„Dėl savo sveikatos darau daugiau nei bet kas kitas, ką pažįstu, ir štai susirgau“, – rašė Danni savo „Instagram“ paskyroje, rašoma dailymail.co.uk.
Ji pasakojo, kad pastaruosius ketverius metus laikėsi 80–90 proc. visaverčio maisto dietos, naudojo netoksiškus buities produktus, beveik nevartojo alkoholio, kasdien sportavo ir maitinosi itin daug skaidulų turinčiais produktais.
Žarnyno vėžys pasireiškė 1 simptomu
Trijų vaikų motina teigė, kad šeimoje vėžio atvejų nebuvo, todėl žinia, kurią išgirdo po kolonoskopijos, ją sukrėtė. Vis tik chirurgas jai atskleidė, kodėl ši liga vis dažniau diagnozuojama jauniems žmonėms.
„Jis pasakė, kad cheminės medžiagos maiste – kancerogenai, esantys raudonoje mėsoje, keptuose ant grotelių gaminiuose, šoninėse, kumpiuose – tai maistas, kurį vartoja daugelis, tačiau mažai kas žino jo ilgalaikį poveikį“, – pasakojo Danni.
Gydytojai taip pat paminėjo, kad dar vienas galimas rizikos veiksnys buvo valiklių naudojimas vaikystėje. Po diagnozės Danni kreipėsi į tėvus su raginimu nustoti maitinti savo vaikus itin apdorotu maistu.
„Svarbu, kuo maitinate savo vaikus. Nustokite juos maitinti tuo, kas perdirbta, visokiu šlamštu... Galbūt dabar jie atrodo sveiki, bet pagalvokite, ką iš tikrųjų darote jų sveikatai“, – emocingai kalbėjo ji.
Danni jautė tik minimalius simptomus – pirmasis ženklas buvo nuolatinis, neįprastas nuovargis. Vėliau paaiškėjo, kad tai sukėlė vidinis kraujavimas dėl žarnyne augusio naviko.
Moteriai buvo atlikta operacija, kurios metu pašalinta dalis žarnyno ir visas apendiksas. Ištyrus audinius paaiškėjo, kad vėžys buvo antros stadijos – jis buvo išplitęs už žarnos gleivinės, bet dar nepasiekęs limfmazgių.
Žarnyno vėžys vis dažniau smogia jauniems
Danni nėra vienintelė jauna, sveikai gyvenanti moteris, kuriai diagnozuotas žarnyno vėžys. Specialistai fiksuoja nerimą keliantį žarnyno vėžio atvejų augimą tarp jaunų suaugusiųjų.
Pasaulinis tyrimas parodė, kad jaunesnių nei 50 metų žmonių sergamumas žarnyno vėžiu didėja 27 iš 50 šalių. Pavyzdžiui, Anglijoje kasmet vidutiniškai fiksuojamas 3,6 proc. augimas tarp jaunų suaugusiųjų.
Nors vėžys dažnai siejamas su nutukimu, ekspertai atkreipia dėmesį, kad jis vis dažniau pasireiškia ir sveikiems žmonėms, tokiems kaip Danni. Viena iš teorijų – vaikystėje ar paauglystėje vartotas itin perdirbtas maistas (angl. ultra-processed foods, UPF).
Kitos galimos priežastys: mikroplastikas, aplinkos tarša. Taip pat aptariami konservantai, emulsikliai ir dirbtiniai dažikliai, kurių namų virtuvėje nenaudojame, tačiau jie aptinkami daugelyje produktų.
Žarnyno vėžio simptomai
Nors žarnyno vėžio atvejų tarp jaunesnių nei 50 metų žmonių daugėja, jie vis dar sudaro nedidelę visų diagnozių dalį – tik apie vieną iš 20.
Išgyvenamumas labai priklauso nuo to, kada liga diagnozuojama. Daugiau nei 85 proc. antros stadijos pacientų, kaip Danni, gyvena dar bent penkerius metus. Trečios stadijos išgyvenamumas siekia apie 65 proc., o ketvirtos – tik 10 proc.
Pagrindiniai žarnyno vėžio simptomai:
- tuštinimosi pokyčiai (viduriavimas, užkietėjimas, dažnis);
- kraujas išmatose;
- pilvo skausmas ar pūtimas;
- netikėtas svorio kritimas;
- nuolatinis nuovargis;
- gumbas ar diskomfortas pilvo srityje.
Pajutę šiuos simptomus, nedelskite – apsilankykite pas gydytoją. Simptomai nebūtinai išduoda žarnyno vėžį, tačiau gali parodyti kitas sveikatos problemas.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!