REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
24
Renata Šakalytė-Jakovleva su savo dviem dukrelėmis Elze ir Sofija  (nuotr. Juozo Skaros)

Praėjusį mėnesį Vilniuje tragedija pasibaigęs gimdymas namuose sukrėtė ne vieną garsią šalies moterį. Ne išimtis ir TV3 laidų vedėja Renata Šakalytė-Jakovleva.

24

Praėjusį mėnesį Vilniuje tragedija pasibaigęs gimdymas namuose sukrėtė ne vieną garsią šalies moterį. Ne išimtis ir TV3 laidų vedėja Renata Šakalytė-Jakovleva.

REKLAMA

Moteris su tv3.lt skaitytojais pasidalijo ir savo pirmojo gimdymo istorija – šešerių dukrelę Elzę jie vadina tikru laimės kūdikiu.

„Pirmojo gimdymo metu man pasiteisino gimdymas ligoninėje – mano nėštumas buvo sėkmingas, viskas buvo labai gerai, vaikelis buvo pasiruošęs ateiti į pasaulį, mano gimdymas prasidėjo lyg iš vadovėlio, gydytojai sakė, kad viskas gerai.

Aš turėjau pagimdyti 9 valandą ryto, tačiau nutiko taip, kaip nutiko... Pradėjo strigti gimdymo veikla, 9 valandą aš nebuvau pagimdžiusi savo vaiko, pradėjo lėtėti dukros širdelės tonusai, gydytojai pradėjo matyti negerus parametrus, kurie fiksavo kūdikio rodmenis, padidėjo rizika dėl hipoksijos, nes tiesiog vaikelis niekaip negalėjo įstatyti galvytės į gimdymo takus, tarsi kažkas jai trukdė.

Aš norėjau jau gimdyti, prasidėjo stangos, bet neturėjau ką stumti, nes vaikelis buvo dar nepasiruošęs išeiti.

Konsiliumas staiga priėmė ekstra sprendimą atlikti cezario pjūvį, visa laimė, kad operacinė buvo antrame aukšte, aš buvau staigiai nuvežta ir buvo atlikta operacija. Paaiškėjo, kad gimdymo metu mergaitė apsisuko virkštele, kuri buvo labai plona ir ilga. Ji kelis apsisuko aplink kaklą, pažastį ir koją. Ji bandė gimti, bet virkštelė ją metė atgal.

REKLAMA
REKLAMA

Gydytojas praminė dukrą parašiutininke ir mano vyrui pasakė: „Šiandien tu esi pats laimingiausias vyras, jei būtų buvusios kitokios sąlygos, tu būtum dvigubas našlys. Ko gero nebūtų pavykę išgelbėti nei žmonos, nei vaikelio gyvybės“. Kai taip nutinka, dėkoji visiems medikams, kurie buvo šalia ir suteikė tą skubią pagalbą. Tu negali žinoti, kaip gali pasisukti kiekvieną sekundę gimdymas.

REKLAMA

Siūlau nerizikuoti, jei yra galimybė gimdyti su specialistų būriu šalia namų durų ir reanimobiliu. Bet mano atveju net ir jie nebūtų spėję mūsų išgelbėti. Tai buvo net ne minučių, o sekundžių reikalas“, – patirtimi dalijosi moteris.

tv3.lt primena, kad ankstyvą ketvirtadienio rytą Lietuvą sudrebino tragiška žinia – namuose gimdžiusi moteris neteko kūdikio, o pati buvo išgabenta į gimdymo namus.

Dar šių metų sausio pradžioje Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pasirašė įsakymą, kuris tam tikromis sąlygomis leidžia moterims gimdyti namuose. Visgi gimdymas namų sąlygomis yra vertinamas labai prieštaringai.

REKLAMA
REKLAMA

Vieną rugpjūčio rytą Vilniuje moteriai gimdant namuose, mirė naujagimis. Policijos duomenimis, 1979 metais gimusi moteris gimdė vandenyje su pribuvėja. Gimęs berniukas nerodė gyvybės ženklų. Jį gaivino atvykę greitosios medikai, tačiau jie konstatavo mirtį. Kūdikio motina išgabenta į ligoninę.

Garsios šalies moterys taip pat pasidalijo ir savo nuomone apie gimdymą namuose. Tiek atlikėja Natalija Bunkė, tiek drabužių kūrėja Erika Vitulskienė tokiam sprendimui nepritarė. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų