REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Turbūt ne kartą esate pastebėję, kaip keistai taures, pripildytas kokybiško ir brangesnio vyno varto ir teliūskuoja kai kurie žmonės. Didžioji dalis taip besielgiančiųjų greičiausiai supranta, kokia svarbi yra tinkama vyno degustacija – ne tik jo skonio, bet ir spalvos, kvapo, aromatų ir kitų savybių pajauta. Kad suprastume, ką būtina žinoti apie vyną ir jo ragavimą, tapti someljė – profesionaliu vyno išmanytoju – nebūtina. Pakaks kelių esminių taisyklių, į kurias svarbu atsižvelgti kaskart ragaujant vyną. Taip visada gebėsite įvertinti tiek geras, tiek nelabai gėrimo skonines bei aromatines savybes. Be kita ko, gal ir pokalbį lengviau užmegsite.

Turbūt ne kartą esate pastebėję, kaip keistai taures, pripildytas kokybiško ir brangesnio vyno varto ir teliūskuoja kai kurie žmonės. Didžioji dalis taip besielgiančiųjų greičiausiai supranta, kokia svarbi yra tinkama vyno degustacija – ne tik jo skonio, bet ir spalvos, kvapo, aromatų ir kitų savybių pajauta. Kad suprastume, ką būtina žinoti apie vyną ir jo ragavimą, tapti someljė – profesionaliu vyno išmanytoju – nebūtina. Pakaks kelių esminių taisyklių, į kurias svarbu atsižvelgti kaskart ragaujant vyną. Taip visada gebėsite įvertinti tiek geras, tiek nelabai gėrimo skonines bei aromatines savybes. Be kita ko, gal ir pokalbį lengviau užmegsite.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagrindinė ir svarbiausia taisyklė, kurios reikia laikytis prieš ragaujant vyną, yra tinkamos vyno taurės pasirinkimas. Raudonajam vynui skanauti naudojamos plačios ir didelės (net iki pusės litro talpos) taurės. Baltasis vynas ragaujamas iš mažesnių taurių su skleistis pasiruošusios tulpės galvute. Čia ypač svarbi viena taisyklė: taurė, skirta vynui, privalo būti skaidri. Tik taip galėsime vyną įvertinti vizualiai.

REKLAMA

Pasižiūrėkite

Taigi, prieš ragaudami vyno, turime atkreipti dėmesį į gėrimo spalvą. Spalva pasako daugiau, nei galėtume manyti. Įvertinti šią gėrimo savybę reikėtų pavertus vyno taurę daugmaž 45 laipsnių kampu. Gėrimo spalva byloja daug: kuo ji šviesesnė, tuo jaunesnis ir tuo vėsesniame klimate užaugintas mūsų gėrimas. Ypač šviesi baltojo vyno spalva taip pat gali liudyti tai, kad vynas pagamintas iš specifinės vynuogių rūšies. Kuo baltasis vynas ryškesnis ir tamsesnis, tuo jis vyresnis, užaugęs šiltesnėmis klimato sąlygomis arba buvo brandintas statinėse. Raudonasis vynas atvirkščiai – kuo blankesnis, tuo ilgiau jis buvo brandintas. Atminkite: baltasis vynas, kaip taisyklė, turi būti skaidrus ir šviesus, o raudonasis vynas – permatomas bei sodrus.

REKLAMA
REKLAMA

Pateliūskuokite

Turbūt esate atkreipę dėmesį į tai, kad vyno mėgėjai dažnai prieš ragaudami vyną taurėje išsuka laikydami taurę už kojelės. Taip daroma ne iš įpročio ir ne iš jaudulio. Teliūskavimas turi savo svarbų tikslą. Ragaudami vyno, taurę turėtume lengvai išsukti ratu (žinoma, taip, kad vynas neišsitaškytų iš taurės į šalis) taip, kad teliūskuojantis gėrimas prikibtų prie stiklo sienelių. Taip vyno žinovai elgiasi siekdami nustatyti vyno stiprumą: kuo daugiau vyno „ašarų“ gėrimą išsukus varva taurės vidinėmis sienelėmis, tuo daugiau alkoholio vynas turi savo sudėtyje. Taigi, jei gėrimas išsuktas taurėje sienelėmis teka itin lengvai, ragaujate visai nestiprų vyną. Be kita ko, teliūskavimo metu vynas susijungia su deguonimi ir taip atsiskleidžia nepaprasta vyno aromatų įvairovė, kurios antraip galėtumėte nepajausti visai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pauostykite

Trečias vyno ragavimo žingsnis yra uostymas. Uostydami galime jausti intensyviausius vyno aromatus. Jie sutartinai skirstomi į gėlių, vaisių-uogų, augalų-žolelių, prieskonių ir kitus aromatus. Jeigu sunku nustatyti, ką primena vyno aromatas, gali pagelbėti vienas geras metodas: išgėrę vyno ar juo pripildę burnos ertmę įkvėptą kvapą turite iškvėpti pro nosį (ne pro burną). Jeigu ragaujate geros kokybės vyną, jo aromatas neturi turėti jokių pašalinių, nenatūralių kvapų. Jei jūsų gėrimas primena grindų skuduro, prakaito, kopūstų ir kitus nemalonius kvapus, savo taurę verta palikti ramybėje, nes jos turinys, greičiausiai, brokuotas arba ydingas. Vertinant gėrimo kvapą, svarbu atsiminti ir tai, kad jaunesnis vynas pasižymi stipresniu, galima sakyti, netgi agresyvesniu aromatu. Ilgiau brandintas vynas atsiskleidžia neintensyviais, bet kompleksiniais kvapais.

REKLAMA

Paragaukite

Vertinant vyno kokybę ir skonį, vyno būtina paskanauti. Čia svarbu atsižvelgti į kelis dalykus. Pirma, jūsų ragaujamas gurkšnis turėtų būti nei per didelis, nei per mažas – vienu ar kitu atveju gėrimo kiekis gali būti nepakankamas arba per didelis, kad pajaustumėte tikrąsias jo skonio savybes. Burnos ertmę gėrimu įprastai patariama užpildyti 2/3 dalimis. Antra, siurbtelėjus vyno nebūtina jo ilgai vartyti aplink liežuvį, gargaliuoti ar labai staigiai jį nuryti – turite jį gerti taip, tarsi niekur neskubėtumėte, bet tuo pačiu, ir nebūtumėte ypač pasyvus. Vienu ar kitu atveju, nespėsite pajausti vyno skonio arba tiesiog „užsižaisite“. Pajudinkite vyno gurkšnį burnoje taip, kad gėrimą pajaustumėte visu gomuriu. Stebėkite, kokie pojūčiai ir skonio pokyčiai juntami vyno ragavimo eigoje ir pastebėkite, kiek laiko tęsiasi vyno skonis jį jums nurijus.

Remdamiesi šiais nesudėtingais vyno ragavimo principais galėsite bent didele dalimi tinkamai įvertinti ragaujamą gėrimą. Svarbu suprasti, kad vien investuodami į geros kokybės vyną negalite užtikrinti, kad jo skonis jus sužavės. Labai daug priklausys nuo to, ar taisyklingai jį ragausite. Mokytis niekada nevėlu, o ir labai naudinga. Tad skanaus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų