REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kokios stebuklingos žuvys stintos, kad vyrai dėl jų rizikuoja gyvybe! Agurkais kvepiančios žuvelės jau apsėdo ne tik Žemaitijos vyrus. Link jūros traukia žvejai iš sostinės ir kitų miestų.

REKLAMA
REKLAMA

Vyrai lipa ant ledo ir dėl kitų žuvelių – seliavų. Tik ne ant Kuršių marių, o ant Alaušo, Drūkšių, Tauragno ir kitų gilių Aukštaitijos ežerų. Kaip patiekti šias žuvis, aukštaičiai žino nuo seno. Seliavos net įtrauktos į kulinarinio paveldo produktų sąrašą.

REKLAMA

Tik neišmanėliai teigia, kad stintos ir seliavos vienodos. Tarp jų bendra tik tiek, kad abi yra mažos (10–18 cm ilgio) ir gaudomos žiemą. Seliavos priklauso lašišinių šeimai. Jos panašios į silkę. Seliavos gyvena tik giliuosiuose ežeruose. O stinta iš stintinių šeimos. Stintų yra dviejų rūšių. Praeivės stintos gyvena Baltijos jūroje, o neršti plaukia į Nemuno žemupį. Sėsliosios stintos gyvena gėluose vandenyse, dažniausiai Kuršių mariose, ir vadinamos stintelėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Marinuotos stintos

1 kg šviežių stintų, sauja miltų, aliejaus, druskos.

Marinatui: 1 l vandens, 5 šaukštai cukraus, druska, 100 g 9 proc. acto, 4 kvapieji pipirai, žiupsnis garstyčių grūdelių, lauro lapas, svogūnas, morka.

Stintas išskroskite, nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Morką nuskuskite, išvirkite, supjaustykite griežinėliais arba šiaudeliais. Svogūną nulupkite, supjaustykite žiedais, nuplikykite verdančiu vandeniu ir palikite nuvarvėti. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, stintas pavoliokite miltuose ir kepkite iš abiejų pusių. Tau užtruks maždaug po 4 minutes. Kepdami pabarstykite druska.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Puode užvirkite vandenį, sumeskite į jį visus prieskonius ir dar kelias minutes pavirkite. Sudėkite pjaustytus svogūnus ir morkas, ant viršaus – stintas, užpilkite karštu marinatu ir užsukite dangtelius. Kai atvės, sudėkite į šaldytuvą.

Stintų plokštainis

0,5 kg stintų, 0,5 kg šaldytos sluoksniuotos bemielės tešlos, 50 g sviesto, šaukštas alyvuogių aliejaus, šaukštelis džiovintų krapų, druska, malti pipirai.

Stintas išdarinėkite, nupjaukite galvas, nuplaukite. Tada apiberkite druska ir pipirais, apšlakstykite aliejumi. Sviestą sumaišykite su džiovintais krapais. Atšildykite tešlą. Kepimo formoje iš tešlos suformuokite plokštainio pagrindą, subadykite jį šakute ir ištepkite sviestu su krapais. Suguldykite stintas. Ant žuvų uždėkite kitą tešlos gabalą. Kepkite 200 °C temperatūros orkaitėje.

REKLAMA

Stintos tešloje

0,5 kg stintų, druska, malti pipirai, pusė stiklinės kvietinio alaus, 50 g miltų, kiaušinis, pusė citrinos, aliejus. Išdarinėkite stintas, nuplaukite, paskaninkite druska, pipirais, apšlakstykite pusės citrinos sultimis. Alų sumaišykite su miltais ir palaukite, kol išbrinks. Įmaišykite kiaušinių trynius. Baltymus išplakite ir atsargiai įmaišykite į tešlą. Merkite stintas į tešlą ir kepkite įkaitusiame aliejuje. Skanu su citrina ir alumi.

Seliavos marškiniuose

1 kg seliavų, 0,5 kg mielinės tešlos, druska, pipirai, krapai, pusė citrinos, aštrus pomidorų padažas. Išdorokite žuvį. Atšildykite tešlą, iškočiokite 1,5 mm storio lakštais ir supjaustykite trikampiais. Kiekvieną žuvį įtrinkite druska, pipirais ir krapais. Citriną supjaustykite griežinėliais ir padalykite juos aštuonias dalis. Po skiltelę dėkite į žuvies pilvą. Žuvį aptepkite pomidorų padažu ir susukite į tešlą. Stenkitės, kad padažas neišvarvėtų, nes kepant pridegs. Dėkite į kepimo skardą ir kepkite apie pusvalandį 180 °C temperatūroje.

REKLAMA

Keptos seliavos

0,5 kg seliavų, pusė stiklinė aliejaus, 2 šaukštai kvietinių miltų, virtas kiaušinis, šaukštas krienų, druska, pipirai, lauro lapas, petražolių šakelė.

Išvalykite seliavas, įtrinkite druska ir prieskoniais, apvoliokite miltuose ir iškepkite aliejuje. Tada sudėkite į dubenį. Padarykite padažą: sukapokite kiaušinį, sumaišykite su krienais ir smulkintomis petražolėmis. Užpilkite ant seliavų.

Virtos seliavos

0,5 kg seliavų, morka, salieras, petražolių šakelė, 2 svogūnai, pusė stiklinės krienų, laurų lapų, 2 gvazdikėliai, juodieji pipirai, druska, pusės citrinos sultys, salotos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žuvis išvalykite ir išvirkite sūdytame vandenyje. Ant gilaus dubens dugno suklokite salotų lapus ir sudėkite žuvis. Pagaminkite marinatą: puode užvirkite vandenį, sumeskite į jį prieskonius ir dar kelias minutes pavirkite. Užpilkite juo žuvis.

Seliavos su virtomis bulvėmis 1 kg seliavų, didelė sauja druskos, kvapiųjų ir karčiųjų pipirų, laurų lapai. Marinatui: 2 svogūnai, aliejus. Seliavas išvalykite, nupjaukite galvas, nuplaukite. Paruoškite stiprų druskos tirpalą. Sudėkite seliavas ir tirpale laikykite ne mažiau kaip parą. Išėmę nuplaukite. Į puodą įmeskite kvapiųjų ir karčiųjų pipirų, laurų lapų ir dėkite sluoksnį žuvų, vėl barstykite prieskonių ir dėkite sluoksnį žuvų. Taip darykite, kol sudėsite visas. Laikykite šaldytuve savaitę. Paruoškite marinatą: į dubenį pripjaustykite griežinėliais svogūnų, pašlakstykite aliejaus, pabarstykite pipirų. Į dubenį sudėkite seliavas ir užpilkite marinato. Patiekite su virtomis bulvėmis.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų