REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dietos pakeitimas gali padėti apsisaugoti nuo padidėjusio cukraus kiekio kraujyje simptomų, įskaitant nuovargį ir dažnesnį nei įprasta šlapinimąsi. Tačiau kai kurie maisto produktai iš tikrųjų gali dar labiau padidinti cukraus kiekį kraujyje. Štai keturi prasčiausi vaisiai diabetu sergantiems pacientams.

Dietos pakeitimas gali padėti apsisaugoti nuo padidėjusio cukraus kiekio kraujyje simptomų, įskaitant nuovargį ir dažnesnį nei įprasta šlapinimąsi. Tačiau kai kurie maisto produktai iš tikrųjų gali dar labiau padidinti cukraus kiekį kraujyje. Štai keturi prasčiausi vaisiai diabetu sergantiems pacientams.

REKLAMA

Cukrinis diabetas yra rimta liga, kuria serga apie penkis milijonus JK gyventojų. Dažniausiai tai 2 tipo cukrinis diabetas, tačiau visiems pacientams būtų naudinga pakeisti mitybą. Visų pirma, kai kurie vaisiai gali sukelti pavojingus cukraus kiekio šuolius kraujyje.

Cukrinis diabetas atsiranda dėl to, kad kasa negamina pakankamai hormono insulino arba organizmas nereaguoja į insuliną. Insulinas reikalingas cukrui kraujyje paversti naudinga energija. Trūkstant insulino, pacientams gresia mirtinos komplikacijos, įskaitant širdies ligas ir insultus, rašo express.co.uk.

Nesirinkti: arbūzų, džiovintų datulių, ananasų ir per daug prinokusių bananų

Štai kodėl labai svarbu apsvarstyti galimybę keisti savo kasdienę mitybą, jei sergate diabetu. Nors vaisiai paprastai yra puikus maistas, tačiau kai kurie nėra tokie naudingi. Pavyzdžiui, arbūzas turi aukštą glikemijos indeksą (GI), todėl jo reikėtų vengti.

REKLAMA
REKLAMA

Glikemijos indeksas rodo, kaip greitai maistas gali padidinti cukraus kiekį kraujyje. Maisto produktus su dideliu GI vis dar saugu valgyti, jei sergate cukriniu diabetu, tačiau patartina rinktis alternatyvas.

REKLAMA

„Apskritai žmogus neturėtų iš savo raciono išbraukti vaisių“, – rašoma medicinos svetainėje „Medical News Today“.

Tiesą sakant, vienas 2017 metais atliktas tyrimas rodo, kad vaisiai gali padėti išvengti diabeto. Tačiau žmonėms, kurie jau serga cukriniu diabetu, vertėtų apriboti šių vaisių vartojimą.

Rinktis: obuolius, abrikosus, uogas ir mangus

Jei maisto produkto GI balas yra nuo 70 iki 100, jame yra daug cukraus. Į šį diapazoną patenka kai kurie vaisiai: arbūzai, džiovintos datulės, ananasai ir per daug prinokę bananai. Tačiau yra keletas vaisių, kurie yra ypač naudingi diabetu sergantiems pacientams.

REKLAMA
REKLAMA

Obuoliai, abrikosai, uogos ir mangai yra idealūs užkandžiai visiems diabetikams. Šviežiuose vaisiuose nėra laisvojo cukraus, kuris stipriai sukelia cukraus kiekį kraujyje. Kai kuriuose vaisiuose taip pat yra daug skaidulų, kurios lėtina cukraus įsisavinimą į kraują.

Kiekvienas turėtų stengtis kasdien suvalgyti bent penkias porcijas vaisių ir daržovių. Tuo tarpu ne visada lengva žinoti, ar jums gresia diabetas, nes jo simptomai nebūtinai verčia jus jaustis blogai.

Dažniausi diabeto simptomai yra nuovargis, įpjovimai ar žaizdos, kurios gyja ilgiau, ir nuolatinis troškulys. Jei nerimaujate dėl galimų diabeto požymių, nedelsdami kreipkitės į gydytoją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų