukšto alyvuogių aliejaus   Žiupsnelio druskos bei pipirų      Iš anksto paruoštą grilį su tiesiogine kaitra įkaitinti iki ~200°C. Į įkaitintą keptuvę pilti aliejų ir sudėti šiaudeliais supjaustytus svogūnus ir smulkintą česnaką. Kepti, kol svogūnai suminkštės. Apkepus svogūnams sudėti nusunktus raugintus kopūstus ir kartais pamaišant kepti, kol kopūstai taps minkšti, paskrus, įgaus gražų auksinį atspalvį.

Grilyje apkepti kiaulienos dešreles, kad paskrustų. Išimti ir palikti bent 5 minutes „pailsėti“.

Visus padažui skirtus ingredientus sudėti į dubenėlį ir gerai išmaišyti.

Sluoksniuotos tešlos lapelius sujungti į vieną, iškočioti į apskritimą, uždėti formą, kurioje keps pyragas ir gražiai apipjauti kraštus. Užlenkti ~1cm tešlos kraštą, padaryti „bortelį“ ir kelias įpjovas centre.

Apkeptus kopūstus trumpam išimti iš keptuvės ir į keptuvės dugną gražiai sudėlioti dešreles. Į tarpelius ir ant dešrelių sudėti kopūstus, ant viršaus uždėti anksčiau paruoštą tešlą, pateptą 2-3 šaukštais pomidorų padažu su kariu.

Pyragą kepti iki 200°C įkaitintame grilyje ant netiesioginės kaitros maždaug 30min. Iškeptą pyragą truputį atvėsinti ir apversti. Pagardinti šviežiu čiobreliu ir mėgautis.

Skanaus!

Patogiausias būdas sužinoti daugiau - sekti naujienas mūsų „Facebook“ paskyroje!

Nėra komentarų. Būk pirmas - komentuok!

Top Video

TV3 Žinios. Pajūryje nebelieka vietos: poilsiautojų Palangoje ir Šventojoje daugėja kasdien
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Pajūryje nebelieka vietos: poilsiautojų Palangoje ir Šventojoje daugėja kasdien
DABAR RODOMA
TV3 žinios. Advokatas prabilo apie liudijimus, ką Pinikas darė prie žuvusios Didžiūnaitytės kūno
DABAR RODOMA
TV3 žinios. Nušauto policininko šeimą pasiekė piniginė parama: iš viso – kiek daugiau nei 33 tūkst.
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Dėl vietoj dušinių Palangoje išdygusio namo surengta akcija: žmonės atėjo pasiruošę išsimaudyti
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Kaimynai sukrėsti dėl pro langą iškritusio ir žuvusio penkiamečio: tėvai vaikais labai rūpinosi
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Su oro balionais į audrą patekę dalyviai papasakojo, ką patyrė skubiai leisdamiesi
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Punios šilas ir vėl specialistų akiratyje: šile įsisiautėjo kenkėjai
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Vos tik paskelbus sprendimą apie atidaromą sieną, lietuviai patraukė į Lenkiją
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Lietuva dėl Astravo sulaukė paramos iš Lenkijos: žada taip pat nepriimti
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Per Kuršių marias kelte plaukę keleiviai sulaukė netikėtos staigmenos
REKLAMA
Egzotiškos ančių širdelės  (nuotr. Organizatorių)
TV3 laidos „Skaniai ir paprastai“ vedėjas profesionalus šefas Gediminas nenustoja stebinti ir siūlo pasigaminti Azijos įkvėptus patiekalus. Jie yra nuostabūs tuo, kad visada ...
GalvOK žaidimas (nuotr. Organizatorių)
Turbūt visi žmonės mėgsta išgirsti įdomių, keistų, ir juokingų klausimų. Naujienų portalo tv3.lt skaitytojai kviečiami kasdien dalyvauti viktorinoje ...
„Kitsy“ (nuotr. Organizatorių)
Praėjusį savaitgalį per TV3 startavusi nauja edukacinė-pramoginė, visai šeimai skirta laida „Kitsy“ šį šeštadienį bei sekmadienį prie televizijos ekranų kvies visus šnipų ir ...
Pasakė, kodėl braškės būna karčios: tai lemia 1 veiksnys (nuotr. Organizatorių)
Kvapnios, saldžios, sultingos – be braškių turbūt daugelis neįsivaizduoja vasaros. Taigi, ši TV3 „Ūkio šefas“ laida skirta šioms nuostabioms vasaros uogoms. Laidos vedėjas ...
Lino Adomaičio šeima (U. Brazdžiūno nuotr.) (nuotr. asm. archyvo)
Dainininkas Linas Adomaitis yra žinomas ne tik dėl savo kūrybos, bet ir dėl be galo gražios šeimos, kuriai jausmų niekuomet nebijo parodyti – tiek viešai, tiek ir tada, kai ...
REKLAMA

×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų